Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

ΟΧΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΜΟΡΦΩΣΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

Τη στιγμή που κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΕΕ - ΔΝΤ τσακίζουν κάθε εργασιακό, λαϊκό και μορφωτικό δικαίωμα, το Επιμελητήριο Πιερίας, το Σ.Ε.Κ KATEΡΙΝΗΣ (1ο ΕΠΑΛ, 2Ο ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ), το εσπερινό ΕΠΑΛ με τη συνδρομή και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πραγματοποιούν διημερίδα με σκοπό «να ενημερώσουν» τους μαθητές και τις μαθήτριες της τεχνικο-επαγγελματικής εκπαίδευσης για τις ανάγκες των ντόπιων μεγαλοεπιχειρηματιών σε απασχολήσιμο, καταρτιζόμενο, φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

Πίσω από αυτή τη φαινομενικά «αθώα» διημερίδα σκοπός τους ήταν να προσανατολίσουν τους μαθητές «να προσαρμοστούν» στις ανάγκες της τοπικής αγοράς. Πρόκειται για πραγματικό δουλεμπόριο, όπου οι εργοδότες εξασφαλίζουν όχι απλώς φθηνούς εργαζόμενους, αλλά κυριολεκτικά τσάμπα εργατική δύναμη.

Πρόσφατα μάλιστα βγήκε απόφαση για μείωση του μεροκάματου της μαθητείας στα 17 ευρώ, από 23 ευρώ. Ταυτόχρονα, υπάρχουν μια σειρά ειδικότητες που οι μαθητές δεν μπορούν να βρουν θέση εργασίας για να κάνουν την πρακτική τους.

Επιπλέον θα «απασχολούνται» με όλων των μορφών τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και όταν ο επιχειρηματίας θα αλλάζει παραγωγική δραστηριότητα θα απολύονται για να επανέλθουν στην τεχνικο-επαγγελματική εκπαίδευση για επανακατάρτιση. Όλα αυτά μετατρέπουν την εκπαίδευση, και ιδιαίτερα την τεχνικο-επαγγελματική, σε ένα τεράστιο δουλεμπορικό γραφείο.

Από την άλλη τους ενημέρωσαν -σε μια περίοδο οξύτατου ανταγωνισμού των μονοπωλίων τα οποία με τους νόμους των αστικών κυβερνήσεων και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. οδήγησαν και οδηγούν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χρεοκοπία- για το πώς θα αρπάξουν την «ευκαιρία» για να γίνουν πετυχημένοι επιχειρηματίες.

Το Π.Α.ΜΕ Εκπαιδευτικών Πιερίας καταγγέλλει την προσπάθεια «παραπλάνησης» των μαθητών και επισημαίνει ότι πάει χέρι-χέρι με το νέο νομοσχέδιο για το «Τεχνολογικό Λύκειο», που θα δέσει πιο ασφυκτικά την τεχνικο-επαγγελματική εκπαίδευση στις ανάγκες της αγοράς για φτηνή κατάρτιση.

Οι όποιες ημερίδες δε θα δώσουν απάντηση στην άσχημη κατάσταση της τεχνικο-επαγγελματικής εκπαίδευσης. Πολύ περισσότερο δε θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας, της δουλειάς για ένα κομμάτι ψωμί. Όπως και αν αναδιαρθρώσουν την τεχνικο-επαγγελματική εκπαίδευση, θα είναι μηχανισμός που θα υπηρετεί την ταξική εκμετάλλευση.

Καλούμε τους σπουδαστές να βγάλουν συμπεράσματα για το ποιοι είναι οι φίλοι και ποιοι οι εχθροί τους. Τα προηγούμενα χρόνια τους έταζαν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» για τα επαγγελματικά δικαιώματα, για τις ειδικότητες και τις θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Καλούμε τα παιδιά της εργατικής, λαϊκής οικογένειας να μην εξαρτήσουν το μέλλον τους από αυτούς που δουλεύουν για τη στρατηγική της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών.

* Να τους γυρίσουν την πλάτη, να μη δεχτούν να παίξουν το παιχνίδι τους.

* Να παλέψουν ενάντια στους μισθούς - χαρτζιλίκι και την ανεργία που καταδικάζουν μαζικά τη νεολαία εφ' όρου ζωής.

* Να μη δεχτούν με σκυμμένο κεφάλι τις αλυσίδες της μισθωτής σκλαβιάς.

* Να διεκδικήσουν όλοι οι σπουδαστές να έχουν βιβλιάριο υγείας, ασφάλιση, υγιεινή και ασφάλεια στους τόπους δουλειάς. Καμία πιστοποίηση, μόνος όρος δουλειά να είναι το πτυχίο.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να σηκώσουν τα ανάστημά τους και να φράξουν το δρόμο της μετατροπής της εκπαίδευσης και των σχολείων σε παραρτήματα των μεγαλοεπιχειρηματιών και των αυταπατών που καλλιεργούν χρησιμοποιώντας την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς.

Καλούμε τους συναδέλφους μας να διεκδικήσουμε αγωνιστικά μαζί με τους γονείς και τους μαθητές ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα παρέχει υψηλού επιπέδου μόρφωση για όλα τα παιδιά του λαού και θα υπηρετεί τις συνεχώς διευρυνόμενες πνευματικές και υλικές ανάγκες των εργαζόμενων, των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών. Μια τέτοια εκπαίδευση μόνο η λαϊκή οικονομία και εξουσία μπορεί να προσφέρει μέσα από τη δίχρονη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή, το ενιαίο 12χρονο πολυτεχνικό σχολείο, τις τρίχρονες δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές και την ενιαία ανώτατη εκπαίδευση. Μόνο μια τέτοια εξουσία μπορεί να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με πλήρη εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δημόσιο καθολικό και δωρεάν σύστημα υγείας και παιδείας.

Π.Α.ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