ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Σειρά σοβαρών θεμάτων απασχόλησαν το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δίου-Ολύμπου, μηνός Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης που έγινε πριν από την ημερήσια διάταξη.
Επρόκειτο για θέματα όπως η παιδεία, η καθαριότητα, η έλλειψη προσωπικού αλλά και η πιθανότητα απομείωσης του ήδη υπάρχοντος προσωπικού σε περίπτωση που εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία και στον στενό δημόσιο τομέα, η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, η έλλειψη κονδυλίων για διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν την καλύτερη εμφάνιση του δήμου (καλύτερη ευπρέπεια ακτών κλπ), η λειτουργία των υδρονομέων άρδευσης, θέματα της ΔΕΑΑΝΟ, το ζήτημα αναβολής της δίκης του εκλεγμένου δημάρχου Γ. Παπαθανασίου κ.ά.
Τα περισσότερα από αυτά τα θέματα, καθώς και άλλα πολλά, έθεσαν στελέχη της μειοψηφίας προς τη διοίκηση του δήμου, είτε με τη μορφή ερωτήσεων, είτε μέσω διαφόρων μορφών κριτικής.
Τις απαντήσεις επί των θεμάτων που τέθηκαν, έδωσαν οι αρμόδιοι του δήμου και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Φαρμάκης, οι αντιδήμαρχοι Πέτρος Κιάφας, Βασίλης Βροχαρίδης, Μαρία Τσιμήτρη, Σοφία Νούλα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΝΟ Αθανάσιος Στύλος κ.ά. (Τα βασικότερα θέματα με τις απαντήσεις αρμοδίων θα δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες).
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ
Στη συνεδρίαση συμμετείχε και έλαβε τον λόγο ο πρόεδρος των δημοτικών υπαλλήλων Πιερίας, Διονύσης Πουρλιώτης, ο οποίος ανέγνωσε υπόμνημα με τις θέσεις των δημοτικών υπαλλήλων για την εργασιακή εφεδρεία και ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο την έμπρακτη συμπαράστασή του προς τους εργαζόμενους, ώστε να μην τεθούν υπάλληλοι του δήμου σε εργασιακή εφεδρεία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός του προέδρου των δημοτικών υπαλλήλων Πιερίας, στην αίθουσα παρευρίσκονταν αρκετοί δημοτικοί υπάλληλοι του δήμου, όπως επίσης και μέλη της διοίκησης του σωματείου.
Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής δήμαρχος Γ. Φαρμάκης πήρε τον λόγο και είπε, μεταξύ άλλων, ότι η εργασιακή εφεδρεία για τον δήμο Δίου-Ολύμπου ακούγεται ως ανέκδοτο, διότι, όπως εξήγησε, για να μπορεί να λειτουργεί ο δήμος πρέπει να υπάρχει και το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο όμως στον δήμο Δίου-Ολύμπου είναι ελλιπές.
Επομένως, σημείωσε, όχι μόνο δεν μπορεί να εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία στον δήμο Δίου-Ολύμπου αλλά θα πρέπει να καλυφθούν κενά που υπάρχουν, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα των δημοτών και του τόπου.
Από την πλευρά του ο Κώστας Δημόπουλος εξέφρασε ευχαριστίες προς τους υπαλλήλους για τις υπηρεσίες που παρέχουν, επειδή συχνά υπερβάλλουν εαυτούς για να εξυπηρετούνται οι πολίτες.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας τάχθηκε αλληλέγγυος σε αιτήματά τους, τους ζήτησε όμως, ευγενικά, να βλέπουν κάποιοι κάποιες φορές με μια ευρύτητα ορισμένα θέματα δημοτικής λειτουργίας και έκανε λόγο για «υπερωρίες χωρίς απολαβές». Στο κλείσιμο δε της τοποθέτησής του είπε χαρακτηριστικά: «Εύχομαι να κοιμάστε ήσυχοι».
Ο τ. δήμαρχος Λιτοχώρου Αθανάσιος Τσιφοδήμος μιλώντας για το θέμα είπε μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορούμε να θέσουμε εργαζομένους σε εργασιακή εφεδρεία» αφού, όπως εξήγησε, δεν επαρκούν οι υπάρχοντες υπάλληλοι στον δήμο Δίου-Ολύμπου, είναι λιγότεροι… και συμπλήρωσε ότι «χρειαζόμαστε και επιπλέον προσωπικό».
Στο ίδιο πλαίσιο μιλώντας ο κ. Λάππας είπε ότι «εδώ, καλά – καλά, δεν μας φτάνουν αυτοί που έχουμε»… και μεταξύ των άλλων που ανέφερε, δήλωσε αντίθετος με την απομείωση του προσωπικού του δήμου. Έχουμε ανάγκη πλήρωσης θέσεων από υπαλλήλους, είπε προς το κλείσιμο της τοποθέτησής του.
