Στον Δ.Δίου-Ολύμπου το πρώτο Ιχθυοτροφικό – Οικοτουριστικό πάρκο της Ελλάδας
Πρόκειται για τον υγροβιότοπο του Παπαπουλίου στους Νέους Πόρους, μια περιοχή μέχρι πρότινος ξεχασμένη, μια περιοχή που συγκέντρωνε το ενδιαφέρον μόνο κάποιων παράνομων κυνηγών για να σκοτώνουν πάπιες και άλλα σπάνια ενδημικά πουλιά, μια περιοχή που μέχρι πρότινος ένα τμήμα της είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, σε χώρο στάθμευσης λουομένων και παράνομων καλλιεργήσιμων εκτάσεων … Σήμερα αυτή η περιοχή συνεχώς αλλάζει και μεταμορφώνεται.
Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ
Η μεταμόρφωση αυτής της περιοχής ξεκίνησε όταν
κάποιοι ντόπιοι από την περιοχή τού Ανατολικού Ολύμπου επιδίωξαν να αξιοποιήσουν τον πλούτο τού υγροβιότοπου όχι όμως καταστρέφοντάς τον αλλά προσφέροντάς του περιβαλλοντική προστασία με ήπιας μορφής ανάπτυξη δια της επιστημονικής γνώσης και έρευνας, δια της ανάδειξης του κάλλους αυτού του τόπου, δια της ελεγχόμενης επισκεψιμότητας, κυρίως όμως μέσα από τη γνωριμία των ανθρώπων με την εκεί φύση, προωθώντας μια νέου τύπου ανάπτυξη για την Πιερία.
Εκπόνησαν, λοιπόν, και κατέθεσαν μελέτες στα αρμόδια υπουργεία, έλαβαν τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και με πολλή προσωπική εργασία, μεράκι και ιδία κεφάλαια δημιούργησαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για άνοιγμα του υγροβιότοπου στο ευρύ κοινό, σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες, προπάντων όμως σε πανεπιστήμια και σχολεία.
Δημιούργησαν και δημιουργούν ένα πρότυπο πάρκο για τη Χώρα μας και του έδωσαν το όνομα «Τηθύς», το όνομα μιας εκ των αρχαίων Τιτανίδων η οποία ήταν κόρη τού Ουρανού και της Γαίας, ήταν η αρχαία μεγάλη εσωτερική θάλασσα της Γης, απομεινάρι τής οποίας είναι η σημερινή Μεσόγειος θάλασσα.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΠΟΥΛΙΟΥ
Ο υγροβιότοπος που καταλαμβάνει συνολική έκταση περίπου 3.000 στρεμμάτων με λεκάνη απορροής 16 km2, δημιουργήθηκε από τη ροή τού ποταμού «Παπαπούλι» και από την επίδραση της παλίρροιας της θάλασσας, σχηματίζοντας ένα δίκτυο υδάτινων θυλάκων στη χερσαία έκταση, στους οποίους διαβιεί πληθώρα ειδών ιχθυοπανίδας και ορνιθοπανίδας.
Η συνεχής ανάμειξη ποσοτήτων γλυκού και θαλασσινού νερού σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές εκεί συνθήκες καθιστούν τον υγροβιότοπο ένα τροφικά πλούσιο οικοσύστημα.
Η περιοχή τού υγροβιότοπου διέπεται από το ευρωπαϊκό και το εθνικό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία και διαχείριση της παράκτιας ζώνης η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως καταφύγιο άγριας ζωής αλλά και ως φυσικό ιχθυοτροφείο. Ωστόσο, όλος αυτός ο χώρος, όπως προαναφέρθηκε, μέχρι πρότινος στερούνταν οποιασδήποτε περιβαλλοντικής διαχείρισης.
ΤΟ ΠΑΡΚΟ «ΤΗΘΥΣ»
Στο υδάτινο τμήμα του πάρκου «Τηθύς» ασκείται εκτροφή υδρόβιων οργανισμών, κυρίως ψαριών και καρκινοειδών. Η συλλογή των εκτρεφόμενων ειδών πραγματοποιείται μέσω παραδοσιακών ιχθυοσυλληπτικών εγκαταστάσεων και εργαλείων. Πρόθεση δε των υπευθύνων είναι η πιστοποίηση των αλιευμάτων ως βιολογικά προϊόντα.
