Κυριακή 29 Μαΐου 2011

ΔΙΑΒΑΣΤΕ.... ΔΙΑΒΑΣΤΕ.... ΔΙΑΒΑΣΤΕ...

Του ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Ουάσινγκτον, Θάνου Δημάδη

Η συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ ένας από τους πιο γνωστούς αμερικανούς οικονομολόγους υπερθεματίζει την άποψη όσων εντός Ελλάδας διατείνονται ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας. Και κυρίως ο δρόμος όσων εσχάτως ζητούν μετ’ επιτάσεως την επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων του Μνημονίου που έχει συνυπογράψει η χώρα μας με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Ο Mark Weisbrot είναι διευθυντής του Center of Economic and Policy Research (http://www.cepr.net/) που έχει έδρα την Ουάσινγκτον. Επί σειρά ετών...
αρθρογράφος σε εφημερίδες όπως οι New York Times και η Guardian, ο κ. Weisbrot είναι ιδιαίτερα γνωστός στους οικονομικούς κύκλους της Ουάσινγκτον, κυρίως για τις απόψεις που κατά καιρούς έχει εκφράσει ως πολέμιος του ΔΝΤ. Έχοντας εντρυφήσει στην οικονομική κρίση που βίωσε η Αργεντινή την περίοδο 1999-2002, τα αρνητικά αποτελέσματα που επέφερε εκεί η εμπλοκή του ΔΝΤ καθώς και το πώς μπόρεσε τελικά η χώρα να ορθοποδήσει και πάλι οικονομικά στα πόδια της μέσω κυρίως των εξαγωγικών αγαθών της, ο κ. Weisbrot δε διστάζει να χαρακτηρίσει «αυτοκτονικό» για την ελληνική οικονομία το δημοσιονομικό πρόγραμμα λιτότητας που έχει συμφωνηθεί.

Αυτό που επισημαίνει σε όλους τους τόνους είναι ότι τα επώδυνα μέτρα περικοπής μισθών και επιβολής φόρων λειτουργούν επιβαρυντικά για την αγοραστική δύναμη, η οποία εκ των πραγμάτων περιορίζεται με αποτέλεσμα να περιορίζονται κατ’ επέκταση και τα δημόσια έσοδα και η οικονομία να περιπίπτει σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση. Εκτιμάει επίσης ότι οι προοπτικές για το επόμενο διάστημα δεν δείχνουν ότι υπάρχει φως για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το τούνελ στο οποίο έχει εισέλθει και επικαλείται μάλιστα τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του ίδιου του ΔΝΤ. Λέει ότι οι προβλέψεις για την κλιμακούμενη αύξηση του δημόσιου χρέους στο 244% από το 115% που είχε η Ελλάδα το 2009, η περαιτέρω αρνητική ανάπτυξη που προβλέπεται να κλείσει το 2010 από μείον 2% σε μείον 4%, σε συνδυασμό με την δραματική συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 5,3% τους πρώτους έξις μήνες της τρέχουσας χρονιάς είναι μάλλον αρνητικά παρά θετικά σημάδια για τον δρόμο στον οποίον βαδίζει η ελληνική οικονομία. Διαβεβαιώνει μεταξύ άλλων ότι το πρόγραμμα αυτό που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δουλέψει και να επιφέρει αποτελέσματα για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση ενώ το χειρότερο όλων, όπως λέει, είναι ότι η χώρα θα πληρώσει ένα πολύ βαρύ το τίμημα του κοινωνικού κόστους και της αποσάθρωσης του κοινωνικού ιστού, χωρίς κανείς να εγγυάται ένα καλύτερο αύριο.

Στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, ο αμερικανός οικονομολόγος λέει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί», άποψη που εντός Ελλάδας εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καστανίδης προκαλώντας πολλές συζητήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Όσο κι αν ορισμένοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι με δεμένα τα χέρια και δεν έχει περιθώρια διαπραγμάτευσης, αυτό δεν ισχύει υποστηρίζει ο κ. Weisbrot. Καλεί μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση να πει ένα μεγάλο όχι στα ήδη υπάρχοντα και κυρίως στα επερχόμενα νέα σκληρά μέτρα που ετοιμάζουν να δρομολογήσουν εις βάρος της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Την άποψή του αυτή, την στηρίζει στο γεγονός ότι κυρίως οι Ευρωπαϊκές Αρχές δε θα έχουν άλλη επιλογή από το να αναπροσαρμόσουν – εφόσον αναγκαστούν- τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα καθώς αν δεν την στηρίξουν με αποτέλεσμα την χρεοκοπίας της και την έξοδό της από το ευρώ, θα σημάνει μία γενικότερη αποσταθεροποίηση για την ευρωζώνη αλλά και τον κίνδυνο οι άλλες χώρες να χάσουν τις επενδύσεις τους στα ελληνικά ομόλογα. Ο γνωστός οικονομολόγος στην Ελλάδα να ζητήσει εγγυήσεις από τους εταίρους της για μηδενικό επιτόκιο δανεισμού, διαφορετικά προτάσσει τη λύση της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και την έξοδο από την ευρωζώνη. Μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η παρούσα συγκυρία δεν βοηθάει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας όσο η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται με πολύ αργά βήματα και η αμερικάνικη αντιμετωπίζει ακόμα σημαντικά προβλήματα.

Ίσως πολλοί θεωρούν τις απόψεις του Mark Weisbrot «αιρετικές» και τις προσεγγίσεις που κάνει στην περίπτωση της Ελλάδας «καταστροφικές» ή τουλάχιστον «απαισιόδοξες». Σίγουρα πάντως σε αυτή την επόμενη και δυσκολότερη φάση των νέων μέτρων που επίκεινται και για τα οποία γίνεται ευρύτερη συζήτηση στη χώρα μας, ίσως η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, οι κοινωνικοί φορείς της χώρας πρέπει να κουβεντιάσουν σοβαρά το πού πάμε. Κι αν εκεί που έχουμε επιλέξει να πάμε ή μας έχουν αναγκάσει είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε αυτή τη συζήτηση πολλές είναι απόψεις που πέφτουν στο τραπέζι. Θα ήταν ίσως καλύτερα να ξανασκεφτούμε με σοβαρότητα ποιες από αυτές πρέπει να δούμε με άλλο μάτι και ποιες θα πρέπει με σιγουριά να συνεχίσουμε να απορρίπτουμε. Ή τουλάχιστον να ξορκίζουμε, αφού όπως φαίνεται οι εξελίξεις δεν είναι πάντα στα δικά μας χέρια.