Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΘ

Με την καθιερωμένη συνεντευξη Τύπου το μεσημέρι ολοκληρώνεται η επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στην 75η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Το βράδυ του Σαββάτου, στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά εναντίον του πρωθυπουργού για την οικονομική πολιτική, παρουσιάζοντας «επτά ψέματα» και λέγοντας «όχι στο μνημόνιο-όχι σε νέους φόρους».
Την ομιλία παρακολούθησε και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος άκουσε τον διάδοχό του να υπερασπίζεται πολλές από τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε ότι το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος. Οπως είπε, «η πολιτική του Μνημονίου, μειώνει το έλλειμμα από την μια πλευρά και το μεγαλώνει από την άλλη, μέσα από την ύφεση που προκαλεί. Αυτό ήδη έχει φανεί. Τα λουκέτα και η μείωση της κατανάλωσης δεν φέρνουν ποτέ έσοδα στα δημόσια ταμεία. Κι έτσι μεγάλο μέρος των θυσιών πάνε χαμένες. Επίσης, το Μνημόνιο μεγαλώνει το χρέος. Για να μειώσει το έλλειμμα μέσα σε μια τετραετία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, θα διογκώσει το χρέος, στο ίδιο διάστημα, κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς. Το λέει το ίδιο το Μνημόνιο: Από το 115% του ΑΕΠ το 2009, το χρέος της χώρας θα εκτοξευθεί στο 149% του ΑΕΠ το 2013».
Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «φούσκωσε το έλλειμμα που παρέλαβε τον Οκτώβριο». «Με τα μέτρα που είχε ήδη ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση στα τέλη Ιουνίου του 2009 και με εκείνα που εξήγγειλε πέρσι τέτοιο καιρό ο Κώστας Καραμανλής, το περσινό έλλειμμα θα έκλεινε στο 9,9% το πολύ», ανέφερες και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ ματαίωσε εκείνα τα διορθωτικά μέτρα, μετέθεσε έσοδα του 2009 το 2010, μετέθεσε δαπάνες του 2010 και τις ενέγραψε στο 2009 και με μεθόδους ΄΄δημιουργικής λογιστικής΄΄ αύξησε το έλλειμμα του 2009 κατά 3,7 μονάδες. Και το πήγε τελικά από το 9,9% στο 13,6%».
«Παρ’ όλα αυτά, ως τον περασμένο Δεκέμβριο, και, παρά τις ΄΄λαθροχειρίες΄΄ της νέας Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα είχε πρόβλημα ελλείμματος, όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν είχε ακόμα πρόβλημα δανεισμού», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Ισχυρίζεται ολόκληρος ο μηχανισμός της κυβερνητικής προπαγάνδας, και μαζί όλα τα παπαγαλάκια της κι όλα τα ΄΄εξαπτέρυγά΄΄ της, ότι η Νέα Δημοκρατία με την άρνησή της στο Μνημόνιο έδειξε τάχα «ανευθυνότητα»: Αφού λοιπόν έχουν το θράσος να μιλάνε για ανευθυνότητα, να σας πώς εγώ τι θα πει ανευθυνότητα: Η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν φώναξε ΄΄λεφτά υπάρχουν΄΄. Είτε βρισκόταν στην κυβέρνηση όπως πέρσι τέτοιο καιρό, είτε στην Αντιπολίτευση, όπως σήμερα, ποτέ δεν έταξε στους πάντες τα πάντα. Το ΠΑΣΟΚ το έκανε πέρσι, όπως το έκανε και παλαιότερα, όπως το έκανε πάντα», επισήμανε.
Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε «επτά αλήθειες»-προτάσεις της ΝΔ για έξοδο από την κρίση. Μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει τις χαμηλές συντάξεις το ταχύτερο, προτείνοντας ισοδύναμες περικοπές από δαπάνες. Επίσης, ανακοίνωσε δραστική μείωση φόρων και σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδοτών και εργαζομένων, με επιδότηση της εργασίας από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ώστε να μην χαθούν πόροι που χρειάζονται άμεσα τα Ασφαλιστικά Ταμεία.



Για «το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων» ανέφερε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης να κάνει ακριβώς αυτό, υπό την εποπτεία του υπουργού Επικρατείας, είναι σωστή». «Άλλωστε υλοποιεί νόμο που πέρασε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2009», πρόσθεσε.



Για την εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι θα εκδοθεί η κάρτα του πολίτη σχολίασε ότι «δεν χρειάζεται, διότι θα επιβαρύνει τη γραφειοκρατία» και πως μπορεί να εξυπηρετηθεί ο πολίτης με την αστυνομική ταυτότητα και τους αριθμούς, που τον χαρακτηρίζουν (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ).



«Η αλήθεια είναι γνωστή και έχει γίνει συνείδηση πλέον στους Έλληνες πολίτες. Η ατολμία, η δημοσκοπική διακυβέρνηση, η εγκληματική απραξία, ο φόβος του πολιτικού κόστους της κυβέρνησης της ΝΔ οδήγησαν τη χώρα στη διεθνή απαξίωση, την πλήρη αναξιοπιστία και τελικά ένα βήμα πριν την καταστροφή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.



«Ο Αντώνης Σαμαράς έδειξε με όσα είπε, τη βατή διαδρομή εξόδου της χώρας από την κρίση. Όχι με συνθήματα, όχι με ευχές, όχι με “λόγια του αέρα”. Αλλά με συγκεκριμένες, προκοστολογημένες προτάσεις. Άμεσα εφαρμόσιμες», επισήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος.



«Για την πεζή πραγματικότητα της καθημερινότητας ο κ. Σαμαράς δεν πρότεινε τίποτα. Για παράδειγμα που θα βρούμε τα λεφτά που μας εξασφαλίζει το μνημόνιο», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.