Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Φορολογικό «Καλλικράτη» βάζει μπροστά το υπουργείο Οικονομικών με στόχο οι 288 εφορίες που λειτουργούν σήμερα σε όλη την Ελλάδα να γίνουν 30.


Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί η συγχώνευση...
20 εφοριών σε 10, ενώ ο σαρωτικός μετασχηματισμός των υπηρεσιών του υπουργείου θα αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο του φορολογικού νομοσχεδίου τον Οκτώβριο, όπως αναφέρουν "Τα Νέα".
Σε αυτό προβλέπονται μετατάξεις των εφοριακών που θα κριθεί ότι δεν χωρούν στον νέο τρόπο οργάνωσης των εφοριών. Οι εφορίες που θα μείνουν δεν θα έχουν σχεδόν καμία επαφή με φορολογούμενους, οι οποίοι θα διεκπεραιώνουν όλες τις υποθέσεις τους είτε ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων είτε μέσω των ΚΕΠ. Έτσι οι εφορίες που θα μείνουν θα ασχολούνται αποκλειστικά με ελέγχους για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Το πρώτο βήμα για τις καταργήσεις εφοριών έγινε την περασμένη εβδομάδα με τροπολογία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία προβλέπει την κατάργηση επιμέρους τμημάτων εφοριών.

Το επόμενο βήμα θα είναι συγχωνεύσεις μικρών εφοριών. Από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο, σε σύνολο 36 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν το 2010, 22,77 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν από 20 ΔΟΥ, ενώ οι 78 ΔΟΥ που βρίσκονται στο τέλος της κατάταξης από άποψη εσόδων εισέπραξαν μόλις 464 εκατ. ευρώ.