Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ Η ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ....




...και το πορτοκαλί τηλέφωνο...
Ο κ. Ι. Στουρνάρας διαθέτει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: είναι χαρισματικός στην επικοινωνία και το απέδειξε θητεύοντας δίπλα σε έναν απαιτητικό υπουργό Οικονομίας, τον κ. Ι. Παπαντωνίου. Αυτές τις ημέρες όμως μοιάζει σαν να μην μπορεί να αναπνεύσει στριμωγμένος ανάμεσα στον... πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο.
Ο υπουργός Οικονομικών δεν πετάει στα σύννεφα όπως άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες. Αντιλαμβάνεται σε βάθος την κρισιμότητα της κατάστασης. «Τα 11,5 δισ. ευρώ δεν βγαίνουν χωρίς δύσκολες και σύνθετες αποφάσεις» ομολογεί στους συνομιλητές του.



Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, όπως συνέβη και με τους προκατόχους του από την ώρα που υπογράφηκε το μνημόνιο, έχασε τον ύπνο του εξαιτίας της έντασης και της πίεσης των διαπραγματεύσεων.

Ως την Πέμπτη είχε την αγωνία να πείσει την τρόικα των πολιτικών αρχηγών ότι οι δανειστές μας δεν αστειεύονται όταν απειλούν ότι θα μας πετάξουν εκτός ευρώ αν δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας.

Ο πραγματικός εφιάλτης του όμως ξεκίνησε μόλις άρχισε να εξειδικεύει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Οι υπουργοί στύλωσαν τα πόδια και αρνήθηκαν να περικόψουν λειτουργικές δαπάνες από τους προϋπολογισμούς τους. Πλέον απρόθυμοι εμφανίστηκαν οι υπουργοί Αμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος, Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης και Υγείας Α. Λυκουρέντζος. Και οι τρεις ανήκουν στον σκληρό πυρήνα των υποστηρικτών του κ. Σαμαρά.

Οταν κατάλαβε ο κ. Στουρνάρας ότι το αφτί των υπουργών δεν ίδρωνε παρά τις συνεχείς οχλήσεις του, σήκωσε το πορτοκαλί τηλέφωνο και ανέφερε την κατάσταση στον Πρωθυπουργό. «Αν οι υπουργοί δεν κόψουν δαπάνες, θα αναγκαστώ να κόψω μισθούς και συντάξεις» λέγεται ότι του είπε.

Με ένα πακέτο μέτρων που προβλέπει περικοπές 6 δισ. ευρώ από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και με την κοινωνία στο όριο της έκρηξης, τα περιθώρια ελιγμών είναι ασφυκτικά. Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου, επικοινώνησε προσωπικά με τους υπουργούς του και με ύφος που απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ευγενικό - «έπεσε άγριο βρισίδι» μεταφέρει η πηγή - απαίτησε να συμμορφωθούν στις υποδείξεις.

Την επόμενη ώρα το τηλέφωνο στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών δεν σταμάτησε να χτυπάει και ο ίδιος κατακλύστηκε από προσφορές. «Πες μας πόσα θέλεις να κόψουμε» του έλεγαν οι υπουργοί που ως εκείνη τη στιγμή έκαναν τον... Κινέζο.

Ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι έχει τη στήριξη του Πρωθυπουργού, οι υπόλοιποι υπουργοί κατάλαβαν ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν ενδιαφέρεται να κρατήσει ισορροπίες, αλλά η εξίσωση που έχει να λύσει το υπουργείο Οικονομικών παραμένει δύσκολη.

