Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ας διαβάσουμε λίγη σύγχρονη "ιστορία"

Από μοχλός πίεσης, το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ μετατρέπεται για την κυβέρνηση σε αναγκαστική διέξοδο, αν στη σύνοδο κορυφής στις 25 Μαρτίου δεν καμφθούν οι αντιρρήσεις της Γερμανίας για τη δημιουργία ενός μηχανισμού οικονομικής στήριξης της χώρας μας, που θα λειτουργεί απέναντι στις αγορές και στους κερδοσκόπους ως «ένα γεμάτο πιστόλι στο τραπέζι...» όπως λένε στην κυβέρνηση.

Μετά το αδιέξοδο στις συνεδριάσεις της ευρωζώνης και του Ecofin, το θέμα παραπέμπεται στη σύνοδο κορυφής, που αναδεικνύεται συμπτωματικώς σε ημερομηνία ορόσημο για τη χώρα μας.

Στην Ουγγαρία

Αυτή την αναγκαστική διέξοδο περιέγραψε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου χθες από την Ουγγαρία, όπου βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη (σ.σ.: η Ουγγαρία βρίσκεται ήδη στο ΔΝΤ από διετίας, αλλά δεν είναι μέλος της ευρωζώνης). Ομως και στην κυβέρνηση κρατάνε μικρό καλάθι για τη Σύνοδο, καθώς υπάρχουν απόψεις (π.χ. της Λούκας Κατσέλη) ότι η Κομισιόν αλλά και η ευρωζώνη δεν έχουν την πολιτική δυνατότητα να υπερβούν τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, που πηγάζουν από τα εσωτερικά της πολιτικά προβλήματα, και να συγκροτήσουν τον κατάλληλο μηχανισμό στήριξης περιπτώσεων σαν της Ελλάδας.

«Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (25 και 26 Μαρτίου) θα πάρουμε τις αποφάσεις μας για το τι θα γίνει. Και η Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και η Ελλάδα θα λάβουν αναλόγως τις απαραίτητες αποφάσεις, για τις επόμενες κινήσεις τους», είπε χθες ο πρωθυπουργός στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Γκόρντον Μπαϊνάι.

Ο Γ. Παπανδρέου χθες στη Βουδαπέστη με τον Ούγγρο ομόλογό του Γκ. Μπαϊνάι. «Στη σύνοδο κορυφής θα πάρουμε τις αποφάσεις μας», είπε με νόημαΟ Γ. Παπανδρέου χθες στη Βουδαπέστη με τον Ούγγρο ομόλογό του Γκ. Μπαϊνάι. «Στη σύνοδο κορυφής θα πάρουμε τις αποφάσεις μας», είπε με νόημα