Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ για την ΑΠΩΛΕΙΑ του ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΣΟΛΑΚΗ






Με μεγάλη θλίψη και οδύνη πληροφορηθήκαμε τον αδόκητο θάνατο του κορυφαίου φιλόλογου και δάσκαλου Χρίστου Τσολάκη.Γεννημένος το 1935 στο χωριό Μόρνα της ορεινής Πιερίας, γαλουχήθηκε από τα μικράτα του με τα νάματα των γραμμάτων και της παιδείας, αλλά και του αντιστασιακού πνεύματος, μεγάλωσε μη έχοντας άλλο στο νου του «πάρεξ ελευθερία και γλώσσα».Ομότιμος καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και διευθυντής του περιοδικού Φιλόλογος,ο Χ. Λ. Τσολάκης υπήρξε άξιος επίγονος των μεγάλων του εκπαιδευτικού δημοτικισμού,του Τριανταφυλλίδη, του Δελμούζου, του Γληνού, άξιος μαθητής κορυφαίων δασκάλων,του Ι.Θ. Κακριδή, του Εμμ. Κριαρά κ.ά.


Υπηρέτησε με υψηλό επιστημονικό και παιδαγωγικό ήθος, αλλά και με το γνωστό του πάθος και μεράκι, όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Με μαχητικότητα και αγωνιστικότητα υπερασπίστηκε τη γλώσσα του λαού μας, αλλά και την ανάγκη για σχολειά που «πρέπει να υπηρετούν την παιδεία και όχι την αγορά εργασίας».Είναι χαρακτηριστική η έντονη κριτική ματιά του στις λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις»και «καινοτομίες» του αρμόδιου Υπουργείου,ιδίως τα τελευταία χρόνια.

Ο αγαπητός μας συντοπίτης Χρίστος Τσολάκης υπήρξε φίλος καλός και συμπαραστάτης του Συνδέσμου Φιλολόγων Πιερίας. Ήτανε πάντοτε πρόθυμος να προσφέρει την πολύτιμη και απλόχερη συνδρομή του. Με την απλότητα, την καταδεκτικότητα και την ανθρωπιά που τον διέκριναν γενικότερα.

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή του να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του, να καταθέσει στεφάνι στη σορό του, να παραστούν μέλη του στην κηδεία, να πραγματοποιήσει στη μνήμη του επιστημονικό συνέδριο τη χρονιά 2012-2013 για τον Κώστα Βάρναλη.


Κατερίνη,30 Ιουλίου 2012

Για το Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Πιερίας


Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας


Μπάμπης Παπαδόπουλος Εύη Ασλανίδου