Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. :




ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΛΟΓΩ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ, ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΙΝΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

Αξιότιμε κ. Γκατσώνη,

 

  Κατόπιν έντονων διαμαρτυριών των επιχειρηματιών - μελών μας, σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή θέλοντας να σας κοινοποιήσουμε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στη διέλευση των οχημάτων προς την Πιερία, στο ρεύμα από Θεσσαλονίκη προς Κατερίνη, στο ύψος του Αιγινίου, λόγω των εργασιών στο οδόστρωμα που υλοποιούνται από την εταιρεία σας.


Αδιαμφισβήτητα, οι εργασίες στο οδόστρωμα είναι αναγκαίες και απαραίτητες καθώς θωρακίζουν την ασφάλεια των πολιτών και ταυτόχρονα κατατάσσουν την Εθνική Οδό ως μία αρτηρία σύγχρονη και άρτιου επιπέδου. Όμως, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται όταν αυτές οι εργασίες υλοποιούνται στη διάρκεια που η καλοκαιρινή περίοδος βρίσκεται στο ζενίθ της με τα οχήματα που διέρχονται να είναι πολλαπλάσια από άλλες χρονικές περιόδους.

Όπως γνωρίζετε, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας είναι μία κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή ενώ αποτελεί κόμβο επικοινωνίας μεταξύ βορρά και νότου. Έτσι, όταν, λόγω εργασιών, προχωράτε σε μείωση των οδικών αρτηριών μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, εύλογο είναι να σχηματίζονται τεράστιες ουρές παρατείνοντας το χρόνο πρόσβασης στην περιοχή και προκαλώντας την αγανάκτηση κυρίως των τουριστών του Σαββατοκύριακου. Μάλιστα, το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Ιουλίου δημιουργήθηκαν σκηνές απείρου κάλους με τους οδηγούς των οχημάτων να έχουν φτάσει στα όριά τους, ενώ ως χώρα για άλλη μια φορά δώσαμε τη χείριστη εικόνα, ακόμη και στο θέμα του τουρισμού όπου καταβάλλονται από όλες τις πλευρές σκληρές προσπάθειες για την τουριστική μας προβολή.

Στο σημείο αυτό εγείρονται τα εξής μείζονα ζητήματα:

  1. Όταν η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ συντελεί τέτοιου είδους εργασίες μέσα σε περίοδο αιχμής, από μέσα Ιουνίου έως τέλος Αυγούστου, στερεί από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας ένα από τα κυρίαρχα πλεονεκτήματά της, έναντι άλλων περιοχών, που είναι η άμεση οδική πρόσβαση σ’ αυτήν. Είναι γεγονός ότι πολλοί επιλέγουν την Πιερία για τουρισμό το Σαββατοκύριακο λόγω της άμεσης πρόσβασης. Όμως, όταν θα πρέπει να υποστούν τόσο μεγάλη ταλαιπωρία για να φτάσουν στις ακτές μας, τότε χάνουμε το βασικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Αυτό είναι, όμως, άδικο προς μία περιοχή που περιμένει να εξασφαλίσει σημαντικό μέρος του εισοδήματός της από τον τουρισμό της καλοκαιρινής περιόδου. Λόγω, μάλιστα, της κρίσης οι επαγγελματίες του τουρισμού έχουν να προσμένουν εισόδημα κυρίως από τον τουρισμό του Σαββατοκύριακου.
  2. Γεννάται θέμα ασφάλειας της διέλευσης των οχημάτων καθώς ο αυτοκινητόδρομος κατά την καλοκαιρινή περίοδο, και κυρίως στη διάρκεια των Σαββατοκύριακων, φιλοξενεί πολλαπλάσιο αριθμό οχημάτων.
  3. Πλήττεται η εικόνα του τουρισμού στην περιοχή μας μετατρέποντας ένα πλεονέκτημα της Πιερίας, όπως είναι η άμεση πρόσβαση σ’ αυτήν, σε μειονέκτημα.
  4. Πλήττεται εν γένει το τουριστικό προφίλ της Ελλάδας καθώς οι διερχόμενοι της εθνικής οδού αυτή την περίοδο δεν είναι μόνο Έλληνες αλλά και αλλοδαποί τουρίστες που επιλέγουν τη χώρα μας για οδικό τουρισμό.

Για τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε θερμά να επιληφθείτε του θέματος και να δώσετε άμεση λύση που θα ωφελήσει όλες τις πλευρές και κυρίως την οικονομία της χώρας μας, που διανύει μία μεγάλη κρίση.




Με εκτίμηση,

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου


Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πιερίας