Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Ανενόχλητα φαίνεται ότι δρουν τα διάφορα κυκλώματα – σπείρες των ομογενών που πουλούν λαθραία τσιγάρα και μάλιστα στο κέντρο της πόλης.

b_300_0_16777215_0___images_eidiseis_2012_03_16_5f1am3stili.jpg

Tην ώρα που το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινές φυλάκισης μέχρι και 21 έτη στους κατηγορούμενους για συμμετοχή στο κύκλωμα παρασκευής και λαθρεμπορίας τσιγάρων που αποκαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 2010 στη Χαλκιδική, διάφορα κυκλώματα ομογενών που πουλούν λαθραία τσιγάρα συνεχίζουν να δρουν ανανόχλητα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Διαβάστε το ρεπορτάζ του Μιχαήλ Λιάπη, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο typosthes.gr, το οποίο αποκαλύπτει πώς δρουν οι διάφορες σπείρες...

Ανενόχλητα φαίνεται ότι δρουν τα διάφορα κυκλώματα – σπείρες των ομογενών που πουλούν λαθραία τσιγάρα και μάλιστα στο κέντρο της πόλης. Ο «Τ.Θ.»,αποκαλύπτει τη δράση τους που επιφέρει καθημερινά αρκετά μεγάλο, παράνομο, κέρδος.

Αρκεί, μια βόλτα να κάνει κανείς στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην αγορά «Καπάνι» και στην πλατεία αρχαίας αγοράς, ή αλλιώς στο πλακόστρωτο που βρίσκεται πίσω από το άγαλμα του Βενιζέλου, για να δει με τα ίδια του τα μάτια τις μεσήλικές ή και πολλές φορές ηλικιωμένες γυναίκες, να πουλούν πακέτα ή και κούτες με τσιγάρα, αμφιβόλου ποιότητας και προελεύσεως, που φυσικά στερούνται των δασμών. Κυκλοφορούν με μαύρες σακούλες ή σακούλες αδιαφανείς που είναι γεμάτες με γνωστές αλλά και άγνωστες μάρκες τσιγάρων και περιμένουν να τις πλησιάσεις για να αγοράσεις. Αν σε θεωρήσουν… ύποπτο, τα μαζεύουν γρήγορα και εξαφανίζονται.

Οι πελάτες

Από το ρεπορτάζ, προκύπτει ότι οι συνήθεις πελάτες των παρανόμων είναι επίσης ομογενείς, ή αλλοδαποί. Πλησιάζουν τη λαθρέμπορο, δίνουν το αντίτιμο που είναι πολύ χαμηλότερο από την κανονική τιμή του επίσημου προϊόντος και η ανταλλαγή γίνεται χέρι με χέρι σε δευτερόλεπτα, για να μην γίνουν αντιληπτοί.

Οι προστάτες

Συνήθως, σε μικρή απόσταση από της γυναίκες εμπόρους βρίσκονται και διάφοροι μεσήλικες άνδρες που παριστάνουν τους «αδιάφορους» αλλά στην ουσία είναι οι προστάτες και η «τράπεζα» των εμπόρων καθώς προσφεύγουν σ’ αυτούς για να «χαλάσουν» ψιλά.

Οι συλλήψεις και οι προμηθευτές

Πριν από λίγες ημέρες στα χέρια της αστυνομίας έπεσε μια 30χρονη γεωργιανή «τσιγαρού», η οποία, όπως προέκυψε, στο αυτοκίνητο του συζύγου της είχε κρυμμένο μεγάλο αριθμό από πακέτα λαθραία τσιγάρα με σκοπό την πώλησή τους. Αξίζει να σημειωθεί, πως πριν από έναν περίπου μήνα αστυνομικοί, είχαν ανακαλύψει μια αποθήκη λαθραίων τσιγάρων στην περιοχή του κέντρου, που φέρεται να έχει σχέση με τους παράνομους εμπόρους. Τέλος σημειώνεται και η μεγάλη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. πριν ένα χρόνο περίπου, που έφερε στο φως το μεγάλο λαθρεμπόριο τσιγάρων που είχε έδρα τη Χαλκιδική. Σύμφωνα με αστυνομικούς που μίλησαν στον «Τ.Θ.» «αυτοί, της Χαλκιδικής ήταν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές των ομογενών εμπόρων.

b_300_0_16777215_0___images_eidiseis_2012_03_16_5f2am3stili.jpg

Οι κρυψώνες

Σύμφωνα με πηγές, του «Τ.Θ.» οι διάφοροι λαθρέμποροι, κρύβουν το εμπόρευμά τους σε διάφορα σημεία κυρίως στο κέντρο της πόλης. Μερικά από τα σημεία που προτιμούν σύμφωνα πάντα με πηγές -και με κάθε επιφύλαξη- είναι διάφορα εγκαταλελειμμένα οχήματα και φρεάτια υπονόμων στα τοιχώματα των οποίων είναι ιδανική κρυψώνα πέρα από τα αδιάκριτα βλέμματα.