Σάββατο 29 Μαΐου 2010

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ....ΠΑΝΤΟΥ (ΦΙΜΟΤΡΟ)

ΓΕΝΝΕΣ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ...

Ρεπορτάζ : Μαρία Βασιλείου
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Πόλεμος τιμών έχει ξεσπάσει μεταξύ των μεγάλων ιδιωτικών μαιευτηρίων. Η κίνηση του Ιασώ να προχωρήσει σε αναμόρφωση τιμών...
και υπηρεσιών εντείνει τον ανταγωνισμό στην αγορά- φιλέτο που αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Μάλιστα, λόγω της...
προβλεπόμενης μείωσης των γεννήσεων αλλά και της εισόδου ενός ακόμη «παίκτη» στην αγορά, ο ανταγωνισμός αναμένεται ότι θα οξυνθεί, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αναδιανομή της σημερινής πίτας. Αλλωστε, μεταξύ των ιδιωτικών μαιευτηρίων της Αττικής εδώ και αρκετούς μήνες μαίνεται ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα τρία μεγαλύτερα ιδιωτικά μαιευτήρια- Ιασώ , Μητέρα και Λητώ- από τη μία πλευρά και του Γαία από την άλλη, που λειτουργεί ως σύμπραξη του Ιατρικού Αθηνών με το Ερρίκος Ντυνάν, στις εγκαταστάσεις του δεύτερου. Η επικείμενη λειτουργία του Ρέα (210 κλινών), του πρώτου μαιευτηρίου στα νότια προάστια, εκτιμάται ότι θα ανατρέψει εκ νέου τα δεδομένα στον χάρτη των ιδιωτικών μαιευτηρίων και κυρίως στην Αττική, προσδίδοντας νέες διαστάσεις στη μάχη μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων. Οπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, οι παραδοσιακοί ιδιωτικοί παίκτες καλούνται πλέον να μοιραστούν την πίτα των περίπου 30.000 τοκετών, που πραγματοποιούνται ετησίως στην Αττική, αριθμός που δεν προβλέπεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.
Στροφή προς την οικονομική θέση
Εξ ου και η προσπάθεια όλων των παικτών να διευρύνουν ή να συγκρατήσουν την πελατεία τους. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι πελάτες που επιλέγουν το οικονομικό πακέτο, οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του χώρου, καταγράφεται σημαντική στροφή προς την οικονομική θέση, την οποία επιλέγει πλέον περίπου το 65% των πελατών των ιδιωτικών μαιευτηρίων, έναντι 50% τα προηγούμενα χρόνια. Η εξέλιξη, επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, εκτιμάται ότι θα συμπιέσει την ανοδική πορεία του τζίρου της αγοράς μαιευτικών- γυναικολογικών κλινικών, η οποία παρουσιάζει κατά την περίοδο 1998-2008 μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου 9,6%, όπως διαπιστώνεται σε πρόσφατη μελέτη της ΙCΑΡ. Πρόκειται για τάση η οποία αναμένεται ότι θα ενισχυθεί εξαιτίας του οικονομικού στριμώγματος, γι΄ αυτό το Ιασώ αποφάσισε να διαμορφώσει μια τιμή για το συνολικό κόστος του τοκετού (που περιλαμβάνει και το κόστος επισκληριδίου νάρκωσης) προχωρώντας ταυτόχρονα σε μειώσεις, αλλά και κατάργηση των πολύκλινων δωματίων. Ετσι, σύμφωνα με το Ιασώ , το συνολικό κόστος του τοκετού στην οικονομική θέση (τρίκλινο) μειώνεται κατά 40% και διαμορφώνεται στα 2.000 ευρώ, από 3.350 ευρώ. Σε μειώσεις τιμών προχώρησε το μαιευτήριο και στους τοκετούς υψηλότερων θέσεων (από 15% έως 6%), σε χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και στη συλλογή βλαστοκυττάρων (πρόσφατα επεβλήθησαν πρόστιμα στα μαιευτήρια Ιασώ , Μητέρα και Λητώ από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, καθώς χρέωναν καταχρηστικά και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση τις μητέρες που γεννούσαν σε αυτά για τη συλλογή βλαστοκυττάρων).