Κατά την Κατερίνα Κουρίτα, «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»… και επιτέθηκε εναντίον του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, ζητώντας παράλληλα να αποφασίσει ο δήμος να μη δεχτεί να εφαρμόσει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Για το θέμα αυτό ο κ. Τσιφοδήμος, λίγο νωρίτερα, είχε πει ότι δεν υπάρχει τρόπος, στο ζήτημα αυτό, να μην εφαρμόσει ο δήμος τον νόμο του κράτους.
Λίγο πριν από το κλείσιμο της συζήτησης ο κ. Πουρλιώτης ζήτησε να ληφθεί μια πολιτική απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο. Τελικά, ο πρόεδρος Γ. Κωτούλης διάβασε ξανά το υπόμνημα των δημοτικών υπαλλήλων με τις θέσεις τους και ακολούθως το δημοτικό συμβούλιο συμφώνησε για τη λήψη σχετικής απόφασης.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Συζήτηση όμως έγινε και για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Γιώργου Παπαθανασίου, ο οποίος, ως γνωστόν, τις τελευταίες μέρες του περασμένου Απριλίου τέθηκε σε αργία μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του.
Σημειωτέον, ο κ. Παπαθανασίου τέθηκε σε αργία, μετά από ανώνυμη επιστολή που στάλθηκε στον Εισαγγελέα, χωρίς ο κ. Παπαθανασίου να έχει δικαστεί η καταδικαστεί μέχρι σήμερα.
Η υπόθεσή του επρόκειτο να εκδικαστεί εσπευσμένα, μετά από αίτημά του στις Δικαστικές Αρχές, η δίκη του προσδιορίστηκε για τις 19/9/2011, ωστόσο οι Δικαστές εκείνη τη μέρα αποφάσισαν να μη γίνουν οι εμβόλιμες και πρωτοείσακτες δίκες, όπως ήταν αυτή του κ. Παπαθανασίου, η οποία όμως δίκη, βάσει του νέου νόμου, που θα ψηφιστεί σήμερα ή αύριο, θα πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών, το αργότερο.
Το θέμα, λοιπόν, της υπόθεσης του κ. Παπαθανασίου τέθηκε από στελέχη της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, οπότε ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Φαρμάκης απαντώντας είπε μεταξύ άλλων: «Μιλήσατε για τη δίκη, δηλαδή γιατί δεν έγινε ενημέρωση. Κι απ’ την άλλη μεριά βέβαια, υπάρχουν ενστάσεις (από κάποιους), διότι υπήρξε ένα δελτίο τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον δήμο Δίου-Ολύμπου. Είναι λίγο αντικρουόμενες οι απόψεις (αυτές).
ΦΑΣΑΡΙΑ ΜΥΛΩΝΕΡΟΥ
Στο σημείο αυτό ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Μυλωνέρος, χωρίς να του έχει δοθεί ο λόγος, διέκοψε αυθαίρετα την τοποθέτηση του αναπληρωτή δημάρχου, γι αυτό και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Κωτούλης επιχείρησε, μάταια όμως, να τον επαναφέρει στην τάξη. Ο Δ. Μυλωνέρος ισχυρίζονταν ότι το δελτίο τύπου το έβγαλε ο κ. Γιώργος Παπαθανασίου (το δελτίο τύπου το έδωσε στη δημοσιότητα ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γαλανός).
ΑΠΑΝΤΗΣΗ Γ. ΦΑΡΜΑΚΗ
Από την πλευρά του ο Γιώργος Φαρμάκης συνεχίζοντας απάντησε ότι το θέμα του δελτίου τύπου αφορούσε όχι μόνο τον εκλεγμένο δήμαρχο Δίου-Ολύμπου Γιώργο Παπαθανασίου αλλά αφορούσε και τον δήμο Δίου-Ολύμπου.
Και συνεχίζοντας είπε: «Όταν γινόταν και η συνέλευση στην περιφερειακή ένωση δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, δυστυχώς δεν μου δόθηκε ο λόγος από τον κ. Μπουτάρη, διότι είχαν οξυνθεί τα πνεύματα, εγώ θα περίμενα να μπούμε σε μια πιο ουσιαστική συζήτηση.
Να μπαίναμε, δηλαδή, σε μια συζήτηση και εκεί, που δεν έγινε, αλλά και εδώ, για την καταστατική θέση των αιρετών. Σήμερα, μόνο λίγους μήνες από την αρχή του έτους, έχουν τεθεί ή πρόκειται να τεθούν σε αργία έξι δήμαρχοι.
Θα περίμενα λοιπόν να βάλουμε τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων και, αν μπορούμε να σταθούμε πάνω από παρατάξεις, σήμερα όλοι εδώ να κάναμε ένα ψήφισμα και να ζητούσαμε το αυτονόητο, δηλαδή να προταχθεί η δίκη του Γιώργου Παπαθανασίου. Ομόφωνα ως δημοτικό συμβούλιο να ζητούσαμε από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης προκειμένου η δίκη να προταχθεί και να γίνει αύριο.
Αν, λοιπόν, έχουμε τη γενναιότητα, θα μπορούσαμε να το ζητήσουμε προκειμένου να τελειώσει αυτό που είπατε εσείς σχετικά με την αργία του δημάρχου».