Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ Μ.Μ.Ε.

Εδώ και αρκετές ημέρες η Επιτροπή Αγώνα έχει καταθέσει επιστολή προς τον κ. Δήμαρχο και τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου Ολύμπου. Με την επιστολή της μέλη της Επιτροπής ζητούν να συζητηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, στα πλαίσια όμως μιας ανοικτής διαδικασίας, το θέμα των διοδίων, να ληφθεί απόφαση για την διεξαγωγή του τοπικού δημοψηφίσματος και να κατατεθεί πρόταση για το περιεχόμενο του ερωτήματός του, που θα τεθεί στους δημότες.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. υποσχέθηκε στα μέλη της Επιτροπής ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Δ.Σ. του Απριλίου.

Με πολύ ενδιαφέρον λοιπόν, αναμένεται η προσεχής συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου – Ολύμπου.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Προς τον κ. Δήμαρχο

Τον κ. Πρόεδρο

Και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου

Του Δήμου Δίου – Ολύμπου

Κ Α Λ Ε Σ Μ Α

Της Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων Πιερίας

Συντοπίτες μας

Τα πρόβλημα των διοδίων στην Πιερία και οι συνέπειές τους για την οικονομία της, είναι πλέον θέματα γνωστά και κατανοητά από όλους μας.

Ιδιαίτερα μάλιστα για την Νότια Πιερία, το πρόβλημα είναι ακόμα εντονότερο, αφού η συσσώρευση τριών σταθμών διοδίων στα όρια με τον νομό Λαρίσης, οι παράλογες από κάθε άποψη επιβαλλόμενες τιμές και οι εκάστοτε αλόγιστες αυξήσεις των διοδίων τελών, σε μια μάλιστα περίοδο σοβαρής οικονομικής κρίσης, οδηγούν την περιοχή αυτή σε τέτοιο οικονομικό μαρασμό ώστε να τίθεται θέμα επιβίωσής της στο προσεχές μέλλον.

Το πρόσφατο αίτημα της εταιρίας να αυξήσει από τις 5 Μαρτίου, τα διόδια τέλη σε ποσοστό 33%, αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη των παραπάνω, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι η εκμετάλλευση των διοδίων από την εταιρία, θα γίνεται για 30 χρόνια, στα οποία τα τέλη θα αυξάνονται συνεχώς.

Στην Παμπιερική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2011 στο Επιμελητήριο Πιερίας, αποφασίσθηκε η διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος, με σκοπό να εκφράσουν την άποψή τους για τα διόδια, άμεσα και δημοκρατικά, οι τοπικές κοινωνίες του Νομού μας. Θυμίζουμε ότι στη σύσκεψη παραβρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Πιερίας, ο Πρόεδρος και μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης και εκπροσωπήθηκαν πάνω από 30 φορείς του Νομού μας.

Ειδικότερα στη σύσκεψη αυτή αποφασίσθηκε να συζητηθεί το θέμα και να ληφθούν αποφάσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια κάθε Δήμου και από όλους τους θεσμοθετημένους φορείς του Νομού για το πώς θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των διοδίων.

Μετά μάλιστα την διαδικασία αυτή, θα πραγματοποιηθεί στην Αντιπεριφέρεια, για το θέμα των διοδίων, δημόσια διαβούλευση, το αποτέλεσμα της οποίας θα καθορίσει και το τελικό ερώτημα, στο οποίο θα απαντήσουν οι πολίτες της Πιερίας στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί.

Το δημοψήφισμα θα γίνει με πρωτοβουλία και ευθύνη του κάθε Δήμου, δεδομένου ότι η διαδικασία αυτή προβλέπεται από τον Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα.

Όπως αντιλαμβάνεσθε, το αποτέλεσμα ενός τοπικού δημοψηφίσματος, δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση. Ωστόσο στοχεύει να καταδείξει με τον πλέον δημοκρατικό, άμεσο και αντιπροσωπευτικό τρόπο, την θέληση της τοπικής κοινωνίας στο συγκεκριμένο θέμα και να εξαναγκάσει την πολιτική εξουσία (όποια και είναι αυτή), να το αντιμετωπίσει δίκαια και αποτελεσματικά.

Εξάλλου το πρόβλημα των διοδίων δεν το δημιουργήσαμε εμείς αλλά οι πολιτικοί μας. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα τρία αυτά χρόνια που ταλανιζόμαστε, πήραμε επανειλημμένως υποσχέσεις για την λύση του, που όμως δεν υλοποιήθηκαν.

Δεν πρέπει επίσης να λησμονούμε τα εξής:

1ον : Ότι τα διόδια τέλη, κατά την Οδηγία 1999/62 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και κατά την διεθνή πρακτική, επιβάλλονται μόνο σε αυτοκινητόδρομους ή σε δρόμους με χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομων.