Πακέτα για άνεργους και πολύτεκνους
Επιπλέον, το Ιασώ δημιουργεί ειδικά πακέτα για άνεργους (έκπτωση 30%) και πολύτεκνους. Σύμφωνα με τον κ. Πασχάλη Μπουχώρη, γενικό διευθυντή του ομίλου Ιασώ , η απόφαση βασίζεται σε τρεις λόγους: στην προσπάθεια προσέλκυσης νέων γιατρών, στην παροχή φθηνότερου πακέτου εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών, αλλά και την ανάγκη συγκράτησης πελατών, οι οποίοι λόγω του οικονομικού στριμώγματος στρέφονται προς τα δημόσια μαιευτήρια. Πρόκειται για τάση που άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο έντονη από τον περασμένο Ιούλιο και έχει οδηγήσει, σύμφωνα με τον κ. Μπουχώρη, σε 15%- 20% μείωση των πελατών του Ιασώ . «Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη μείωση»
Αλλά και το Μητέρα, που ανήκει μαζί με το Λητώ στον όμιλο Υγεία, έχει μπει στον χορό των μειώσεων, όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του μαιευτηρίου κ. Αλέξης Κομνηνός. Στην αρχή του έτους προχώρησε στη δημιουργία οικονομικού πακέτου. Ετσι, το συνολικό κόστος ενός φυσιολογικού τοκετού σε τρίκλινο δωμάτιο διαμορφώθηκε στα 2.000 ευρώ για νοσηλεία τεσσάρων ημερών, ενώ σε περίπτωση νοσηλείας τριών ημερών μειώνεται κατά 100 ευρώ. Πάντως, κατά τον κ. Κομνηνό «δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μείωση», ενώ στις υψηλότερες θέσεις ο τιμοκατάλογος που έχει διαμορφωθεί αναφέρει μόνο στο κόστος του τοκετού (χωρίς τις επιπλέον επιβαρύνσεις, όπως είναι η επισκληρίδιος ή ορισμένες εξετάσεις). Ο κ. Κομνηνός εκτιμά, πάντως, ότι τα ιδιωτικά μαιευτήρια θα επηρεαστούν αρνητικά από την προβλεπόμενη μείωση των γεννήσεων. Πέρυσι εκτιμάται ότι η μείωση κινήθηκε γύρω στις 2.500, ενώ κατά τη φετινή χρονιά οι εξελίξεις αναμένεται να είναι χειρότερες.
Από την αρχή της λειτουργίας του τον περασμένο Νοέμβριο το Γαία τοποθετήθηκε στην αγορά ως το ιδιωτικό μαιευτήριο που σκόπευε να προχωρήσει στην παροχή υπηρεσιών με χαμηλότερο τιμολόγιο σε σύγκριση με τις τιμές των υπόλοιπων μαιευτηρίων. Η εξέλιξη είχε οδηγήσει τότε το Ιασώ σε έναν πρώτο γύρο μείωσης τιμών.«Η Γαία εισήγαγε το στοιχείο του ανταγωνισμού στην αγορά των μαιευτηρίων», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος του Ιατρικού Αθηνών Βασίλης Αποστολόπουλος. «Μάλιστα, από το ξεκίνημα έχουμε ήδη αναθεωρήσει μία φορά τις τιμές προς τα κάτω και αν χρειαστεί θα ανταποκριθούμε αναλόγως, προκειμένου να παραμείνουμε στα χαμηλότερα επίπεδα της αγοράς». Οπως επισημαίνει ο κ. Αποστολόπουλος, το συνολικό κόστος του φυσιολογικού τοκετού σε τετράκλινο είναι 1.300 ευρώ, ενώ σε τρίκλινο 1.650 ευρώ.