Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Τοποθέτηση του βουλευτή Γιάννη Αμοιρίδη,

στην Επιτροπή της Βουλής για το Νομοσχέδιο «Καλλικράτης»


Τις θέσεις του για τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση στο Κράτος που προωθεί η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο «Καλλικράτης», κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο Βουλευτής Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη αλλαγή δεν αφορά μόνο την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά συνολικά τη λειτουργία του κράτους.

Ο κ. Αμοιρίδης, επανέλαβε τη θέση του για το χωροταξικό στην Πιερία, προτείνοντας τη συνένωση των 13 δήμων του νομού σε έναν κεντρικό Δήμο, ισχυρό και έτοιμο να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις του ΕΣΠΑ.
«Η πρότασή μου ήταν για την Πιερία, είναι ένας δήμος», είπε, ενώ σχολίασε την πρόταση δημιουργίας τριών δήμων στο νομό, εκφράζοντας την άποψη πως δημιουργείται μια πόλη «τέρας» με τεράστια δύναμη και δύο δορυφορικούς δήμους. «Προτείνετε, τη δημιουργία ενός δήμου από την Παραλία μέχρι το βουνό που είναι 25 και 30 χιλιόμετρα, μια απόσταση 45 λεπτών και αφήνετε τις άλλες περιοχές. Έχει κανένα νόημα αυτό;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
«Δεν αμφισβητώ την καλή πρόθεση όλων, αλλά η εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια έδειξε ότι κανένας δήμος δεν μπορεί να φροντίσει ένα δίκτυο 100 χλμ. από τα χιόνια ή να το συντηρήσει. Δεν έχει την υποδομή και δεν μπορεί», είπε, υποστηρίζοντας πως αν είχε υιοθετηθεί η δική του πρόταση, όλα αυτά τα ζητήματα, ακόμα και εκείνα του σχεδιασμού των απαραίτητων έργων, θα είχαν λυθεί αφού οι μελέτες και η τεχνογνωσία για την υλοποίησή τους, υπάρχει στις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης η οποία καταργείται.

Ο κ. Αμοιρίδης, αναφέρθηκε και στην συνολική κατάργηση των ορεινών δήμων της χώρας, ζήτημα για το οποίο ζήτησε από την αρμόδια επιτροπή να το εξετάσει ιδιαίτερα.
«Με το να μην αναδεικνύουμε τους ορεινούς όγκους, δεν αναδεικνύουμε την ταυτότητα της χώρας μας», είπε, χαρακτηρίζοντας τον ορεινό όγκο, ως τη «ραχοκοκαλιά» της πατρίδας μας.
«Ο ορεινός όγκος έχει τη δική του ανάπτυξη και η μη ανάδειξή του είναι λάθος», ανέφερε.

Ο βουλευτής Πιερίας, αναφέρθηκε και στους «κινδύνους» που ελλοχεύουν για τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες αναλώνονται σε διαμάχες για ονόματα, έδρες και χωροταξικό. «Χάνουμε, πολύτιμο χρόνο» είπε, σημειώνοντας πως το ΕΣΠΑ, δεν θα παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμα ανοιχτό. «Ποιες πολεοδομίες θα λειτουργήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα της καινούργιας χρονιάς, ποιες άδειες θα εκδοθούν για επενδύσεις-εγκαταστάσεις και οικοδομική ανάπτυξη, για να κινηθεί η οικονομία της χώρας. Πώς θα προχωρήσουν όλα αυτά όταν και οι περιφέρειες, θα ξεκινήσουν από την 1/6/2011», αναρωτήθηκε ο βουλευτής Πιερίας, τονίζοντας ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα είναι κυρίαρχα και αυτά θα έπρεπε να απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο κ. Αμοιρίδης, εξέφρασε την άποψη πως η Επιτροπή θα πρέπει να δει προσεκτικά και τα δάνεια των δήμων, εκτιμώντας ότι κάποιοι δήμαρχοι που ενδιαφέρονται να επανεκλεγούν «ίσως» καταφύγουν σ’ αυτήν την πρακτική μπρος στην αγωνία τους να παρουσιάσουν κάποιο έργο, ενώ τάχθηκε υπέρ του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των δημάρχων υποστηρίζοντας πως «όταν διοικείς έναν δήμο 50.000 και 100.000 ανθρώπων, δεν υπάρχει χρόνος για καμιά άλλη ασχολία».

Στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής Πιερίας, έκανε εκτενή αναφορά και στην αιρετή Περιφερειακή διοίκηση, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τη σύνθεση του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. «71 περιφερειακοί σύμβουλοι από δέκα λεπτά να τοποθετηθούν είναι 710 λεπτά το κάθε θέμα. 71 άτομα κάνουνε συνέδριο και δεν χωράνε καν σε μία αίθουσα νομαρχιακού συμβουλίου» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Αμοιρίδης, εξέφρασε την αντίθεσή του με το γεγονός ότι οι 41 από τους 71 Περιφερειακούς συμβούλους θα εκλέγονται από το νομό Θεσσαλονίκης, εκτιμώντας πώς κάτι τέτοιο θα μετατρέψει σε «δορυφόρους» τους συμβούλους των άλλων έξι νομών που συγκροτούν την αιρετή Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αφού «θα μπορεί να συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο με συμβούλους μόνο από τη Θεσσαλονίκη».
Όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, κατέθεσε μια διαφορετική πρόταση, την οποία όπως είπε στηρίζουν και βουλευτές των νομών Ημαθίας και Πέλλας. «Πιερία, Ημαθία και Πέλλα, να συγκροτήσουν τη δική τους Περιφέρεια. Αν δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα ν’ αλλάξει ο αριθμός των συμβούλων από κάθε νομό, κάντε μας μια άλλη περιφέρεια. Να μπορούμε να λειτουργήσουμε αυτόνομα, να ακούγεται η άποψή μας, να προωθούμε τα σχέδιά για την ανάπτυξη και το μέλλον των τόπων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στο ζήτημα των υπαλλήλων των ΤΕΔΚ, προτείνοντας η μετάταξή τους σε άλλες υπηρεσίες, να είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική, ενώ ζήτησε να συνεχίσουν να λειτουργούν στους νομούς ως παραρτήματα τα γραφεία της ΤΕΔΚ, αφού ο ρόλος τους στις τοπικές κοινωνίες δεν εξαντλείται μόνο στον συνδικαλιστικό τομέα, αλλά ενισχύουν τον πολιτισμό, καθώς και άλλες σημαντικές κοινωνικές δραστηριότητες.