Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

ΈΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΟΥΣΤΑΡΩ.... ΕΚ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΑΣ ΑΝΑΤΡΕΞΩ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΝΟΜΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Νομός Πιερίας
Ο Νομός Πιερίας συνδυάζει μοναδικά τις ατέλειωτες γαλάζιες παραλίες, τα πανέμορφα βουνά, τον μύθο και την ιστορία.
Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη της Κατερίνης χτισμένη στον πλούσιο κάμπο που απλώνεται από τους πρόποδες του Ολύμπου ως τη θάλασσα.
Η Κατερίνη, σύμφωνα με ιστορικές πηγές υπήρχε από τα προϊστορικά χρόνια. Σύμφωνα με μία εκδοχή, ήταν τα αρχαία Άτηρα, που μαζί με την Πύδνα, το Δίον και τη Μεθώνη αποτελούσαν τα σημαντικότερα κέντρα στην περιοχή γύρω από τον Όλυμπο. Η σημερινή άποψη, είναι ότι η πόλη οφείλει το όνομα της στην προστάτιδα της Αγία Αικατερίνη του Σινά, και είναι αλήθεια ότι αναφέρεται με το όνομα Αικατερίνη σε πολλά έγγραφα μετά το 1710. Εκείνη την εποχή εγκαταστάθηκαν στην Κατερίνη άποικοι από τη χερσόνησο του Σινά, χτίζοντας τον ομώνυμο ναό προς τιμήν της Αγίας Αικατερίνης με μέρος των οστών της.
Η Κατερίνη σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια σύγχρονη πόλη με πλούσια οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, έντονη πνευματική και πολιτιστική κίνηση και συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ευρωπαϊκής πόλης.

Φύση - Περιβάλλον

ΠιερίαΌλυμπος. Το όρος Όλυμπος πασίγνωστο ως κατοικία των θεών της μυθολογίας με την ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας τον Μύτικα (2.917μ.), δεσπόζει επιβλητικά σε όλη την περιοχή.
Ο Όλυμπος που έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός, έχει πανέμορφη χλωρίδα και πανίδα προσφέρεται για ορειβασία και πεζοπορία με οργανωμένες διαδρομές και καταφύγια. Το τοπίο είναι μοναδικό με δάση, φυσικές ομορφιές, νερά που κατεβαίνουν και σχηματίζουν μικρές λίμνες. Αφετηρία των ορειβατών είναι η κωμόπολη Λιτόχωρο στις πλαγιές του Ολύμπου.

ΠιερίαΠιέρια. Τα καταπράσινα Πιέρια με διαδρομές που συμπεριλαμβάνονται στα Ευρωπαϊκά Ορεινά Μονοπάτια είναι ιδανικά για εναλλακτικό τουρισμό.

Στο Ελατοχώρι τους χειμερινούς μήνες θα απολαύσετε χειμερινό σκι στο χιονοδρομικό κέντρο.

Στον Παλαιό Παντελεήμονα επισκεφθείτε τον παραδοσιακό οικισμό που βρίσκεται στις πλαγιές του Ολύμπου στα 700 μέτρα με θέα στον Θερμαϊκό κόλπο.

Tο δάσος της Παλιάς Λεπτοκαρυάς.

O παραδοσιακός οικισμός της Μόρνας.

Το φαράγγι του ποταμού Ενιπέα κοντά στο Λιτόχωρο. Εκεί τα νερά που κατεβαίνουν από τον Όλυμπο σχηματίζουν μικρές πανέμορφες λίμνες.

Οι υγροβιότοποι με σημαντικότερο τον υγροβιότοπο Αξιού- Λουδία - Αλιάκμονα -Αλυκής Κίτρους.
Παραλίες

Ο Νομός Πιερίας διαθέτει πολλές παραλίες με όμορφες αμμουδιές και καταγάλανα νερά κατά μήκος της ακτογραμμής της με ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικά καταλύματα, τουριστική αγορά, χώρους διασκέδασης και αναψυχής. Όλες οι παραλίες έχουν διαπίστευση γαλάζιων σημαιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.