Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΗ Β. ΠΙΕΡΙΑ ΜΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ και 3 σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις









 Αν το Φεστιβάλ Ολύμπου ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα Φεστιβάλ της χώρας, είναι οι ειδικές και μοναδικές εκδηλώσεις που συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμα του.
         
Επιπλέον οι χώροι που πραγματοποιούνται αυτές οι εκδηλώσεις.
Συγκεκριμένα: Οι αρχαιολογικές ομιλίες στο Αγιονέρι, του αρχαιολογικού πάρκου του Δίου, οι εκδηλώσεις στα αρχαία Λείβηθρα, όπως επίσης οι αρχαιολογικές ομιλίες στις Λουλουδιές Κίτρους και στην αρχαία Πύδνα, που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή το βράδυ.
          Το πρόγραμμα περιελάμβανε τρείς σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις και αφορούσαν τον τεράστιο πλούτο των αρχαιολογικών ευρημάτων της Β. Πιερίας, που έφεραν στην επιφάνεια οι αρχαιολόγοι , μετά από σημαντικές και πολύχρονες ερευνητικές ανασκαφές.
 Η πρώτη ανακοίνωση είχε ως θέμα: « Την Νεολιθική Κεραμική στην Πιερία», την οποία παρουσίασε η αρχαιολόγος του Α.Π.Θ. κ. Άννα Παπαϊωάννου, με τη συνεργασία της αρχαιολόγου κ. Ντούσκα Ούρεκ, Λέκτορα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και της κ. Τρισευγένης Παπαδάτου , υποψήφια διδακτώρ Α.Π.Θ..
          Τη δεύτερη ανακοίνωση παρουσίασε η κ. Ευτέρπη Μαρκή , η τ. προϊσταμένη της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με θέμα : « Τα ευρήματα της Βυζαντινής Πύδνας , ως αφορμή για γνώση της καθημερινής ζωής της περιοχής».
          Η τρίτη ανακοίνωση είχε ως θέμα : « Τα Ελληνικά στη Μεθώνη το 700 Π.Χ.», η οποία παρουσιάστηκε από τον κ. Γιάννη Τζιφόπουλο, καθηγητή Αρχαιολογικής Φιλολογίας και Επιγραφικής του Α.Π.Θ.
Οι ομιλίες των επιστημόνων ερευνητών εντυπωσίασαν το κοινό για την άρτια επιστημονική τους τεκμηρίωση , την αμεσότητα στην παρουσίαση των αλλά και το ιδιαίτερο ιστορικό τους βάρος .
Πολλοί από τους ακροατές ζητούσαν να μάθουν πότε θα εκδοθούν  τα πρακτικά προκειμένου να μελετήσουν  με άνεση , όσα πραγματικά συγκλονιστικά άκουσαν από τους αρχαιολόγους .
          Μετά το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με την ορχήστρα Νέων Δίου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Πατρή. Τα τραγούδια ερμήνευσαν η μακρυγιαλιώτισσα σοπράνο Χαρά Καλατζίδου, η Φιλιώ Ζέρβου και ο Χάρης Ανδρέου.
          Την εκδήλωση χαιρέτησε, ο δήμαρχος Πύδνας- Κολινδρού  κ. Βαγγέλη Πολύζου, ο οποίος συνεχάρη τους ομιλητές και όλους τους αρχαιολόγους για την σημαντική δουλειά που επιτελούν στη Β. Πιερία, ενώ ευχαρίστησε το Φεστιβάλ Ολύμπου που εντάσσει εκδηλώσεις στη Β. Πιερία. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ακόμη ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Αντιδήμαρχοι και πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι.
 Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η παρουσία αρκετών επιφανών καθηγητών πανεπιστημιακών, όπως ο κ. Κων/νος Κωτσάκης από το Α.Π.Θ, ο John Papadopoulos  και η Sarah Morris  του Πανεπιστημίου  UCLA των Η.Π.Α και συνεργάτες του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου.