Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Ένας τρόπος για να δει κανείς αν μία χρηματιστηριακή κρίση λαμβάνει διαστάσεις πανικού


Είναι να μελετήσει το δείκτη που μετρά το ύψος των κεφαλαίων που οι...τράπεζες αποσύρουν από το σύστημα και αποθηκεύουν στην ασφάλεια των Κεντρικών Τραπεζών. Αν οι τράπεζες πάψουν να εμπιστεύονται η μία την άλλη τόσο, ώστε να αρνούνται να αλληλοδανειστούν και να προτιμούν να 'παρκάρουν' τα κεφάλαια τους στις Κεντρικές Τράπεζες, τότε κάτι πηγαίνει πολύ άσχημα στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ο συγκεκριμένος δείκτης στην Ευρώπη χτύπησε κόκκινο μετά την κατάρρευση της Lehman, το Σεπτέμβριο του 2008 και κατά τη διάρκεια της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ, περίπου στα μέσα του 2010.

Τότε, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν αποσύρει περισσότερο από 350 δις ευρώ από το σύστημα προκαλώντας του ασφυξία από την έλλειψη ρευστότητας. Έκτοτε, υπήρξαν μόνο δύο περιπτώσεις που οι τράπεζες πανικοβλήθηκαν τόσο ώστε να αποσύρουν μαζικά κεφάλαια από το σύστημα, με τη δεύτερη να είναι αυτή στις αρχές του 2011, όταν περίπου 137 δις ευρώ κατευθύνθηκαν προς την ΕΚΤ μέσα σε λίγες ημέρες.

Το υψηλό αυτό της τρέχουσας χρονιάς απειλείται να ξεπεραστεί τώρα, καθώς από τις 19 Ιουλίου και μέχρι τις 04 Αυγούστου περισσότερα από 100 δις ευρώ 'έφυγαν' από τις τράπεζες με προορισμό την ΕΚΤ. Είναι αυτήν την τάση που καλείται να σταματήσει ο Τρισέ, καθώς αν συνεχιστεί, θα κινδυνεύσει να 'παγώσει' το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, όπου ήδη οι τράπεζες της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας εξαρτώνται από την ΕΚΤ.