Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Γιατί καθυστερεί η οικοδομική άδεια για τον εκθεσιακό χώρο { Μουσείο} στον Μακρύγιαλο

Κατατέθηκε η αίτηση οικοδομικής άδειας τον Δεκέμβριο 2010 από τον πρώην Δήμαρχο Μεθώνης κ. Αβραμίδη Κώστα για την συλλογή αρχαιοτήτων στον Μακρύγιαλο. ΓΙΑΤΙ ΔΕΔΝ ΕΚΔΟΘΗΚΕ Η ΑΔΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ? ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΒΓΑΛΕΙ Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΕΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ? ΓΙΑΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΥΔΝΑΣ - ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ δεν πιέζει την πολεοδομεία αλλά και τον Δήμαρχο κ. Χιονίδη? ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΑΡΧΕ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ? ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤHΣΕΙ?
Η Βόρεια Πιερία παρουσιάζει έντονο αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Συγκεντρώνει πλούτο ευρημάτων που εκτείνονται από τον νεολιθικό οικισμό του Μακρυγιάλου μέχρι την αρχαία Πύδνα. Αυτό που ζητούν τώρα οι δημότες και η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η στέγαση των μοναδικών, στην πλειονότητά τους, ευρημάτων, καθώς λόγω έλλειψης χώρου έχουν μοιραστεί μεταξύ των μουσείων Δίου και Θεσσαλονίκης, ενώ αρκετά, αμύθητης αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας, φυλάσσονται σε αποθήκες και υπόγεια!
ΖΗΤΑΜΕ ΟΣΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ
“Η Βόρεια Πιερία πρέπει να αποκτήσει τον χώρο εργασίας, συντήρησης και αποθήκευσης των σπάνιων αυτών ευρημάτων που βρέθηκαν στην περιοχή. Μιλάμε για τους δήμους Κορινού, Μεθώνης, Πύδνας, Αιγινίου και Κολινδρού. Υπάρχει ένα ημιτελές κτίριο, το οποίο πρέπει επιτέλους να αποπερατωθεί.
Προς το παρόν τα ευρήματα που αποκαλύπτονται βρίσκονται μέσα σε κούτες, στις πρόχειρες εγκαταστάσεις στον Μακρύγιαλο, ενώ τα μεγάλης αξίας αντικείμενα μεταφέρονται αμέσως στο Δίον ή στη Θεσσαλονίκη, όπου εκτίθενται ή φυλάσσονται στις αποθήκες. Κι αυτό γιατί η Πιερία μαστίζεται από την αρχαιοκαπηλική δράση.
Στον Μακρύγιαλο μπορεί να γίνει ένα από τα ωραιότερα μουσεία στη Βόρεια Ελλάδα, το δεύτερο μετά τη Θεσσαλονίκη. Έχουμε συλλογές που ελάχιστα μεγάλα μουσεία έχουν: μεταλλικά αντικείμενα, χρυσά, επιγραφές, μαρμάρινα ειδώλια, εργαλεία. Στον Μακρύγιαλο πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη ανασκαφή που έγινε σε νεολιθικό οικισμό”.
ΕΝΑ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΣ.ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΧΑΘΕΙ ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ? Αλλά αν χαθεί το έργο ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΡΥΦΤΗΤΕ.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΛΑΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