Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Η καθιερωμένη πασχαλινή “Γιορτή της Αγάπης”, που πραγματοποιήθηκε τη δεύτερη μέρα του Πάσχα στην Τοπική Κοινότητα Άνω Αγιάννη.











Πλημμυρισμένη από παράδοση, κέφι και μουσική ήταν η καθιερωμένη πασχαλινή “Γιορτή της Αγάπης”, που πραγματοποιήθηκε τη δεύτερη μέρα του Πάσχα στην Τοπική Κοινότητα Άνω Αγιάννη. Η εκδήλωση, η οποία συγκέντρωσε πλήθος κόσμου διοργανώθηκε από τον Δήμο Κατερίνης σε συνεργασία με τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο «ΑΡΓΟΣ».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης αναβίωσαν έθιμα, με κυριότερο αυτό του τσουγκρίσματος των αυγών, των γνωστών “αυγομαχιών”. Το έθιμο βρίσκει τις ρίζες του στον ελληνικό Πόντο και συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και την σύγκρουση του καλού με το κακό.

Στο διαγωνισμό των αυγομαχιών έλαβαν μέρος μικροί και μεγάλοι. Στους πρώτους νικητές, απονεμήθηκαν έπαθλα, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό μουσικοχορευτικό γλέντι και προσφορά πασχαλινού οβελία και άλλων πατροπαράδοτων εδεσμάτων.

Κοντά στους συνδημότες βρέθηκε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας Θωμάς Παπαδημητρίου, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη επισημαίνοντας ότι «…το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης αποτελεί την ελπίδα για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και ευημερίας σε ένα κόσμο ειρήνης και συνεργασίας».

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους ανθρώπους του συλλόγου «ΑΡΓΟΣ», γιατί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:«ανάλογες εκδηλώσεις συμβάλουν ουσιαστικά στη διατήρηση της παράδοσης του τόπου».

Χαιρετισμό – καλωσόρισμα προς όλους τους επισκέπτες απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου «ΑΡΓΟΣ» Χρήστος Παυλίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τα μέλη και τους φίλους, που για πολλοστή φορά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και αγκάλιασαν και αυτή την προσπάθεια του συλλόγου. Θερμές ευχαριστίες απηύθυνε και στον Δήμο Κατερίνης, ο οποίος έμπρακτα στηρίζει τις δραστηριότητες του συλλόγου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αλέξανδρος Γιουμίδης, οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων Γανόχωρας και Άνω Αγιάννη Μαντονίτσας Ιωάννης και Οφίδης Χαράλαμπος αντίστοιχα, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.