Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΣΤΑΓΚΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ.

Ο πανελλήνιος εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 και η τιμή της μνήμης εκείνων που κρατήθηκαν όρθιοι μπροστά στην ιστορία, είναι μνημόσυνο και ευλαβικό προσκύνημα. Είναι το χρέος που θέλει τους Έλληνες ενωμένους για να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα. Το σημαντικότερο μήνυμα του έπους του μεγάλου Σαράντα είναι ότι πράξαμε στο ακέραιο το καθήκον της ελευθερίας και διαφυλάξαμε την αντρειοσύνη της ατομικής και εθνικής αξιοπρέπειας μας. Έτσι, από τη δραματική δοκιμασία του πολέμου και της Αντίστασης για τη λευτεριά και την Πατρίδα, ανέβλυσαν όλα εκείνα τα θαυμαστά και λαμπρά που εξυψώνουν την ελληνική φυλή και οδηγούν στο χρόνο και τις σφαίρες της αθανασίας.

Το ΟΧΙ του έπους του 1940 είναι η ψυχή της Ελλάδος, η ιαχή που σκέπασε την οικουμένη, είναι ο αντίλαλος που πλανιέται μακριά στα μονοπάτια της ιστορίας, είναι η δύναμη που φθάνει στο ύψιστο μεγαλείο ένα λαό και έναν άνθρωπο. Το ΟΧΙ του ’40 και η Αντίσταση είναι η συνέχεια της δόξας και της αρετής του γένους των Ελλήνων.
Ελάχιστοι και ανυποψίαστοι αντίκρυ σε πολλούς που ήρθαν με οργανωμένο σχέδιο, σε έναν πόλεμο που ήταν άδικος και απρόκλητος για τους Έλληνες, ο αδούλωτος λαός μας σήκωσε στους ώμους του όχι μόνο το μεγάλο βάρος της δικής του ελευθερίας αλλά και την υπόθεση της ελευθερίας των άλλων λαών. Απέναντι στη βαρβαρότητα του επεκτατισμού, στην αλαζονεία και στο σκοταδισμό, στο δόλιο και ιταμό πρόσωπο του μαύρου φασισμού και ναζισμού, ο ελληνικός λαός θυσιάστηκε για το δίκαιο και την ελευθερία και μετουσιώθηκε με το πύρωμα της ψυχής στην υπέρτατη δύναμη του μεγαλείου. Η ελληνική νίκη του 1940 υψώνεται σε πανανθρώπινη νίκη, η Ευρώπη και όλη η ανθρωπότητα αντλούν βασικά υποδείγματα ηθικής συμπεριφοράς και το εφήμερο και προσωρινό της νίκης μεταβάλλεται σε αιώνιο και αθάνατο.
Τότε, την 28η Οκτωβρίου 1940, τα παιδιά της Ελλάδος, «χρεωμένα» με το «χρέος» του φύλακα των πανανθρώπινων αξιών της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας, παρέμειναν άγρυπνα και αντιμετώπισαν με αίμα και φωτιά τον πολυδύναμο εχθρό. Σήμερα, το 2011, οι νεοέλληνες χρεωμένοι οικονομικά και υπό καθεστώς ξένης οικονομικής κατοχής, μαχόμενοι στο στρόβιλο μιας ηθικής, κοινωνικής και πολιτιστικής δίνης, ενωμένοι και με πίστη στο Θεό, έχουν το χρέος να συνεχίσουν την αντίσταση. Να αντιτάξουν και πάλι το ηρωικό τους ΟΧΙ. Οι αδούλωτες και ασυμβίβαστες ψυχές του ’40 φωτοδοτούν μια νέα γενιά ηρώων, μαρτυρώντας πως η πίστη σε ιδανικά και αξίες είναι υπέρτερη οικονομικών παραμέτρων.