Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Αγώνες ορεινής ποδηλασίας στη Σφενδάμη Πιερίας


Το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί για τέταρτη χρονιά ο αγώνας Sfendami Mountain Festival (SMF 2010) στο χωριό Σφενδάμη της Πιερίας. Πρόκειται για αγώνες ορεινής ποδηλασίας και τρεξίματος, ο οποίος θεωρείται κριτήριο συμμετοχής για τον περίφημο Μαραθώνιο του Ολύμπου («Olympus Marathon»). Σκοπός της διοργάνωσης είναι η διάδοση αθλημάτων λιγότερο διαδεδομένων στον κόσμο όπως είναι το ορεινό τρέξιμο και η ορεινή ποδηλασία, αλλά και η προσέλκυση αθλητών, παιδιών, γονέων και θεατών σε ένα κοινό στόχο όπως είναι η αγάπη για τον αθλητισμό και την φύση.

Στον αγώνα έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 650 αθλητές (ήδη έχουν «κλείσει» οριστικά 470 συμμετοχές), μεταξύ των οποίων οι γνωστοί μαραθωνοδρόμοι και δρομείς Νίκος Καλοφύρης και Χάρης Καλαμπούκας, αλλά και η επανειλημμένα πρωταθλήτρια γυναικών στο ορεινό τρέξιμο, Ιρένα Μπαλιμπόρσκα (πολωνικής καταγωγής) και οι Ναταλία Παπουνίδου και Αμαλία Ματθαίου.

Τα κίνητρα συμμετοχής είναι πολλά, με πρώτο τη μοναδικής ομορφιάς διαδρομή, την οποία συνθέτουν δασικά μονοπάτια, με τόσο πυκνή βλάστηση που είναι κλειστά σαν «τούνελ», χωρίς να τα διαπερνά το φως, ποτάμια, μαγευτική θέα, ταυτόχρονα προς βουνό και θάλασσα. Παράλληλα, ισχυρό κίνητρο αποτελεί και η αυξημένη ασφάλεια του αγώνα (επτά τριμελείς ομάδες διάσωσης), αλλά και το γεγονός ότι ο SMF 2010 αποτελεί καλό «τεστ» δυνατοτήτων, ενόψει του μεγάλου αγώνα «Οlympus Marathon» στο «Βουνό των Θεών». Η φήμη του αγώνα, που πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά, έχει περάσει τα σύνορα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα μέχρι τη Σφενδάμη να ταξιδέψει φέτος ομάδα αθλητών από το Βέλγιο, ενώ η λίστα συμμετοχών παραμένει ανοιχτή.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης

Το Σάββατο 10 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας ορεινού τρεξίματος, ένας ημιμαραθώνιος 23 χιλιομέτρων (άσφαλτος 2,2 χλμ, χωματόδρομος 11,8 και μονοπάτι 9 χλμ), με συνολική ανάβαση 1.000 μέτρων και κατάβαση 990.

Την Κυριακή 11 Απριλίου θα ακολουθήσει ο αγώνας ορεινής ποδηλασίας, μήκους 38 χλμ και συνολικής ανάβασης 1.390 μέτρων και κατάβασης 1.380. Οι ποδηλάτες θα συναντήσουν το ποτάμι της Τεπόνιτσας, πολλές ανηφόρες και κατηφόρες μικρής διάρκειας, δασικούς και αγροτικούς δρόμους και περίκλειστα από βλάστηση μονοπάτια.

Οι αγώνες είναι ανοιχτοί σε όλους και οι κατηγορίες συμμετοχής είναι δύο: 18-39 ετών και 40+. Οι αθλητές προέρχονται από διάφορες περιοχές, από Θεσσαλονίκη, Πτολεμαΐδα και Λάβαρα Εβρου, μέχρι Βόλο, Κέρκυρα, Λευκάδα και Σκύρο, Αθήνα, Σκάλες Λακωνίας και Χανιά.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Οι λιλιπούτειοι επισκέπτες θα έχουν κι αυτοί την ευκαιρία να δείξουν τις δυνάμεις τους, αφού θα πραγματοποιηθούν αγώνες τρεξίματος και ποδηλασίας για παιδιά 5-8 και 9-12 χρόνων, αλλά και για εφήβους 13-15. Επίσης, οι μπόμπιρες 3-5 ετών θα μπορούν να δοκιμάσουν την …ισορροπία τους σε ειδικά ποδήλατα εκμάθησης και στη συνέχεια να λάβουν μέρος σε έναν «αγώνα», με έπαθλο αναμνηστικά διπλώματα και γλειφιτζούρια!

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και το... υπαίθριο συνεργείο ποδηλάτων το οποίο θα στηθεί στη Σφενδάμη. Πρόκειται ουσιαστικά για 20λεπτο τεχνικό σεμινάριο, στη διάρκεια του οποίου οι ενδιαφερόμενοι θα μάθουν να αλλάζουν επιτόπου ελαστικά, να ρυθμίζουν φρένα και να επισκευάζουν αλυσίδες. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν δύο πάρτι και άλλα σεμινάρια, ενώ εταιρίες αθλητικού εξοπλισμού έχουν δεσμεύσει 30 εκθεσιακά περίπτερα.

Εγγραφή, διαμονή, πρόσβαση

To κόστος συμμετοχής είναι 25 ευρώ/αγώνα και 45 ευρώ/δύο αγώνες. Για όσους δηλώσουν συμμετοχή το Σαββατοκύριακο αυξάνεται στα 30 και 50 ευρώ αντίστοιχα. Για τη διαμονή αθλητών και θεατών, οι διοργανωτές διαθέτουν για ελεύθερη κατασκήνωση το κοινοτικό στάδιο της Σφενδάμης (διαθέτει μπάνια/τουαλέτες και σκεπαστούς χώρους για ενδεχόμενο βροχής), ενώ στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης υπάρχουν επίσης διευθύνσεις και τηλέφωνα καταλυμάτων. Η Σφενδάμη βρίσκεται σε απόσταση 40 λεπτών από τη Θεσσαλονίκη (οδικώς) και συγκεκριμένα στο 45ο χλμ της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών. Υπάρχουν δυνατότητες πρόσβασης μέσω τρένου (μέχρι το Αιγίνιο) και ΚΤΕΛ. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση Sfendami Mountain Festival βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://www.sfendami.gr