Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην Ευρώπη η είδηση του δημοψηφίσματος που προανήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τη δανειακή σύμβαση που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, αναζωπυρώνοντας βίαια τους φόβους για την εξέλιξη της κρίσης χρέους της Ευρώπης αφού η υλοποίηση των αποφάσεων που ελήφθησαν συλλογικά στις Βρυξέλλες, ενδέχεται να αφεθεί «στα χέρια» των αγανακτισμένων Ελλήνων.
«Βουτιά» 3,89% καταγράφει ο Euro Stoxx 50, ενώ απώλειες 3,92% καταγράφονται στη Γερμανία, 2,50% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 3,49% στη Γαλλία.
Πρωταγωνιστής στις απώλειες το ιταλικό χρηματιστήριο με πτώση 4,35% και τα spread σε νέα ύψη-ρεκόρ.
Ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση 3,56%, ο ελβετικός SMI χάνει 2,19%, ενώ στην Ολλανδία καταγράφονται απώλειες 2,99%.
"Η ανακοίνωση της πρόθεσης του Έλληνα πρωθυπουργού να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε με την Ευρώπη συνιστά εξαιρετικά αρνητική είδηση για το ευρώ, καθώς εγείρεται σημαντικός κίνδυνος απόρριψης του σχεδίου, εξέλιξη που θα επανέφερε στο προσκήνιο τις συζητήσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ", σχολιάζει η Lloyds Bank Corporate.
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου προανήγγειλε δημοψήφισμα, το πρώτο μετά τη Μεταπολίτευση, για την έγκριση ή την απόρριψη της νέας συμφωνίας για την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του.
Καταθορυβημένος είναι, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί από την ανακοίνωση δημοψηφίσματος, που έγινε προς έκπληξη όλων, από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Γάλλος πρόεδρος πίστευε ότι είχε ρυθμίσει την κατάσταση της ελληνικής χρεοκοπίας και της ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, γνωρίζοντας ότι έπρεπε να ενισχυθούν το ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα και παράλληλα να εξασφαλιστεί ότι ο ιός της κρίσης δεν θα άγγιζε την Ιταλία. «Ξαφνικά όλα ξεκινούν από την αρχή», γράφει η Le Monde στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Αιφνιδιασμένη εμφανίστηκε η γερμανική κυβέρνηση από την απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού να προαναγγείλει δημοψήφισμα για τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει εσωτερική εξέλιξη, την οποία δεν επιθυμεί να σχολιάσει, την απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να προαναγγείλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στο πλαίσιο του οποίου οι πολίτες θα κληθούν να εγκρίνουν τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής για το ελληνικό χρέος.