Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Πρόεδρος Οικονομικών ΑΠΘ: «Ο Παπαδήμος πρέπει να μείνει περισσότερο χρόνο στη θέση του πρωθυπουργού»

alt



Ο πρόεδρος του τμήματος Οικονομικών του ΑΠΘ, Μωυσής Σιδηρόπουλος, σε συνέντευξή του, τονίζει πως ο νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, πρέπει να μείνει περισσότερο χρόνο στη θέση αυτή, για να έχει αποτέλεσμα η δουλειά που θα κάνει. Παρόλα αυτά υποστηρίζει πως τα δύο μεγάλα κόμματα δε θα τον αφήσουν, διότι φοβούνται για την πολιτική τους υπόσταση…

Ποια είναι η άποψή σας για το νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας;

Νομίζω πως αυτό περιμέναμε όλοι, όλες αυτές τις μέρες. Ο κ. Παπαδήμος θεωρώ πως είναι ο μόνος αυτή τη στιγμή που δίνει αξιοπιστία στη χώρα μας, κάτι που καλώς ή κακώς είναι το βασικό σε αυτή τη φάση. Πιστεύω πως θα βοηθήσει πολύ ώστε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη, καθώς αυτό ήταν και το βασικό δίλλημα. Να βγούμε ή να μείνουμε. Από τη δική μου πλευρά θεωρώ πως πρέπει να μείνουμε οπωσδήποτε γιατί μία ενδεχόμενη έξοδός μας από το ευρώ, θα είναι καταστροφική.

Πιστεύετε πως θα δοθεί στον κ. Παπαδήμο η δυνατότητα να κάνει και δικές του επιλογές όσον αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα ή η πολιτική έχει προκαθοριστεί από πριν;

Δεν υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές και αυτές που υπάρχουν είναι δεδομένες. Πρέπει να ψηφίσουμε την δανειακή σύμβαση της 26ης Οκτωβρίου και να προχωρήσουμε στα μέτρα του μεσοπρόθεσμου. Ο οποιοσδήποτε και να έμπαινε στη θέση του κ. Παπαδήμου το ίδιο πράγμα θα έπρεπε κάνει, απλώς νομίζω πως ο τρόπος με τον οποίο θα το κάνει θα είναι πιο εύκολος. Ο λόγος του είναι πιο αξιόπιστος στο εξωτερικό ώστε να διαπραγματευτεί κάποια πράγματα που να ελαφρύνουν κάπως την κατάστασή μας. Σε θέματα πολιτικής δεν θεωρώ πως θα έχουμε μεγάλες αλλαγές, εξάλλου δεν μπορεί κανείς να κάνει κάτι άλλο. Απλώς ότι γίνει να γίνει με λιγότερο κόστος.

Ο κ. Παπαδήμος είναι ο άνθρωπος που μας έβαλε στο ευρώ και είναι αυτός που καλείται τώρα να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση και να μας διατηρήσει μέσα σε αυτό. Ποια είναι η άποψή σας;

Αυτό είναι ένα προσωπικό ίσως στοίχημα για αυτόν.

Πιστεύετε πως θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο στη θέση του πρωθυπουργού, από όσο ακούγεται πως θα μείνει;

Ναι θεωρώ πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να έχει αποτέλεσμα η δουλειά που θα κάνει. Ξέρω όμως ότι είναι δύσκολο. Τα δύο κόμματα δεν νομίζω πως θα αφήσουν πολύ καιρό στη θέση αυτή κάποιον που δεν ανήκει σε αυτά, διότι φοβούνται πως μπορεί ο κόσμος να τα ξεχάσει. Φοβούνται για την πολιτική τους υπόσταση με λίγα λόγια.

Το ότι μπαίνει ένας τεχνοκράτης στη θέση του πρωθυπουργού, είναι ένα θετικό στοιχείο;

Νομίζω πως είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα., αλλά θεωρώ πως είναι πολύ καλό. Στην Ελλάδα έχουμε μάθει να λειτουργούμε σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο που τα πολιτικά κόμματα έχουν μεγάλη εξουσία και μοιράζουν θέσεις. Έχει τελειώσει αυτή η εποχή και πρέπει να απεμπλακούμε από αυτό το μοντέλο διαχείρισης της χώρας. Το να βάλουμε άρα ένα τεχνοκράτη στη θέση αυτή, ανοίγει μία νέα εποχή. Ο κόσμος θα το πάρει με μεγαλύτερη ανακούφιση. Από κει και πέρα ξέρουμε πως τα μέτρα θα είναι σκληρά, το ζήτημα όμως είναι ότι, παρά τη σκληρότητα των μέτρων, αν είναι αξιόπιστος ο τρόπος που τα ανακοινώνει κάποιος δίνει μια προοπτική που ο κόσμος μπορεί να το καταλάβει αυτό.

Η αξιοπιστία προέρχεται από ότι είναι γνώστης των οικονομικών;

Είναι γνώστης των οικονομικών, η πορεία του μέχρι τώρα έχει δείξει ότι έχει μία καλή φήμη και αυτό είναι πολύ σημαντικό ώστε να είναι αξιόπιστος. Αυτή η αξιοπιστία θα λειτουργήσει και στο εξωτερικό και στους διεθνείς οργανισμούς, όπου βάση και των γνωριμιών του μπορεί ο λόγος του να περάσει πιο εύκολα.

Γενικότερα τι θα θέλατε να τονίσετε;

Η επιλογή που έχει να κάνει η Ελλάδα είναι ανάμεσα σε δύο λύσεις. Η μία είναι να βγούμε από την ευρωζώνη που είναι καταστροφή και η άλλη είναι να παραμείνουμε σ’ αυτή. Πρέπει παρόλα αυτά με κάποιον τρόπο να παραμείνουμε στο ευρώ γιατί η Ευρώπη έτσι και αλλιώς θα εξελιχθεί. Πιστεύουμε πως θα επιβιώσει. Αν δεν επιβιώσει και διαλυθεί τότε τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Θέλω να πιστεύω, όπως και όλη η Ευρώπη, πως οι θυσίες των τελευταίων χρόνων δεν θα πάνε χαμένες και το ευρώ και η Ελλάδα θα σωθούν. Από κει και πέρα αυτό που θέλω να τονίσω πως το μοντέλο το γερμανικό δεν οδηγεί σε βιώσιμη ισορροπία. Άρα όλα αυτά που κάνει η Γερμανία αυτή τη στιγμή νομίζω πως πάντα θα μας οδηγούν σε προβλήματα και ανισορροπίες. Κάποια στιγμή πρέπει να το διορθώσουμε επιτέλους να διαχειριστούμε συνολικά όλα τα προβλήματα της Ευρώπης, ώστε στο τέλος να έχουμε μία πολιτική ένωση.