Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...



Ο κατασκευαστικός κλάδος της Γερμανίας σημείωσε τον Ιούνιο τον υψηλότερο ρυθμό συρρίκνωσης εδώ και τρία έτη, με τα επιχειρηματικά έσοδα να σημειώνουν μείωση για 12ο συνεχόμενο μήνα, το οποίο αποτελεί σημάδι ότι η γερμανική οικονομία έχει επηρεασθεί έντονα από την κρίση στην ευρωζώνη αλλά και την ευρύτερη παγκόσμια οικονομική ύφεση..


Ο Δείκτης PMI της Κατασκευαστικής Βιομηχανίας σύμφωνα με το Markit's έπεσε τον Ιούνιο στο 45,0 από το 45,2 του Μαίου, καταγράφοντας την ταχύτερη μείωση στον κατασκευαστικό κλάδο από τον Ιούνιο του 2009, σύμφωνα με τα τελικά δεδομένα που παραδόθηκαν τη Δευτέρα σύμφωνα με δημοσίευμα του reuters.com που αναμεταδίδουμε εδώ στο pentapostagma.gr. To τελικό ποσοστό υπερέβαινε στο ελάχιστο την εκτίμηση των 44,7 μονάδων......

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Tim Moore οι κατασκευαστές βίωσαν τον Ιούνιο την οξύτερη χειροτέρευση στις γενικότερες επιχειρηματικές συνθήκες εδώ και τρία έτη καθώς η απότομη και διευρυνόμενη παγκόσμια οικονομική ύφεση απομάκρυνε το μαξιλάρι ασφαλείας της ανάπτυξης μέσω εξαγωγών.

Είναι σαφές ότι η ύφεση στην περιφέρεια της ευρωζώνης καταστρέφει την ζήτηση για εξαγωγές Γερμανικών προϊόντων. Το άλλο αίτιο είναι ότι η ύφεση στην Κίνα στην ουσία σκοτώνει την ζήτηση για Γερμανικές εξαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών.

Είναι πολύ πιθανόν οι δύο παράγοντες να διαπλέκονται.. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι η Γερμανική οικονομία δεν είναι απρόσβλητη από τους οικονομικούς κινδύνους της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας πραγματικότητας....

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η υιοθέτηση της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων δεν διαλύει μόνο την οικονομία και την κοινωνία των χωρών του Μεσογειακού Νότου αλλά πυροδοτεί σημαντικά ζητήματα για τις οικονομίες των ανεπτυγμένων χωρών του Βορρά.

Η αλαζονική στάση της Γερμανίας ίσως αποτελέσει τελικά ένα μεγάλο οικονομικό μπούμερανγκ..........