Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ..


Ο Άγιος Νικόλαος, αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, ο θαυματουργός είναι ένας από τους πιο αγαπητούς Αγίους σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο. Στην Ελλάδα, ο ΄Αη Νικόλας τιμάται ως προστάτης των ναυτικών, οι οποίοι ... διηγούνται πολλά θαύματα του Αγίου στην θάλασσα. ΄Αλλωστε, η ημερομηνία της γιορτής του εμπίπτει στη χειμερινή περίοδο, οπότε η θάλασσα γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη και η επίκληση του Αγίου εντονότερη. Η ναυτική μας παράδοση θέλει το εικόνισμα του Αγ. Νικολάου σε όλες τις γέφυρες των πλοίων πολεμικών και εμπορικών.

Στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγ. Νικολάου, το Πολεμικό Ναυτικό διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων στην πόλη του Πειραιά αλλά και στην Αλεξανδρούπολη, τον Βόλο, τη Λέσβο, την Κάλυμνο, τη Ζάκυνθο και στον ΄Αγ. Νικόλαο Κρήτης, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που έχουν καταπλεύσει στα λιμάνια των πόλεων αυτών.

Παράλληλα με την εορτή του Αγ. Νικολάου το Πολεμικό Ναυτικό γιορτάζει την 89η επέτειο των νικηφόρων ναυμαχιών της ΄Ελλης και της Λήμνου, κατά την διάρκεια των βαλκανικών πολέμων του 1912-13. Η κεντρική εκδήλωση για τον εορτασμό του προστάτη του Ναυτικού πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στη σχολή ναυτικών δοκίμων παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

Το απόγευμα της Παρασκευής ξεκινά η τακτική έκθεση με τίτλο «Πλήρωμα ενός άλλου χρόνου», η οποία θα φιλοξενηθεί επί του θωρηκτού-μουσείου Γεώργιος Αβέρωφ που είναι ελλιμενισμένο στο Τροκαντερό. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Φεβρουαρίου....