Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Εκδηλώσεις στον δήμο Δίου-Ολύμπου για την 25η Μαρτίου 1821





Δώδεκα ξεχωριστές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 25 Μαρτίου 2012 στον δήμο Δίου-Ολύμπου με αφορμή την επέτειο επανάστασης του 1821 που συμπίπτει με την εορτή τού Ευαγγελισμού τής Θεοτόκου.
Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν Χαρμόσυνα χτυπήματα από καμπάνες Ιερών Ναών, Δοξολογίες, Επιμνημόσυνες Δεήσεις, καταθέσεις στεφανιών και παρελάσεις δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων και συλλόγων της περιοχής, ενώ στο Λιτόχωρο, έδρα τού καλλικρατικού δήμου, μετά το πέρας τής παρέλασης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο θεατράκι τού πάρκου με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τον πολιτιστικό όμιλο Λιτοχώρου.
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Από την περασμένη Παρασκευή 23/3 είχαν γίνει σημαιοστολισμοί όλων των δημόσιων και δημοτικών καταστημάτων, των δρόμων και των πλατειών καθώς και των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του δήμου Δίου-Ολύμπου.
Ακόμη, τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2012 φωταγωγήθηκαν τα δημόσια και δημοτικά καταστήματα, οι δρόμοι και οι πλατείες των δημοτικών και τοπικών διαμερισμάτων του δήμου.
Σε όλα σχολεία τού Δίου-Ολύμπου οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την Παρασκευή 23 Μαρτίου όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, θεατρικά δρώμενα, έγινε απαγγελία ποιημάτων, ακούστηκαν τραγούδια που αφορούσαν την 25η Μαρτίου και σε κάποια σχολεία έγιναν και χορευτικές παραστάσεις.
Επιπλέον, στο γυμνάσιο – λύκειο Λιτοχώρου έγιναν και απονομές αριστευσάντων μαθητών και μαθητριών, επειδή οι τελετές αυτές που επρόκειτο να γίνουν την ημέρα των Τριών Ιεραρχών(30/1/2012), είχαν ακυρωθεί λόγω δυσμενών κλιματικών συνθηκών. Για τις απονομές αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία, τη Δευτέρα 26/3.
ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Στην έδρα τού δήμου, στο Λιτόχωρο, η Δοξολογία τελέστηκε στον Ιερό Ναό τού Αγίου Νικολάου, ακολούθησε τελετή στον χώρο τού ηρώου πεσόντων όπου έγινε η επιμνημόσυνη δέηση, η κατάθεση στεφανιών από τον αν.δήμαρχο Γιώργο Φαρμάκη, τον υποδιοικητή της 24ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας, τον διοικητή τού Α.Τ. Λιτοχώρου, τον προϊστάμενο πυροσβεστικού κλιμακίου Λιτοχώρου καθώς και από αντιπροσωπεία σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λιτοχώρου.
Στη συνέχεια έγινε ομιλία από τον διευθυντή τού 1ου δημοτικού σχολείου Λιτοχώρου Δημήτρη Μακαλέκα, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και η επιμνημόσυνη δέηση έκλεισε με τον εθνικό ύμνο. Οι εκδηλώσεις στην πόλη των θέων ολοκληρώθηκαν με παρέλαση στη λεωφόρο Αγίου Νικολάου.