Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

«Αικατερίνεια»: Περιδιαβαίνοντας στην Κατερίνη των προσφύγων bikiropoulos.blogspot.com , eptanews.gr

Πλούσιο σε εκδηλώσεις αυτό το Παρασκευοσαββατοκύριακο, χάρη στα «Αικατερίνεια 2010» που οργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Κατερίνης.

Το πρόγραμμα των, αφιερωμένων στους πρόσφυγες, «Αικατερινείων», που ξεκίνησε στο τέλος του Οκτώβρη, συνεχίζεται το τριήμερο με μια έκθεση φωτογραφίας, μια μουσική παράσταση και μια προβολή ντοκιμαντέρ.

Έκθεση φωτογραφίας
«Μάνες της Κατερίνης»-Από την προσφυγιά στη νέα πατρίδα

aikaterineia_-_manesΞεχωριστή ανάμεσα στις εκδηλώσεις των φετινού προγράμματος είναι και η έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «Μάνες της Κατερίνης», που επιμελήθηκε ο Νίκος Γραίκος, και όπου αναδεικνύονται, μέσα από παλιές φωτογραφίες, οι φιγούρες των μητέρων προσφύγων.
Οι βασανισμένες αλλά αγέρωχες μάνες των προσφύγων, που «αποσπάστηκαν» από τα γενικά πλάνα των οικογενειακών φωτογραφιών και τοποθετήθηκαν στο κέντρο του κάδρου, για να μας πουν τη δική τους ιστορία.
Η έκθεση, ανοίγει τις πύλες της σήμερα Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, στην αίθουσα τέχνης του Πνευματικού Κέντρου Κατερίνης και θα ολοκληρωθεί στις 12 Δεκεμβρίου 2010.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 10:30- 13:30 και Τρίτη έως Παρασκευή 17:30- 20:30.

Μουσικοθεατρική Παράσταση:
«Γάμοι σα ‘δω, γάμοι σα ‘κει,  γάμοι σα παραπέρα, τρεις γάμοι σι μια μέρα»


aikaterineia_-_mousiko_polytropoΗ ομάδα «Μουσικό Πολύτροπο» του Α.Π.Θ, εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, ταξιδεύει στην ελληνική περιφέρεια καταγράφοντας τη μουσική παράδοση που είναι ζωντανή μέχρι σήμερα.
Το σχήμα έχει στο ενεργητικό του παραστάσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό.
Αύριο Σάββατο, 20 Νοεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου Κατερίνης, παρουσιάζει μέρος της δουλειάς του, ταξιδεύοντας το κοινό στο παρελθόν και στην παράδοση της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας με το σκωπτικό παραμύθι «Γάμοι σα ‘δω, γάμοι σα 'κει, γάμοι σα παραπέρα, τρεις γάμοι σι μια μέρα», υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια και τη μουσική διδασκαλία του εξαίρετου μουσικολόγου, καθηγητή του Α.Π.Θ, Γιάννη Καϊμάκη.
Πρόκειται για τα έθιμα του γάμου, τα τραγούδια, τις ευχές και τα κεράσματα που συνόδευαν τις χαρές των οικογενειών και γίνονταν αφορμή για να γιορτάσει ολόκληρο το χωριό.

Ντοκιμαντέρ:
«Το οδοιπορικό του υλοτόμου»


aikaterineia_-_ylotomoiΑφιερώνοντας τον εαυτό του στη διάσωση του λαογραφικού υλικού της Ελλάδος, ο Νέστορας Μάτσας έχει στο ενεργητικό του πάνω από 70 ντοκιμαντέρ. «Το οδοιπορικό του υλοτόμου» είναι ένα από αυτά και θα παρουσιαστεί στο κοινό της πόλης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ», την Κυριακή 21 Νοεμβρίου στις 11.00 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Κατερίνης.
Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνης και Μορφωτικής Ένωσης Καταφυγιωτών.