Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Το τρικ για να μην πληρώσουν οι Ευρωπαίοι την επιμήκυνση ...




Με ποιον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να παρατείνει για δύο χρόνια το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς να επιβαρύνει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των περίπου 18 δισ. ευρώ, από την...ενδεχόμενη διετή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με την έκδοση εντόκων γραμματίων δημοσίου εξετάζει η κυβέρνηση.

Όπως ανέφεραν στο Reuters κυβερνητικοί αξιωματούχοι, «αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να μην επιβαρύνει τους δανειστές το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί εάν δοθούν δυο χρόνια παράτασης για την εφαρμογή των μέτρων».

«Αυτή είναι η στρατηγική μας σε αυτό το θέμα. Γι' αυτό ο (πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς) διαμήνυσε στις πρόσφατες συναντήσεις του ότι θέλουμε χρόνο, όχι επιπλέον χρήματα» σημείωσε.

Όπως ανέφερε, «η κυβέρνηση έχει σειρά προτάσεων για το πώς θα μπορούσε να καλυφθεί (το χρηματοδοτικό κενό). Μια από αυτές είναι να μας επιτραπεί να εκδώσουμε περισσότερα ΕΓΔ το 2013, όταν οι συνθήκες στην οικονομία θα είναι καλύτερες και θα μπορούμε να το κάνουμε με μικρότερο κόστος» συμπλήρωσε.

«Αναμένουμε (σε περίπτωση επιμήκυνσης) η οικονομία να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης το 2014 αντί το 2015 και αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος της δημοσιονομικής μας θέσης μακροπρόθεσμα» είπε στο Reuters δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.