Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΜΕΧΡΙ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ


ΒΑΜΒΑΚΙ-ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ:Τέλη Φεβρουαρίου – 5 Μαρτίου πληρωμές συνδεδεμένης στο βαμβάκι

Τέλη Φεβρουαρίου – 5 Μαρτίου πληρωμές συνδεδεμένης στο βαμβάκι
Στοιχεία για την εφετινή καλλιεργητική σαιζόν στο βαμβάκι, αλλά και τις αποζημιώσεις έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, απαντώντας στη βουλή σε σχετική ερώτηση.


Σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη: «Χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία της παράδοσης στο σύστημα του βαμβακιού σε όλη τη χώρα. Η φετινή παραγωγή είναι 800.000 τόνοι. Είναι, δηλαδή, 200.000 τόνοι επιπλέον σε σχέση με την περυσινή παραγωγή.

Η μέση παραγωγή με βάση του υπολογισμού που κάνουμε είναι 256 κιλά ανά στρέμμα».

«Θεωρείται μια πολύ καλή καλλιεργητικά χρονιά. Όσοι είναι εντάξει με όλες τις διαδικασίες θα πάρουν απρόσκοπτα τη συνδεδεμένη και η πληρωμή τους θα γίνει τέλη Φεβρουαρίου με 5 Μαρτίου. Μιλάω γι’ αυτούς που έχουν όπως έχετε πει πάνω από την ελάχιστη στρεμματική απόδοση», πρόσθεσε ο υπουργός και συνέχισε:  Για το σκουλήκι και για τις ζημιές θα πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα, όπως τα πήραμε και πέρυσι.

Γίνεται και πάλι αποτίμηση με εξατομικευμένη πάλι διαδικασία. Θέλω να σημειώσω το εξής. Έχουμε 3 εκατομμύρια στρέμματα που δηλώθηκαν ότι καλλιεργήθηκαν. Υπάρχουν κάποιες περιοχές που ακόμα 10.000-15.000 στρέμματα δεν έχουν καλλιεργηθεί  καθόλου και έχουν δηλωθεί. Προφανώς δεν μπορεί κάποιος που δε φύτεψε το βαμβάκι  να πάρει και αποζημίωση. Άρα, θα γίνει εξατομικευμένα όπως έγινε και πέρυσι».

Για ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ

«Σε ό,τι αφορά στον ΕΛΓΑ, οι ζημιές που προκλήθηκαν το 2010 σε βαμβακοκαλλιέργειες της χώρας εντάχθηκαν στο ετήσιο πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων και έχει ήδη αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς έγκριση.  Άρα αυτό σημαίνει, ότι επειδή έχει πάρα πολύ καιρό που έχει πάει, τις επόμενες εβδομάδες –σε δύο τρεις μήνες- θα πάρουμε τα περσινά ΠΣΕΑ.

Για τις καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις του περασμένου Μαΐου, καθώς και από τις χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου και του Αυγούστου του 2011 σε βαμβακοκαλλιέργειες στο Νομό Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας, το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε, ενώ ήδη έχει κοινοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος από τους πίνακες ζημιάς. Σημειώνεται ότι οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους παραγωγούς θα ολοκληρωθούν μέχρι το Μάρτη του 2012», κατέληξε ο υπουργός.