Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Φίλοι του Περιβάλλοντος: Συνάντηση ενημέρωσης για τις παραδοσιακές ποικιλίες


Οι «Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008», στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχουν αναλάβει για την προώθηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών, οργάνωσαν συνάντηση με στόχο την αλληλο-ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών όσων ασχολούνται με τη φύτευση και την καλλιέργεια των παραδοσιακών σπόρων. Η συνάντηση έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 25/5/2011 στη Γρίτσα Λιτοχώρου, στον ξενώνα Summit Zero του ΕΟΣ.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία έγινε μια αρχική εισήγηση για τη σημασία και διατήρηση των παλιών ποικιλιών και τις πρακτικές φύτευσης σπόρων από το μέλος των «Φίλων του Περιβάλλοντος» Γιάννη Στογιάννο και αναπτύχθηκαν διεξοδικά τα θέματα:

α) Η σπορά και η διαφύλαξη σπόρων (Σκέψεις για μια τράπεζα σπόρων στο Ν. Πιερίας).

β) Η οργάνωση σχεδιαγράμματος για την καλλιέργεια των σπόρων.

γ) Τρόποι φυτέματος.

Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Οι παρευρισκόμενοι έδωσαν υπόσχεση να ξαναβρεθούν τον επόμενο Σεπτέμβριο σε μια νέα συνάντηση, όπου ο καθένας θα φέρει πληροφορίες και γνώσεις για τη νέα σοδειά των φυτών που θα προκύψουν από όσους φίλους και φίλες μπήκαν στην ευχάριστη διαδικασία του φυτέματος σπόρων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η εκπρόσωπος της ομάδας «Μητέρα Γη» Αναστασίου Τσορμπατζίδου, η οποία συνέβαλε με τις ιδέες και τις προτάσεις της σε αυτό το νέο εγχείρημα που πραγματοποιείται στο νομό μας.

Οι «Φίλοι του Περιβάλλοντος» θα είναι συμπαραστάτες σε κάθε ομάδα και κάθε νέα προσπάθεια που έχει σκοπό τη βελτίωση ποιότητας της διατροφής και των γεωργικών πρακτικών, πάντα μέσα από το πρίσμα μιας οικολογικής αντίληψης για τη χρήση της γης και όλων των φυσικών πόρων