Με απόλυτη επιτυχία προσεδαφίστηκε το Curiosity στην επιφάνεια του Αρη. Στο τελευταίο στάδιο της προσεδάφισης η κάψουλα που κουβαλούσε το ρομπότ το άφησε να πέσει όσο πιο μαλακά γίνεται στο έδαφος χρησιμοποιώντας ειδικά κατασκευασμένα σύρματα.
Οπως ανακοίνωσε η NASA η διαδικασία προσεδάφισης τουH κατάκτηση του Αρη συνεχίζεται...
ρομποτικού εξερευνητή Curiosity ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Ο κρατήρας Γκέιλ έχει διάμετρο 155 χιλιομέτρων και θεωρείται ιδανική τοποθεσία για τις έρευνες του Curiosity
Το Curiosity θα αναζητήσει ίχνη ζωής στον κόκκινο πλανήτη
Ο κρατήρας Γκέιλ που επιλέχθηκε ως τόπος προσεδάφισης του Curiosity. Με κύκλο σημειώνεται το ακριβές σημείο που είναι προγραμματισμένο να «πέσει» το ρομπότ
Στην πρώτη φάση της προσεδάφισης χρησιμοποιήθηκε αλεξίπτωτο
Καλλιτεχνική απεικόνιση του σκάφους που μετέφερε το Curiosity στον Αρη
Η πρώτη εικόνα που έστειλε το Curiosity αμέσως μόλις προσεδαφίστηκε. Πρόκειται για μια «δοκιμαστική» εικόνα που τραβήχτηκε στο πλαίσιο των δοκιμών των συστημάτων και των οργάνων του ρομπότ για αυτό και είναι θολή και χαμηλής ανάλυσης
6 φωτογραφίες
Ο δορυφόρος Mars Odyssey που παρακολουθούσε την διαδικασία προσεδάφισης έστειλε το πολυπόθητο σήμα στο κέντρο ελέγχου της αποστολής ότι το ρομπότ προσεδαφίστηκε στον κρατήρα Γκέιλ που ήταν το σημείο της προσεδάφισης του.
Οι επιστήμονες της NASA θα περιμένουν τώρα να δουν αν τα όργανα και τα συστήματα του Curiosity λειτουργούν ομαλά και δεν προέκυψε πρόβλημα σε κάποιο από αυτά κατά την διαδικασία εισόδου του ρομπότ στην ατμόσφαιρα του Αρη και της προσεδάφισης του στη συνέχεια.
Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα και μάλιστα το ρομπότ έστειλε την πρώτη εικόνα από το σημείο που στο οποίο βρίσκεται. Η φωτογραφία τραβήχτηκε με μια από τις κάμερες η οποία όμως δεν ήταν ακόμη σε πλήρη λειτουργία και για αυτό είναι ολίγον «θολή» και χαμηλής ανάλυσης. Δεν είχε όμως ιδιαίτερη σημασία η ποιότητα της όσο το γεγονός ότι η κάμερα λειτούργησε αμέσως μετά την προσεδάφιση.
Η αποστολή
To πυρηνοκίνητο ρομπότ θα εξερευνήσει τον Αρη για δύο χρόνια και βασικός του στόχος είναι η αναζήτηση κάποιου ίχνους ζωής στον κόκκινο πλανήτη. Με δεδομένο ότι στο μακρινό παρελθόν στην επιφάνεια του Αρη υπήρχε νερό είναι πιθανό να είχε κάνει την εμφάνιση της η ζωή. Υπάρχει επίσης η θεωρία ότι στο υπέδαφος του πλανήτη είναι πιθανό να υπάρχουν κάποιες μορφές ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.
Δείτε τι συνέβη στο κέντρο ελέγχου της αποστολής μόλις επιβεβαιώθηκε ότι το Curiosity προσεδαφίστηκε χωρίς κανένα πρόβλημα.