Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

ΠΩ ΠΩ ΠΩ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ.... ΕΙΔΕΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ, ΈΛΛΗΝΕΣ;


ΝΔ 19,08%, ΣΥΡΙΖΑ 16,66%, ΠΑΣΟΚ 13,32%

Ένα αδιανόητο μέχρι πρότινος πολιτικό σκηνικό προκύπτει από την ψήφο του ελληνικού λαού στις εθνικές εκλογές. Ο δικομματισμός οχι μόνο ολοκλήρωσε τη μακρά μεταπολιτευτική του πορεία, αλλά κυριολεκτικά συνετρίβη.

Η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε, όπως αναμενόταν, πρώτη πολιτική δύναμη, ωστόσο το ποσοστό της είναι κάτω από 20%, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από οποιαδήποτε επίδοση της συντηρητικής παράταξης στην Ιστορία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα με ποσοστό που ξεπερνά το 16%, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταποντίστηκε στα επίπεδα του 13%, θυμίζοντας το ...1974 και την πρώτη εμφάνιση του Ανδρέα Παπανδρέου ως αρχηγού κόμματος στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Αναμφίβολα στους κερδισμένους της βραδιάς ήταν ο Πάνος Καμμένος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι πετυχαίνουν διψήφιο ποσοστό, καθώς και ακροδεξιά Χρυσή Αυγή που μπαίνει στη Βουλή με περισσότερους από 20 βουλευτές, σε μία εξέλιξη που προβληματίζει και την Ευρώπη.

Αντίθετα, δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο για το ΚΚΕ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο 8,5%, ενώ στον Περισσό σαφώς περίμεναν διψήφιο ποσοστό. Μικρότερη, ίσως, των προσδοκιών η κοινοβουλευτική παρουσία της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία ωστόσο ενδεχομένως να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις των επομένων ημερών.

Στις λεπτομέρειες παίχθηκε η είσοδος στη Βουλή για το ΛΑΟΣ αλλά και τους Οικολόγους Πράσινους, με το ποσοστό των τελευταίων να είναι σαφώς μεγαλύτερο των δημοσκοπήσεων. Για λίγο εκτός Βουλής και η Δημοκρατική Συμμαχία της κας Ντόρας Μπακογιάννη.

Δείτε στον διαδραστικό χάρτη όλα τα αποτελέσματα ανά περιφέρεια, τις έδρες και κάθε πληροφορία για το εκλογικό αποτέλεσμα.