Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΜΩΡΕ ΕΛΛΗΝΕΣ....



thumb
Παρ’ ότι στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφω­νίας των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυ­βέρνηση υπάρχει δέσμευση να μη μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συ­ντάξεις, τα πρώτα θύματα του πακέ­του των νέων μέτρων θεωρούνται οι συνταξιούχοι. Κυρίως δε αυτοί που...
παίρνουν μεγάλες συντάξεις από τα λεγόμενα ευγενή ταμεία.
Στο υπουργείο Εργασίας, που έχει επιφορτιστεί με την εξειδίκευση πε­ρίπου του 1/3 των νέων μέτρων των 11,7 δισ. (δηλαδή μέτρα περικοπής 3,5 με 4 δισ. ευρώ), μελετούν την επιβολή πλαφόν στο σύνολο των απολαβών (για κύριες και επικου­ρικές συντάξεις) στο επίπεδο των 2.400 ευρώ. Η παραπάνω πρόταση περιλαμβάνεται στο πακέτο που είχε εισηγηθεί το ΚΕΠΕ.
Μόνο η εφαρμογή αυτού του πλα­φόν εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικο­νομήσει έως και 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, μια και με τα σημερινά δεδο­μένα το πλαφόν στις κύριες συντάξεις βρίσκεται περίπου στα 2.800 ευρώ.
Με βάση τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, «ψαλίδι» έρχε­ται και για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Σε αυτό οι περικοπές αναμένεται να φτάσουν έως και το 50%.
Παράλληλα σχεδιάζεται να δίνο­νται τα χρήματα στους δικαιούχους σε δόσεις, ειδικά στις περιπτώσεις ελλειμματικών ταμείων. Ειδικότερα για τους δημοσίους υπάλληλους εξε­τάζεται να αποδίδεται ολόκληρο το εφάπαξ μόνο σε όσους συμπληρώ σουν 25 χρόνια υπηρεσίας, ενώ για 12-24 χρόνια υπηρεσίας οι συνταξι­ούχοι θα παίρνουν έντοκα το σύνο­λο των εισφορών και για 6-12 χρόνια έντοκα το 70% των εισφορών.
Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρότα­ση της μελέτης ΚΕΠΕ για αξιολόγηση των πολλαπλών συντάξεων, η όποια, όπως σημειώνεται, «πρέπει να γίνει αθροιστικά και καθ’ ύψος».
Με βάση τα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 150.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν διπλές συντάξεις, ο οποίες θα κο­πούν ή θα μειωθούν προκειμένου το συνολικό ποσό να μην ξεπερνά το πλαφόν.
Επιπλέον, το σύνολο των επιδομά­των θα συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια και περιουσιακά στοιχεία. Και σε αυτόν τον τομέα, η διασταύ­ρωση στοιχείων με το ΚΕΠΥΟ θα παί­ξει καθοριστικό ρόλο.
Την ίδια ώρα, το ύψος του κατώτα­του μισθού, αλλά και ο τρόπος που αυτός θα καθορίζεται δεν φαίνεται να έχουν κλείσει και ήδη εκφράζο­νται φόβοι ότι, αν δεν βρεθούν «πό­ροι» από την πάταξη της φοροδιαφυ­γής, ίσως να χρειαστεί κι άλλο ψαλί­δι…