Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 41ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ




ΟΡΦΕΟ : ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσία των πολυπρόσωπων διπλωματικών αποστολών της ΡΩΣΙΑΣ και της ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ, του αναπληρωτή περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ.ΔιονύσηΨωμιάδη, της αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ.Σοφίας Μαυρίδου, του δημάρχου Κατερίνης κ.Σάββα Χιονίδη, του δημάρχου Δίου – Ολύμπου κ.Γιώργου Παπαθανασίου, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, της διευθύντριας του Κρατικού μουσείου μοντέρνας τέχνης κ.Μαρίας Ταντσάνογλου και του εκπροσώπου της Ιεράς Μητρόπολης, έγινε η επίσημη έναρξη του 41ου Φεστιβάλ Ολύμπου, το Σάββατο 7 Ιουλίου στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου.

Στις ομιλίες τους οι επίσημοι τόνισαν την μεγάλη σημασία του Φεστιβάλ Ολύμπου για τον πολιτισμό της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και για τον τουρισμό. Η καθιέρωση του θεσμού της τιμώμενης χώρας αποτελεί επιτυχία και ανοίγει τον δρόμο και για ευρύτερες συνεργασίες .
Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ κ.Παπαχρήστος τόνισε ιδιαίτερα την συνεργασία που επιχειρεί να αναπτύξει ο Οργανισμός με όλους τους τοπικούς φορείς και ευρύτερα της Περιφέρειας.
Αναφορά έκανε επίσης στο θεσμό της τιμώμενης χώρας και ανακοίνωσε πως μετά τη Ρωσία, η επόμενη τιμώμενη χώρα για το 2013 θα είναι η Νορβηγία. Οι συνεργασίες όλων των φορέων του Νομού, της Περιφέρειας και της Ευρώπης, θα δυναμώσουν το Φεστιβάλ Ολύμπου και θα το δώσουν Πανελλήνια και διεθνή ακτινοβολία. Στην συνέχεια Ρώσοι καλλιτέχνες παρουσίασαν ένα μουσικό πρόγραμμα με ρωσικά παραδοσιακά τραγούδια, που ενθουσίασαν το κοινό και καταχειροκροτήθηκαν θερμά.
Χαιρετισμούς έκαναν επίσης ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κ. Δ.Ψωμιάδης, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Χιονίδης, ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Παπαθανασίου και ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Πρεσβείας κ. Βαλερύ Νικολάγιεφ.
Η διευθύντρια του Κρατικού μουσείου μοντέρνας τέχνης αναφέρθηκε στην ιστορία της συλλογής Κωστάκη με έργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας και έκανε την ξενάγηση η ίδια στις αίθουσες του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, που φιλοξενείται η έκθεση.
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ
Το βράδυ του Σαββάτου παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο Δίου η τραγωδία του Ευριπίδη ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ με πρωταγωνιστές τον Στέλιο Μάινα (Αγαμέμνων), Μηνά Χατζησάββα (πρεσβύτης), Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Κλυταιμνήστρα), Ιωάννα Παπά (Ιφιγένεια), Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου (Άγγελος), Γιάννης Στάνκογλου.
Η παράσταση άφησε στις καλύτερες εντυπώσεις στους πολυάριθμους θεατές, τόσο για την σκηνοθεσία όσο και για τις δυνατές ερμηνείες των ηθοποιών.


Η ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΠΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Το πρωί της Κυριακής οι διπλωματικέ αποστολές της ΡΩΣΙΑΣ και της ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο του Δίου ,από την αρχαιολόγο κ .Μπενάκη Ελένη που με την βαθειά της επιστημονική κατάρτιση και την ιδιαίτερα γλαφυρή της αφήγηση ενθουσίασε του διπλωμάτες , που δεν έκρυβαν τον θαυμασμό τους για τα αρχαιολογικά ευρήματα και την σύνδεση τους με την φύση του πάρκου.
Η ΡΩΣΙΚΗ αποστολή στην συνέχεια μετέβηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου που έγινε δεκτή από την διοίκηση της Μονής και ξεναγήθηκε στους χώρους και το Μουσείο της όπου υπάρχουν εκθέματα που σχετίζονται με την Ρωσία.
Ενώ η Διπλωματική αποστολή της Νορβηγίας είχε συζήτηση με τους εκπροσώπους του Φεστιβάλ , τα αποτελέσματα των συζητήσεων θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.