Μάλιστα, σε σύγκριση με την περίοδο 2010-2011, όπου οι συνολικές εγγραφές ήταν 96, έναντι 236 διαγραφών, βλέπουμε ότι εκεί που στη διετία κορύφωσης της κρίσης είχαμε 2,45 διαγραφές για κάθε νέα εγγραφή, σήμερα το επάγγελμα δυσκολεύεται να προσελκύσει νέους μεσίτες, αφού αυτή η αναλογία έχει πια φτάσει στις 2,7 διαγραφές για κάθε νέο μέλος του κλάδου στη Θεσσαλονίκη, με την τάση να οδεύει προς τον τριπλασιασμό και τους ενεργούς μεσίτες να ανέρχονται στους 775.
«Η κρίση που απεικονιζόταν μέχρι και πριν τις εκλογές σε μια εξαιρετικά υποτονική ζήτηση, σήμερα πλέον έχει πάρει κατακλυσμιαίες διαστάσεις. Η ζήτηση έχει φτάσει στο μηδέν κυριολεκτικά, καθώς η κτηματαγορά είναι έρμαιο της πολιτικής αβεβαιότητας, που εντείνει τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης», δήλωσε στη Voria.gr ο μεσίτης Κώστας Γεωργάκος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης και γενικός διευθυντής της Parthenon Real Estate.
Όπως αναφέρουν επαγγελματίες του κλάδου, θα πρέπει να ληφθεί άμεσα μέριμνα από το αρμόδιο υπουργείο για την ταχύτερη έκδοση των διευκρινιστικών εγκυκλίων σχετικά με την εφαρμογή του νέου νόμου περί μεσιτείας, ούτως ώστε να μπορέσει να αρχίσει η εγγραφή δοκίμων μεσιτών στα μητρώα του ΕΕΘ. Επισημαίνεται ακόμη η ανάγκη να αντιμετωπιστούν κενά του νέου νόμου, που είτε αφορούν τις εντολές ανάτασης είτε την ευθύνη του μεσίτη για ελαττωματικά ακίνητα είτε τον ορισμό του χρόνου δραστηριοποίησης ενός δόκιμου μεσίτη.
Από τις 11 Απριλίου και μετά, που δημοσιεύθηκε ο νέος νόμος στο ΦΕΚ, δεν έχει γίνει καμία εγγραφή ούτε νέου ούτε δόκιμου μεσίτη στα μητρώα του επιμελητηρίου. Σε ότι αφορά τους δόκιμους η παραπάνω κατάσταση σχετίζεται με το ό,τι πρέπει να ανοίξει ένας ιδιαίτερος κωδικός, αλλά σε ό,τι αφορά τους λοιπούς δείχνει το ανύπαρκτο ενδιαφέρον για την δραστηριοποίηση νέων επαγγελματιών στο χώρο της μεσιτείας.