Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ : Λειψή ενημέρωση και αντίδραση χωρίς άποψη - Η πρότασή μας για τα σχολεία

Έλλειψη σχεδίου, στρατηγικής, πρότασης συνδυασμένα με προχειρότητα, μη προετοιμασία και έλλειψη ενημέρωσης ακόμα και στα στοιχειώδη, καθώς και κινήσεις παραπλάνησης και εντυπωσιασμού. Είναι δυστυχώς στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Δημοτική αρχή Πύδνας – Κολινδρού και που εμφανίστηκαν στο Δ.Σ. της 14 – 3 – 2011.
Ως μείζον ζήτημα εμφανίστηκε ο αγώνας για τη μη κατάργηση του Λυκείου Κολινδρού. Όμως και πάλι ο Δήμος αρνήθηκε να κάνει συγκεκριμένη πρόταση για συγχωνεύσεις έστω των ολιγοθέσιων Δημοτικών σχολείων με εξαθέσια. «Ένιψε τας χείρας του» πάλι αρνούμενος να επιτελέσει το ρόλο του που είναι η προώθηση του οφέλους των παιδιών και μόνο. Έμεινε στο στείρο και παρωχημένο «όχι σε κάθε συγχώνευση» για τοπικιστικούς και μόνο λόγους. Έτσι το έτος 2011 θα συνεχίσουν να υπάρχουν ολιγοθέσια Δημοτικά Σχολεία με ελλειμματική μόρφωση δεύτερης ταχύτητας σε παιδιά. Σ’ ότι αφορά δε το σωστό αίτημα για την μη κατάργηση του Λυκείου Κολινδρού έμεινε μόνο και ξεκομμένο απέναντι στην αυταρχικότητα της κεντρικής διοίκησης, ενώ θα μπορούσε να διεκδικηθεί με καλύτερους όρους αν εντασσόταν σε ολοκληρωμένη παιδαγωγικά πρόταση.
Για την ενημέρωση για το ΒΙΟΠΑ και το ΚΑΤ ο Δήμαρχος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως δεν έχει να πει τίποτε αφού δεν ήξερε αν επιτρέπεται η χρήση. Αγνοούσε δηλαδή το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Αιγινίου που έχει προβλέψει αυτές τις χρήσεις και μείναμε όλοι με την απορία: Γιατί ενεγράφη θέμα στην ημερήσια διάταξη «ενημέρωση για ΒΙΟΠΑ και ΚΑΤ» αφού δεν γνώριζε περί αυτών ούτε τα βασικά;
Με επιμονή επίσης ζήτησαν «αποδοχή» χρηματοδότησης 5 εκ. που όμως βασιζόταν όχι σε έγκριση κονδυλίου αλλά σε μια απλή υπουργική παράκληση για καθορισμό αντικειμένου έργου μέχρι 5 εκατομμυρίων σχετικού με τον αναδασμό, ώστε να προσπαθήσει να το προωθήσει. Κινήσεις εντυπωσιασμού, με στόχο την παραπλάνηση των πολιτών. Τα μεγάλα υπαρκτά προβλήματα του αναδασμού έμειναν και πάλι εκτός συζήτησης, αφού οι δύο τελευταίες Δημοτικές Διοικήσεις, με την αδράνειά τους επέτρεψαν να δημιουργηθούν αποφεύγουν την ενασχόλησή τους με το καυτό αυτό ζήτημα.
Σ’ ότι αφορά επίσης την πρόταση (που τελικά υπερψηφίστηκε) για τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας προξένησαν εντύπωση δύο ζητήματα: Η έλλειψη Διεύθυνσης Οικονομικού – Διοίκησης που με τα πολλά αυτοτελή τμήματα παραπέμπουν σε σχήμα συγκεντρωτικό και μη αποδοτικό και ο ορισμός της έδρας Αγροτικής Υπηρεσίας στον Κολινδρό που δυστυχώς έγινε με καθαρά τοπικιστικά κριτήρια σε βάρος του συμφέροντος των αγροτών του Δήμου.
Η πρότασή μας τέλος για τα σχολεία που νομίζουμε ότι πρέπει να απαιτήσει και να διεκδικήσει ο Δήμος μας είναι:
α) Συγχώνευση όλων των Δημοτικών σε εξαθέσια.
β) Καμία κατάργηση Νηπιαγωγείου με άνω από 5 νήπια. Δεν υπάρχει κανείς λόγος ταλαιπωρίας νηπίων και γονέων, όταν μάλιστα υπάρχουν κτιριακές υποδομές.
γ) Τα Γυμνάσια και Λύκεια να μείνουν ως έχουν με προσεκτική επιλογή ανακατανομών μαθητών.
Το Λύκειο Αιγινίου όχι μόνο δεν μπορεί να δεχτεί άλλα παιδιά αλλά και με την σημερινή λειτουργία του είναι απολύτως απαραίτητη η προσθήκη τριών έως έξι αιθουσών.

Αιγίνιο 21 – 03 – 2011
Για την Παράταξη
Η Σ.Ε.
Χρήστος Μπίτσης
Αντώνης Νταγλιούδης
Χρήστος Πρασκίδης