2ον : Ότι τα διόδια τέλη είναι ανταποδοτικά και πουθενά στον κόσμο δεν προπληρώνονται, με μόνη εξαίρεση την χώρα μας.

3ον : Ότι η δημόσια κυκλοφορία ανθρώπινου δυναμικού και η μεταφορά αγαθών και υπηρεσιών, σαν στοιχείο της οικονομικής ελευθερίας του ατόμου, πρέπει να ασκούνται ελεύθερα, οποιοσδήποτε δε περιορισμός της δεν πρέπει να είναι τέτοιος που να την αναιρεί.

4ον Ότι όταν δεν το απαγορεύει ο Νόμος, κανείς δεν πρέπει να εξαναγκάζεται να χρησιμοποιεί το πρωτεύον εθνικό δίκτυο για τις μετακινήσεις του, ειδικά όταν αυτές είναι σύντομες, αντίθετα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέξει το οδικό δίκτυο που θα χρησιμοποιήσει, διότι διαφορετικά υφίσταται τον εξαναγκασμό της πληρωμής διοδίων.

Με βάση όλα αυτά η Επιτροπή Αγώνα θεωρεί ότι η μη πληρωμή από τους πολίτες της Πιερίας, διοδίων τελών στο Νομό μας, μέχρι τουλάχιστον την ολοκλήρωση ενός στοιχειώδους και ασφαλούς εναλλακτικού οδικού δικτύου, το οποίο άλλωστε ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών μας υποσχέθηκε, είναι πλέον επιβεβλημένη επιλογή, χωρίς φυσικά να δεχόμαστε τις αλόγιστες τιμές διοδίων, όπως μάλιστα διαμορφώνεται με τις συνεχείς αυξήσεις.

Η θέση μας για μη πληρωμή διοδίων, δεν υπαγορεύεται από θέληση ανυπακοής ή αντίστασης σε όποιες κυβερνητικές επιλογές ή από πρόθεση να κλονίσουμε τις δομές του συστήματος, όπως κάποιοι «εκ του πονηρού» θα ισχυρισθούν και θα διαδώσουν. Ο λαϊκίστικος και ψευδεπίγραφος ισχυρισμός τους ότι εάν δεν πληρώσουμε διόδια δεν πρόκειται να γίνουν τα έργα, είναι εντελώς αναληθής και περίτρανη απόδειξη αυτού αποτελεί το μεγάλο έργο της Εγνατίας οδού που πρόσφατα ολοκληρώθηκε, χωρίς μέχρι τέλους το κράτος να λειτουργήσει ούτε ένα σταθμό διοδίων.

Η θέση μας λοιπόν να μη πληρώνουμε, υπαγορεύεται από την οικονομική ανάγκη των περισσοτέρων κατοίκων της Πιερίας.

Και κυρίως από την βεβαιότητά μας ότι τα διόδια όχι απλά θα υποβαθμίσουν τουριστικά το Νομό μας και ιδιαίτερα την περιοχή της Νότιας Πιερίας αλλά σταθερά και σε λίγα μόλις χρόνια, θα οδηγήσουν στην οικονομική μας εξαθλίωση. Βιώσαμε ήδη μόλις πέρυσι με αφορμή το ατύχημα των Τεμπών, τα πρώτα δείγματα μιας τέτοιας αγωνίας.

Για ένα λοιπόν τόσο σοβαρό ζήτημα, που άπτεται της επιβίωσής μας, έχουμε όλοι μας όχι απλώς δικαίωμα αλλά καθήκον να παρέμβουμε.

Εξάλλου η κάθε παρέμβασή μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, που κατά το Σύνταγμά μας, αποτελεί το θεμέλιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Σ’ αυτήν όμως την προσπάθεια παρέμβασης, καθοδηγητές από την φύση τους και από το σκοπό τους είναι οι Δήμαρχοι, τα Δημοτικά και Τοπικά Συμβούλια του κάθε Δήμου και οι θεσμοθετημένοι φορείς της κάθε περιοχής.

Με αυτές λοιπόν τις προϋποθέσεις σας καλούμε:

1. Να συγκαλέσετε στο Δήμο άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο, στα πλαίσια όμως μιας ευρείας τοπικής διαβούλευσης, ώστε να συζητηθεί το πρόβλημα των διοδίων, με την μεγαλύτερη, κατά το δυνατόν, εκπροσώπηση των φορέων και δημοτών και καλώντας δυνητικά και εμάς για την παροχή αναγκαίων πληροφοριών ή επεξηγήσεων.

2. Να λάβετε ως Δημοτικό Συμβούλιο και ως τοπική κοινωνία απόφαση για την διεξαγωγή του τοπικού δημοψηφίσματος και πρόταση για το περιεχόμενο του ερωτήματός του που θα τεθεί στους δημότες.

Με εκτίμηση

Η Επιτροπή Αγώνα

κατά Των Διοδίων Πιερίας