Στο χερσαίο τμήμα τού πάρκου αναπτύσσονται οικοτουριστικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες. Έχει αναπτυχθεί εκεί μια οριοθετημένη πεζοπορική διαδρομή 1.000 περίπου μέτρων όπου ξετυλίγεται το ανάγλυφο του τοπίου και παρέχονται ιδιαίτερες πληροφορίες περιβαλλοντικής αγωγής και ευαισθητοποίησης. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ο επισκέπτης ενημερώνεται για τη χλωρίδα και πανίδα τού υγροβιότοπου με ειδικές ενημερωτικές πινακίδες.
Παράλληλα, από το παρατηρητήριο «Πασιθέα» ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει το υγροτοπικό σύμπλεγμα, τον ορεινό όγκο τού Ολύμπου, το κάστρο τού Πλαταμώνα, τις ακτές τής Νότιας Πιερίας αλλά και τον Θερμαϊκό κόλπο. Κι απ’ το παρατηρητήριο «Ακταία» ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να εποπτεύσει την ευρύτερη περιοχή τού υγροβιότοπου και να δει, ανάλογα βέβαια με την εποχή, διάφορα πουλιά όπως ερωδιούς, κύκνους, πάπιες, φαλαρίδες, φλαμίνγκο, γλάρους κ.ά.
Επιπλέον, στο «Τηθύς» ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί και να διαπιστώσει την ορθολογική διαχείριση του υγροβιότοπου και την εξυγίανση αυτού τού τόπου από αρνητικές παρεμβάσεις τού παρελθόντος, όπως είναι η αποκατάσταση παλαιών χωματερών και η διευθέτησή τους σε λίμνες με εγκατεστημένα σπάνια είδη πανίδας (πλατώνια, άγρια αιγοπρόβατα, κ.α.).
Το πάρκο διαθέτει και τουριστικό περίπτερο, το «Ιόλη», στο οποίο οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα δροσιάς και ανάπαυσης. Στο περίπτερο αυτό υπάρχει κυλικείο ενώ στον ίδιο χώρο λειτουργεί σήμερα και μια περιβαλλοντική έκθεση η οποία, αργότερα, αναμένεται να μεταφερθεί στο υπό σχεδιασμό μουσείο τού πάρκου. Στο δε προαύλιο του «Ιόλη» οι μικροί επισκέπτες έχουν στη διάθεσή τους έναν πολύ μεγάλο χώρο για παιχνίδι (παιδική χαρά).
Στον σχεδιασμό του πάρκου είναι η δημιουργία ενός μουσειακού χώρου, ο οποίος θα πραγματεύεται θέματα που αφορούν στη δημιουργία και εξέλιξη της ζωής με επίκεντρο το νερό και τη θάλασσα, καθώς και ενός ενυδρειακού χώρου, στον οποίο οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν τους υδρόβιους οργανισμούς που ζουν στον υγροβιότοπο. Παράλληλα, θα παρέχεται στους επισκέπτες η δυνατότητα ιππασίας, ερασιτεχνικού ψαρέματος και περιήγησης με βάρκα.
ΠΑΡΚΟ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΕΡΕΥΝΑΣ
Οι ενεργειακές ανάγκες τού πάρκου καλύπτονται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξυπηρετώντας έτσι την πλήρη αυτονομία όλου τού χώρου.
Το «Τηθύς», όμως, αποτελεί και ένα φυσικό εργαστήριο το οποίο σε συνδυασμό με τον εγκατεστημένο εξοπλισμό του προσφέρεται και ως ένα εξαιρετικό πεδίο ανάπτυξης επιστημονικής έρευνας. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε επίσκεψη προπτυχιακών φοιτητών τού τμήματος Βιολογίας τού Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ήδη υλοποιούνται μεταπτυχιακές διατριβές τού ιδίου τμήματος.
Ο επισκέπτης μπορεί, τέλος, να πληροφορηθεί και να διαπιστώσει τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας (τηλεμετρικοί και μετεωρολογικοί σταθμοί) για τη διαχείριση και παρακολούθηση παραμέτρων τού περιβάλλοντος και της ποιότητας των υδάτων.
VIA