Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΔΑΣ-ΟΤΑ





Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ-ΟΤΑ) συνεδρίασε με σκοπό την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών στο σύλλογό μας (Σ.Δ.Υ.Π.), και τον προγραμματισμό δράσης για το επόμενο διάστημα.
Η εκτίμησή μας για το εκλογικό αποτέλεσμα περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία:


  • Το εκλογικό μας ποσοστό- παρόλο που αυξήθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές- δεν αντικατροπτίζει το ποσοστό της επιρροής των θέσεων της ΔΑΣ-ΟΤΑ στους εργαζόμενους.
Η κριτική μας στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα της φτώχειας, της ανεργίας, της ανασφάλειας, της εξαθλίωσης, η κριτική μας στην αντιλαϊκή πολιτική των κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.-ΛΑΟΣ, στα ζητήματα των μισθών, συντάξεων, εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων, οι θέσεις μας ενάντια σε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των ΟΤΑ και για τοπική αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του Λαού, γίνονται αποδεκτές από την πλειοψηφία των συναδέλφων και όχι μόνο από όσους έχουν ψηφίσει το ψηφοδέλτιό μας.
  • Ένα σημαντικό ποσοστό συναδέλφων (43,52%) προτίμησε να εκφράσει την αγανάκτηση και την απογοήτευσή του με την αποχή από την εκλογική διαδικασία. Εκτιμούμε ως λαθεμένη αυτή τη στάση, γιατί η αποστράτευση βολεύει το σύστημα της εκμετάλλευσης και το διευκολύνει στο πέρασμα της αντιλαϊκής του πολιτικής. Η αγανάκτησή μας πρέπει να γίνει δύναμη ανατροπής και ως ΔΑΣ σε αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε.
  • Το «ενιαίο ψηφοδέλτιο» ήταν και τυπικά και ουσιαστικά η συμμαχία όλων των άλλων συνδικαλιστικών δυνάμεων (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΣΚ) ενάντια στην ΔΑΣ-ΟΤΑ.
  • Οι συνέταιροι του ενιαίου ψηφοδελτίου κομματικοποίησαν τις εκλογές και επικαλέστηκαν τον κομματικό πατριωτισμό των συναδέλφων προκειμένου να τους ψηφίσουν. Η κάθε παράταξη για τους εκπροσώπους της και όλοι μαζί για το ψηφοδέλτιο. Πέρα από αυτό προσέδωσαν και το χαρακτηρισμό του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ-ΟΤΑ με σκοπό να ενεργοποιήσουν τα συντηρητικά αντανακλαστικά των συναδέλφων, πράγμα που σε μεγάλο βαθμό το κατάφεραν.
  • Η παράταξή μας δεν μπόρεσε να αντιπαλέψει αυτή τη «κατηγορία», παρόλο που έγιναν προσπάθειες να εξηγηθεί ότι η ΔΑΣ δεν υποδεικνύει σε κανέναν συνάδελφο το κόμμα που θα ψηφίσει. Ότι είναι, άλλο η ταξική θεώρηση των πραγμάτων από τη σκοπιά των συμφερόντων της τάξης μας, άλλο η πολιτικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος, ως κίνημα αντικαπιταλιστικό και άλλο η κομματική τοποθέτηση του καθένα. Σε αυτό συντέλεσε και το γεγονός ότι αυτές οι εκλογές έγιναν «άρον-άρον» χωρίς να αναπτυχθεί ουσιαστικός διάλογος και αντιπαράθεση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της συνέλευσης παραβρίσκονταν 30-40 άτομα, ο αριθμός όσων ψήφισαν έφτασε τους 401.
  • Εντοπίστηκαν παρεμβάσεις ανθρώπων της διοίκησης και κομματικών στελεχών, υπέρ υποψηφίων του «ενιαίου ψηφοδελτίου», που με τον τρόπο τους, και λόγω της θέσης τους, επηρέασαν (αν δεν τρομοκράτησαν) ορισμένους συνάδελφους υπέρ του ετερόκλητου «ενιαίου». Σε κάθε περίπτωση η λογική του «ατομικού βολέματος» και του ρουσφετιού, έχει βαθιές ρίζες σε αρκετούς συνάδελφους. Αυτό βέβαια καλλιεργείται και από συνδικαλιστές των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, που έχουν και τις προσβάσεις σε κρατικούς και δημοτικούς μηχανισμούς εξουσίας.
  • Τέλος η ΔΑΣ-ΟΤΑ ευχαριστεί όλους όσους την εμπιστεύτηκαν και υπόσχεται ότι, τόσο οι εκπρόσωποί μας στο Δ.Σ. του συλλόγου και στην ομοσπονδία, όσο και όλοι όσοι συμμετείχαμε στο ψηφοδέλτιο, θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, για την ανάπτυξη των αγώνων και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής του μαύρου μετώπου κυβέρνησης-ΔΝΤ-Ε.Ε.-βιομηχάνων. Σε αυτή τη δράση μας δεν θα σταθεί εμπόδιο το μονοπαραταξιακό προεδρείο που συγκροτήθηκε στις 21-3-12 από την παράταξη της ΔΑΚΕ, η οποία καταψήφισε την πρότασή μας για αντιπροσωπευτικό-αναλογικό προεδρείο.
  • Καλούμε τους συνάδελφους σε επαγρύπνηση και αγωνιστική εγρήγορση, γιατί το πρόγραμμα των κεφαλαιοκρατών και του πολιτικού τους προσωπικού, περιλαμβάνει ακόμα πιο άγρια – αντιλαϊκά μέτρα για το επόμενο διάστημα. Θα βρεθούμε μαζί στον δρόμο του αγώνα, ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά που ετοιμάζουν, για μας και τα παιδιά μας...

ΔΑΣ-ΟΤΑ 21-3-20129