Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Τιμή στους επαναστάτες του Ολύμπου



Με την παρουσία του υφυπουργού υποδομών, μεταφορών και δικτύων, Σπύρου Βούγια, ως εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, ολοκληρώθηκαν χθες το μεσημέρι οι διήμερες εκδηλώσεις επετείου επανάστασης του Ολύμπου του 1878, που έγιναν στο Λιτόχωρο.
Οι χθεσινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί με έπαρση της σημαίας και με Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Στη συνέχεια, επίσημοι και κόσμος μετέβησαν στον χώρο του Ηρώου Λιτοχώρου όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από Ιερείς της Ι. Μητροπόλεως, έγινε κατάθεση στεφανιών, τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού και έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Ακολούθως, έγινε παρέλαση στην κεντρική λεωφόρο Αγίου Νικολάου στο Λιτόχωρο και τέλος δόθηκε δεξίωση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Δίου-Ολύμπου, δίπλα από το ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων δόθηκε η ευκαιρία προκειμένου να ξεναγηθούν στο ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου ο υφυπουργός κ. Βούγιας και η αντιπεριφερειάρχης κ. Μαυρίδου. Η ξενάγηση έγινε από τον υπεύθυνο του μουσείου κ. Βλαχόπουλο και με την παρουσία του Αρχιμανδρίτη π. Ιωακείμ και του δημάρχου κ. Παπαθανασίου.
Είχε προηγηθεί εκδήλωση το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου δημοτικού σχολείου Λιτοχώρου με χαιρετισμό του δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Γιώργου Παπαθανασίου καθώς επίσης και με ομιλία του διδάκτορος ιστορικής θεολογίας του Α.Π.Θ. Μιχαήλ Φαργκάνη, με θέμα: «Επανάσταση 1878 – Από το περιθώριο της ιστορίας στο προσκήνιο της ανάγκης». Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία η οποία και θα δοθεί στη δημοσιότητα.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τραγούδια από τη δημοτική χορωδία «Ιωάννης Σακελλαρίδης»
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο υφυπουργός κ. Βούγιας μιλώντας για τη σημασία της επετείου, ανέφερε τα εξής: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα να εκπροσωπώ αυτήν την ημέρα εδώ, στον τόπο της καταγωγής μου, την ελληνική κυβέρνηση.
Θέλω να πω ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η επέτειος της επανάστασης του Ολύμπου με έδρα το Λιτόχωρο και τον Κολινδρό.
Όλοι οι Έλληνες πρέπει να θυμούνται πως η επανάσταση αυτή παρότι κατεπνίγη στο αίμα, στην ουσία απέτρεψε την προσάρτηση της Μακεδονίας στη Βουλγαρία και άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας που ακολούθησε, αλλά και την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης.
Επομένως, θα ήθελα να τιμήσω σήμερα εδώ με την παρουσία μου το ελεύθερο και ανοιχτό πνεύμα των κατοίκων της περιοχής, να ευχηθώ υγεία και ευημερία και να διατηρήσουν πάντοτε αυτό το ανοιχτό και ελεύθερο πνεύμα. Αυτό είναι σημαντικό στους δύσκολους χρόνους που περνά σήμερα η χώρα μας».