Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Πανηγύρι στην Παλιά Λεπτοκαρυά






Το έθιμο που έχουν οι Λεπτοκαρίτες να γλεντούν την ημέρα της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής, τήρησαν φέτος για μια ακόμη χρονιά στο παλιό χωριό τους, την Παλιά Λεπτοκαρυά.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ήταν πάρα πολύς μέσα κι έξω από τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας ενώ παραβρέθηκαν οι βουλευτές Μαρία Μίχου και Κώστας Κουκοδήμος, εκπρόσωπος του βουλευτή Ι. Αμοιρίδη, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γ. Παπαθανασίου, ο τ. δήμαρχος του τ. δήμου Δίου και νυν περιφερειακός σύμβουλος, Γρηγόρης Παπαχρήστος, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Μυλωνέρος, Πέτρος Κιάφας και Μαρία Τσιμήτρη, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λεπτοκαρυάς Ευάγγελος Κουκάρας καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. της κοινότητας, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Νέας Εφέσου Δημήτρης Κατιρτζής μαζί με ομάδα του Ερυθρού Σταυρού, ο τ. πρόεδρος της κοινότητας Λεπτοκαρυάς Τάκης Μυλωνέρος, δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου, τ. δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς επίσης και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της περιοχής που είχαν οργανώσει την όλη εκδήλωση.

ΧΟΡΟΙ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, ΕΔΕΣΜΑΤΑ.

Μετά τη Θεία Λειτουργία που τέλεσαν Ιερείς της Λεπτοκαρυάς, ο κόσμος συγκεντρώθηκε στον κάτω περίβολο της Αγίας Τριάδας και παρακολούθησε παραδοσιακούς χορούς της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, του Πόντου και άλλων περιοχών καθώς και τραγούδια τόσο από βυζαντινή χορωδία όσο και από παραδοσιακούς μελωδούς που συνοδεύονταν από ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων.

Στους κατοίκους και στους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, προσφέρθηκαν σουβλάκια, χωριάτικα χειροποίητα λουκάνικα, παραδοσιακές πίτες, τυρί, σαλατικά και άλλα μικροεδέσματα, καλό κρασί και αναψυκτικά.

Μάλιστα, τόσο πολύ ενθουσιάστηκαν κάποιοι ξένοι επισκέπτες από τους χορούς, τα τραγούδια και το παραδοσιακό φαγητό, ώστε για αρκετή ώρα μαγνητοσκοπούσαν την εκδήλωση, άλλοι με κάμερες και άλλοι με τα κινητά τους τηλέφωνα.

«ΤΣΟΥΓΚΡΙΣΜΑΤΑ» ΚΑΙ ΓΕΛΙΑ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, δήμαρχος και πλειοψηφία του δήμου δεν έχασαν την ευκαιρία να «τα τσουγκρίσουν» με εκπροσώπους της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, όχι βέβαια με τα λόγια αλλά με τα αυγά που τους προσφέρθηκαν εκεί.

Ήταν από τις πιο ευχάριστες στιγμές της δημοτικής αρχής και των συμβούλων, πλειοψηφίας και μειοψηφίας, και σύμφωνα με ισχυρισμούς της μειοψηφίας, στο τσούγκρισμα των αυγών ήταν αξεπέραστοι και βγήκαν νικητές.

Εννοείται ότι στο τσούγκρισμα των αυγών όλοι πήραν μέρος, δηλαδή πέρα από τον δήμαρχο κ. Παπαθανασίου και τους αντιδημάρχους, πήραν μέρος οι Ιερείς της περιοχής, η βουλευτής Μαρία Μίχου, ο εκπρόσωπος του βουλευτή Ι. Αμοιρίδη, ο τ. δήμαρχος του τ. δήμου Δίου – περιφερειακός σύμβουλος Γρηγόρης Παπαχρήστος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι αλλά και πολίτες.

ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ-ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ

Στο πλαίσιο του πανηγυριού έγιναν και αγώνες δρόμου με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών και οι πρώτοι που έκοψαν το νήμα εξασφάλισαν επιταγές που προσέφεραν οι διοργανωτές και οι χορηγοί της εκδήλωσης.