Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΗΛΙΑΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ

Αυτός που πα(τά)ταξε τους μεσάζοντες

Ο «στρατηγός» του κινήματος της πατάτας έχει μακρά θητεία στον εθελοντισμό

Του Κώστα Κουκουμάκα

Πρωτοστάτησε στις διαμαρτυρίες κατοίκων της Κατερίνης εναντίον των διοδίων στο Αιγίνιο, επισκέφθηκε χωριά της Πιερίας παροτρύνοντας τους καταναλωτές να μην πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ, έκανε περιπολίες στον Ολυμπο μαζί με άλλους εθελοντές για να αποτρέψει πυρκαγιές. Ωστόσο περιζήτητος από τα μέσα ενημέρωσης έγινε μόνο μετά το πετυχημένο «πείραμα της πατάτας»


Ο Ηλίας Τσολακίδης ηγήθηκε ατύπως την περασμένη εβδομάδα μιας εθελοντικής ομάδας στην Κατερίνη που αποφάσισε να καταργήσει τους μεσάζοντες και τους χονδρέμπορους αγροτικών προϊόντων. Εκείνους, δηλαδή, που κατηγορούνται για την εκτίναξη των τιμών στη διαδρομή από το χωράφι του παραγωγού έως το ράφι του σούπερ μάρκετ. Η «πρωτοβουλία της Κατερίνης» πήρε πανελλαδικές διαστάσεις σε ελάχιστες ώρες!

ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ. Στον καιρό της κρίσης η πρωτοβουλία των εθελοντών είχε τέτοια απήχηση, ώστε μαζικές αγορές αγροτικών προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς (ρύζι, λάδι κτλ.) ήδη προγραμματίζονται μέσω Διαδικτύου και σε άλλες πόλεις, όπως η Βέροια και η Δράμα. Στην Κατερίνη παραγωγοί από το Νευροκόπι θα διαθέσουν σήμερα νέα παρτίδα 75 τόνων πατάτας προς 0,25 ευρώ το κιλό, όταν οι χονδρέμποροι θα τις αγόραζαν για 0,10 ευρώ το κιλό και θα τις πουλούσαν επτά φορές ακριβότερα. Τα σούπερ μάρκετ της πόλης έχουν μειώσει στο μισό την τιμή της πατάτας, ενώ κινηματογραφιστής, που ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για την κρίση στην Ελλάδα, εξέφρασε ενδιαφέρον να συμπεριλάβει σε αυτό το «πείραμα της Κατερίνης».
«Ξέρετε κάτι, έχω τρομάξει με τη δύναμη των μέσων ενημέρωσης όλες αυτές τις ημέρες. Νομίζω ότι ο αριθμός του κινητού μου καταστράφηκε και πρέπει να τον αλλάξω», δηλώνει ο Η. Τσολακίδης. Το περασμένο Σάββατο, πάντως, στο πάρκινγκ των Δικαστηρίων της Κατερίνης, όπου εφαρμόστηκε το καταναλωτικό πείραμα κατά της αισχροκέρδειας, κράτησε ο ίδιος τα μικρόφωνα των τηλεοπτικών σταθμών για να κάνει δηλώσεις.
Στη μικρή, συντηρητική κοινωνία της Κατερίνης οι απόψεις για τον κ. Τσολακίδη καλύπτουν όλο το φάσμα: ρομαντικός ακτιβιστής, εθελοντής του Ιντερνετ «χωρίς καθοδήγηση από πολιτικά κόμματα», αλλά και τοπικός σταρ «που γοητεύεται από τη δημοσιότητα και συχνά προκαλεί περισσότερο θόρυβο από όσο αντέχει η μικρή κοινωνία της πόλης». Ολοι συμφωνούν, πάντως, ότι ο ίδιος και οι υπόλοιποι εθελοντές κατόρθωσαν να καταργήσουν για μία εβδομάδα τους μεσάζοντες.
Ο 54χρονος Ηλίας Τσολακίδης, πατέρας τριών παιδιών, γεννήθηκε στην Κατερίνη. Παιδί οικογένειας που είχε μεταναστεύσει αρκετά νωρίτερα στη Γερμανία, σπούδασε Πληροφορική του Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. «Η δουλειά μου δεν είναι να πολεμώ την αισχροκέρδεια στα αγροτικά προϊόντα, αλλά να διαχειρίζομαι στον υπολογιστή δεδομένα που αφορούν τις επιδόσεις αθλητών», επισημαίνει. Λίγες ημέρες προτού έρθει στην Κατερίνη για να μοιράσει φθηνές πατάτες, προσπαθούσε να ταξινομήσει στο Κολέγιο Αθλητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, όπου εργάζεται ως τεχνικός διευθυντής, τα αποτελέσματα ιατρικών και ψυχολογικών τεστ στα οποία υποβλήθηκαν νεαροί παίκτες μπάσκετ, ταλέντα που έχει βάλει στο μάτι η γερμανική Ομοσπονδία Μπάσκετ.
Η ζωή του κ. Τσολακίδη μοιράζεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ της Γερμανίας, που δεν έχει επιτρέψει στους μεσάζοντες «να χορεύουν στο αλεύρι», και της Ελλάδας, στην οποία, σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ, οι αποκλίσεις των τιμών από το χωράφι στο ράφι φθάνουν έως και στο 500%.
Αφορμή για το πείραμα της Κατερίνης στάθηκε η διαμαρτυρία πατατοπαραγωγών στις αρχές του περασμένου μήνα στη Θεσσαλονίκη, όπου μοίρασαν στον κόσμο αδιάθετες πατάτες. Η φετινή συγκομιδή στο Νευροκόπι υπολογίζεται σε 80.000 τόνους, εκ των οποίων το 50% θα μείνει αδιάθετο στις αποθήκες. Οι εθελοντές ζήτησαν από παραγωγό να τους διαθέσει 24 τόνους προς 0,25 ευρώ το κιλό και ανέβασαν την προσφορά στο Διαδίκτυο. Σε δέκα ώρες οι ηλεκτρονικές παραγγελίες είχαν καλύψει την ποσότητα. Το πρωί του Σαββάτου άνθρωποι της εθελοντικής ομάδας έλεγχαν το όνομα και τις παραγγελίες των καταναλωτών, έπειτα ο παραγωγός από το Νευροκόπι έκοβε αποδείξεις σε ένα ξύλινο τραπεζάκι και, τέλος, οι πατάτες φορτώνονταν στα αυτοκίνητα. «Ηταν τόσο μεγάλη η ζήτηση, ώστε μπορούσαμε να διαθέσουμε και 100 τόνους», λένε οι εθελοντές. Το φορτίο που θα πουληθεί σήμερα με τον ίδιο τρόπο, συνολικά 75 τόνοι, καλύφθηκε και αυτό επίσης σε λίγες ώρες!
«Την τελευταία διετία», λέει ο κ. Τσολακίδης, «οι Γερμανοί σχημάτισαν στρεβλή εικόνα για τους Ελληνες και σε αυτό σημαντικό μερίδιο έχουν και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Το πείραμα με τις πατάτες και τους μεσάζοντες μεταδόθηκε από ξένα δίκτυα και εντυπωσίασε ακόμη και συναδέλφους μου στη Γερμανία. Μου στέλνουν μηνύματα ότι στηρίζουν την προσπάθεια και θέλουν να παραγγείλουν πατάτες και λάδι».
Το πείραμα της Κατερίνης, ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη ενέργεια για την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας. Η ομάδα συστήθηκε το 2007, λίγο μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο. Αρχικά, οι εθελοντές αποφάσισαν να προφυλάξουν τον Ολυμπο από φωτιές. Στη συνέχεια, καταπιάστηκαν με τις διαβάσεις πεζών, με τη δωρεά οργάνων, την κατάργηση των διοδίων, το χαράτσι της ΔΕΗ. «Ημουν μεταξύ αυτών που γιούχαραν και τους πολιτικούς στην παρέλαση», δηλώνει.
Ο ακτιβιστής της Κατερίνης είχε προλάβει στο μεταξύ να συγκρουστεί με τον δήμαρχο της πόλης ακόμη και για... δύο μαραμένα παρτέρια με λουλούδια. Πριν από δύο χρόνια ο κ. Τσολακίδης έγραψε επιστολή με την οποία επέκρινε τη δημοτική Αρχή επειδή εν μέσω καύσωνα είχε φυτέψει 200 πετούνιες σε πάρκο μπροστά στα Δικαστήρια της Κατερίνης, με αποτέλεσμα τα λουλούδια να μαραθούν. Η επιστολή δημοσιεύθηκε στις τοπικές εφημερίδες και ο κ. Τσολακίδης καθώς και τέσσερις δημοσιογράφοι μηνύθηκαν από τον δήμαρχο για εξύβριση διά του Τύπου. Η υπόθεση έλαβε διαστάσεις παρωδίας και στη «δίκη της πετούνιας», όπως ονομάστηκε, οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ. Στο κείμενο με το οποίο συστήνεται σήμερα στο Διαδίκτυο η Εθελοντική Ομάδα Δράσης αναφέρεται ότι «πάγια αρχή μας είναι η πολιτική ανεξαρτησία, κάτι που μέχρι τώρα έχει διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού». Οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες στην Κατερίνη - όσοι από αυτούς δεν ενοχλούνται με τη δράση του ίδιου και των υπόλοιπων εθελοντών - αντιμετωπίζουν τον κ. Τσολακίδη με αμηχανία. Λίγο τον απασχολεί. Εκείνος ετοιμάζεται για τη σημερινή, δεύτερη σε μία εβδομάδα, δράση κατά της αισχροκέρδειας και δηλώνει ότι βρήκε την απάντηση για την έκταση που έλαβε το πείραμα της πατάτας: «Δεν ήταν τόσο η φθηνή τιμή στην οποία πουλήθηκαν όσο το ότι οι καταναλωτές ήθελαν να τιμωρήσουν τους μεσάζοντες».



Είπε
Μετά την ανταπόκριση που είχε η δράση κατά των μεσαζόντων, ο υπουργός Ανάπτυξης θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί



Είπαν γι’ αυτόν
Θέλω να τον ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία. Διέθεσα τις πατάτες σε τιμή κόστους, όμως διαφορετικά θα έμεναν αδιάθετες στην αποθήκη
Λευτέρης Κεσόπουλος, παραγωγός από το Νευροκόπι