Η παρουσίαση συγκεκριμένων και ακριβώς κοστολογημένων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ έχει αποκτήσει συμβολική σημασία για τους δανειστές μας. Η εντολή που έχει λάβει ο κ. Στουρνάρας από τους τρεις αρχηγούς είναι να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές, παρά μόνο στοχευμένες παρεμβάσεις. Ετσι όμως δεν προκύπτει εύκολα ο τελικός λογαριασμός. Η τρόικα αναχωρεί σήμερα από την Αθήνα και θα επιστρέψει στο τέλος του Αυγούστου. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν προθυμοποιήθηκε να παραμείνει στην Αθήνα, όχι για λόγους αλληλεγγύης αλλά επειδή η τρόικα είναι πολύ προβληματισμένη με την πολιτική κατάσταση.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται καυτό. Η τρόικα θα έχει ετοιμάσει ένα προσχέδιο της τελικής έκθεσής της, η οποία θα πρέπει πάση θυσία να είναι θετική προκειμένου στο άτυπο Eurogroup στις 14 Σεπτεμβρίου να ληφθεί απόφαση για άμεση εκταμίευση της επόμενης δόσης. Τότε προσδιορίζονται και τα απώτατα όρια αντοχής των κρατικών ταμείων.

Στις συναντήσεις που είχε με τα κομματικά επιτελεία του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ ο κ. Στουρνάρας δεν έκρυψε την αγωνία του. «Αν δεν παρουσιάσουμε το πακέτο των μέτρων, τον Σεπτέμβριο θα είμαστε στη δραχμή. Αν δείξουμε σοβαρότητα θα έχουμε στήριξη απ' έξω» λέγεται ότι τους είπε.

Το γεύμα με τον Βενιζέλο
«Αν δεν με θέλετε, μπορώ να πάω στη Σύρο για μπάνια...»

Παρ' ότι δεν ανήκει στη ΝΔ, ο κ. Ι. Στουρνάρας έχει κοινή γραμμή με τον Πρωθυπουργό και διαρκείς συγκρούσεις με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, τον οποίο στήριξε στη μάχη για την ηγεσία του ΠαΣοΚ το 2007. Η αμοιβαία εκτίμηση εξανεμίστηκε όταν ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δέχθηκε απρόθυμα την επιλογή του κ. Β. Ράπανου στο υπουργείο Οικονομικών και σχεδόν εχθρικά τον κ. Στουρνάρα. «Ο Σαμαράς επέμενε ότι δεν είχε κανέναν δικό του να βάλει, αλλά στην ουσία ήθελε να υπάρχει άρωμα ΠαΣοΚ στο υπουργείο Οικονομικών» λένε στην Ιπποκράτους.

Το γεύμα που κανόνισε ο κ. Χρ. Βερελής για να γεφυρώσει το χάσμα ελάχιστα απέδωσε. Την Τετάρτη σημειώθηκε νέο φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στους δύο άνδρες, το οποίο έληξε με παρέμβαση του κ. Σαμαρά. Αιτία, οι χειρισμοί με την τρόικα και οι συνεχείς διαρροές από το υπουργείο κατά του προέδρου του ΠαΣοΚ.

Στην προηγούμενη συνάντηση των αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας δεν άντεξε την πίεση που του ασκούσε ο κ. Βενιζέλος και νιώθοντας ότι αμφισβητείται είπε «αν δεν με θέλετε, μπορώ να πάω στη Σύρο για μπάνια...». Ούτε η απειλή παραίτησης άλλαξε το κλίμα, ενδεχομένως επειδή το θέμα από την αρχή δεν ήταν ο κ. Στουρνάρας. Ο κ. Βενιζέλος, λένε έμπειροι πολιτικοί, χτυπάει τον υπουργό γιατί αν στραφεί κατά του Πρωθυπουργού θα προκαλέσει κυβερνητική κρίση. Ηδη με τη στάση του έχει θέσει εμμέσως θέμα κυβέρνησης, προσθέτουν. Ο κ. Στουρνάρας διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με όλο το πολιτικό φάσμα, από τον ΣΥΡΙΖΑ συνομιλεί μάλιστα με τον κ. Ευκλ. Τσακαλώτο τον οποίο γνωρίζει από το Πανεπιστήμιο. Και αυτό γιατί αντιλαμβάνεται ότι, αν δεν χαράξει αυτόνομη πορεία, ο εγκλωβισμός μεταξύ των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου θα τον συντρίψει.