Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα «φιλαναγνωσίας» εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος στο 15ο δημοτικό σχολείο Κατερίνης.

Το πρόγραμμα «φιλαναγνωσίας», έχει ως στόχο τα παιδιά να γνωρίσουν τα βιβλία, να μάθουν να τα χρησιμοποιούν και να δουν τον κόσμο των βιβλίων από κοντά.

Στα πλαίσια δε αυτού του προγράμματος κλήθηκε και η συγγραφέας παιδικών βιβλίων κ. Μαρίζα Ντεκάστρο προκειμένου να παρακολουθήσει δραστηριότητες των παιδιών παρμένες από τα βιβλία της.


Η κ. Ντεκάστρο συναντήθηκε και συζήτησε με τους μαθητές της Δ' τάξης του σχολείου μας.
Οι μαθητές της είχαν διαβάσει το βιβλίο της «Η Αγορά των αρχαίων Αθηνών». Τής έθεσαν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο και τη διαδικασία συγγραφής ενός βιβλίου και διατύπωσαν απορίες για τα βιβλία της, που είχαν ήδη διαβάσει.

Διεξήχθη μια εποικοδομητική συζήτηση ανάμεσα στους μαθητές και στην συγγραφέα. Και καθώς για το μυαλό ενός παιδιού η συνάντηση με μια συγγραφέα φαντάζει κάτι το απραγματοποίητο και μακρινό, οι μαθητές βγαίνοντας από την τάξη έδειχναν τον ενθουσιασμό τους και την ικανοποίηση τους μετά την άμεση επικοινωνία που είχαν με τη συγγραφέα.

Το Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας είναι πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με σκοπό τη θετική κινητοποίηση των μαθητών και των μαθητριών απέναντι στο βιβλίο, στα χρόνια που τα παιδιά έρχονται για πρώτη φορά σε συστηματική επαφή με το γραπτό λόγο και εξοικειώνονται με την ανάγνωση.

Υπεύθυνοι του Προγράμματος ήταν οι εκπαιδευτικοί της Δ΄ Τάξης, Γαργαγέτα Ιωάννα και Ουζούνη Φανή καθώς και ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Μιχαλιώτης Νικόλαος. Τον συντονισμό του Προγράμματος είχε ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής Τσικούρας Κωνσταντίνος.