Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Γρηγόρης Παπαχρήστος, Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας

ΑΙΣΧΟΣ!!! Καταργούν την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας.

Ψηφίζεται τη Δευτέρα 19 Μαρτίου το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο περιέχεται άρθρο του Υπουργείου Πολιτισμού, με το οποίο επανακαθορίζονται οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και οι έδρες αυτών.

Σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού καταργείται η ΚΖ Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας και μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα στην Κ. Μακεδονία προβλέπεται να υπάρχουν τέσσερις Εφορείες Αρχαιοτήτων.

1) Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης με έδρα τη Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει τους Δήμους της γνωστής Ενότητας Α Θεσσαλονίκης.

2) Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης – Κιλκίς – Πιερίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης ( πλην των δήμων Α Θεσσαλονίκης), του Κιλκίς και της Πιερίας.

3) Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής με έδρα τον Πολύγυρο και περιλαμβάνει την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.

4) Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας –Ημαθίας, με έδρα τη Βέροια και περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ανήκει αρχαιολογικά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Έχει όμως δική της Εφορεία Αρχαιοτήτων με τη Δράμα, με έδρα τις Σέρρες.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι καμία άλλη Εφορεία Αρχαιοτήτων που υπήρχε ως σήμερα, δε καταργείται αντίθετα μάλιστα στη Χαλκιδική, δημιουργείται ενιαία Εφορεία Κλασσικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ενώ στη Πέλλα και την Ημαθία παραμένουν ως έχουν.

Η Πιερία, με το αρχαίο Δίον, το Μακρύγιαλο, την Πύδνα, τη Μεθώνη, τα Παλιάμπελα, τα Λείβυθρα, την Πίμπλεια, τις αρχαιότητες του Ολύμπου, υποβιβάζεται και είναι η μοναδική ανά την Ελλάδα που συμπεριλαμβάνεται σε Εφορεία Αρχαιοτήτων με τρείς Περιφερειακές Ενότητες.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα ποιοι είναι οι εμπνευστές και οι αυτουργοί αυτής της πράξης; Τι εξυπηρετούν;

Με ποια κριτήρια αξιολογούν τις αρχαιολογικές περιοχές, ώστε να υπάρχει Εφορεία Αρχαιοτήτων;

Γιατί καταργούν επί της ουσίας, μόνο την Εφορεία της Πιερίας;

Αν γίνεται για λόγους λειτουργικούς και οικονομικούς, γιατί δημιουργούν νέες Εφορείες σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες;

Τι υποκρύπτεται πίσω από αυτή την επαίσχυντη πράξη;

Τι θα πράξουν τη Δευτέρα στη Βουλή, οι Βουλευτές της Πιερίας;

Τι θα πράξουμε όλοι εμείς οι Πιεριείς που εκπροσωπούμε θεσμούς και φορείς;

Δυστυχώς η Πιερία ακόμα μια φορά στο στόχαστρο της απαξίωσης και της άνισης μεταχείρισης από τους « καθήν αρμόδιους» και την πολιτεία;