Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΓΩ; ΕΣΥ.... ΚΙ Ο ΧΑΡΗΣ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΣ



Το δεύτερο θεατρικό έργο του δημοσιογράφου, ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Χάρη Μπικηρόπουλου "Εγώ; Εσύ..." παρουσιάστηκε επίσημα το απόγευμα της Παρασκευής, σε μια εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Αστική Σχολή Κατερίνης.

Μετά από δύο δεκαετίες εκδοτικής δραστηριότητας ο Χάρης Μπικηρόπουλος στράφηκε μετά την ποιητική δημιουργία στον θεατρικό λόγο και από τη Βαλίτσα, παρουσιάζει σήμερα ένα καινούργιο αστικό δράμα, που εξετάζει βαθιά την προσωπική ζωή του ζευγαριού, μέσα από την καθημερινή τριβή που φέρουν στην επιφάνεια τις κρυφές επιθυμίες του ανδρόγυνου.
Τον συντονισμό της παρουσίασης έκανε ο δημοσιογράφος Λευτέρης Μωϋσιάδης ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Χάρη Μπικηρόπουλου, μιλώντας για την επαγγελματική του καταξίωση στο επιστημονικό του αντικείμενο, αλλά και στη σταδιοδρομία του ως συγγραφέα, τονίζοντας ότι πέτυχε την αναγνώριση σε κάθε επίπεδο της δραστηριότητάς του.
Τη φιλολογική ανάλυση του έργου του είχε ο φιλόλογος Αντώνης Κάλφας ενώ ο ηθοποιός Γιώργος Χανδόλιας έκανε τη θεατρική απόδοση του έργου. Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σπύρος Αναγνώστου και η Χριστίνα Μπόμπολη, ηθοποιοί του θεάτρου Πήγασος, ερμήνευσαν σκηνές από το έργο.
Ο Αντώνης Κάλφας ξεκίνησε την εισήγησή του, τονίζοντας ότι εκτός από την προσωπικότητα ενός συγγραφέα, το κείμενο είναι το πιο σπουδαίο, καθώς αυτό είναι που καταδεικνύει ένα καλλιτεχνικό έργο. Μιλώντας για το νέο συγγραφικό πόνημα του Μπικηρόπουλου ανέφερε ότι στο έργο διαφαίνεται το εγωιστικό και τιθασευμένο προφίλ των ηρώων. "Δεν φταίω εγώ. Εσύ φταις. Ο υπεύθυνος σε οτιδήποτε συμβαίνει είναι πάντοτε ο άλλος. Η κόλαση είναι πάντοτε οι άλλοι, έλεγε ο Σαρτρ. Τόπος δράσης του έργου είναι το μακρινό Βερολίνο, στην αυγή του 21ου αιώνα και το εσωτερικό ενός σπιτιού που διεξάγονται όλες οι συζητήσεις, οι συνευρέσεις, οι αντεγκλήσεις και το αίσιο τέλος του αστικού αυτού δράματος", σημείωσε ο κ. Κάλφας και συνέχισε.
" Αυτά που τον απασχολούν έχουν σχέση με τη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου, τον πόλεμο, την αδικία, την αναζήτηση της ομορφιάς. Ο Χάρης Μπικηρόπουλος αναζητά τον έρωτα ακόμη και εκεί που δεν υπάρχει και θεωρεί ότι μπορεί να μας οδηγήσει στο βασίλειο της επικοινωνίας", υπογράμμισε ο κ. Κάλφας. Για την νέα "ευαισθησία" του Χάρη Μπικηρόπουλου, αυτή του θεατρικού λόγου, ο Αντώνης Κάλφας τόνισε ότι τολμά να δημιουργήσει σε ένα είδος που έχει ισχνή παρουσία στις συγγραφικές απόπειρες της πόλης μας. "Τα περισσότερα θεατρικά έργα που έχουν γραφτεί από εγχώριους συγγραφείς έχουν περισσότερη σχέση με την παράδοση, τους αγώνες της Τουρκοκρατίας, την αρχαιοελληνική παράδοση ή είναι έργα που έχουν σχέση με τη λαϊκή παράδοση".Από τα λίγα θεατρικά έργα που καταπιάνονται με τα ζητήματα της σύγχρονης καθημερινότητας είναι το "Εγώ; Εσύ..." και η "Βαλίτσα" του Μπικηρόπουλου, υποστήριξε και ανέφερε ότι τα θεατρικά βιβλία της Πιερικής παραγωγής φθάνουν μόλις τα 15 σε διάστημα 66 ετών, αλλά μόνο 4 από αυτά καταπιάνονται με τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Χανδόλιας υποστήριξε ότι απαιτείται από τους θεσμικούς φορείς της Πιερίας να στηρίξουν την εγχώρια συγγραφική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στον θεατρικό λόγο, ούτως ώστε να παραχθούν πολιτιστικά έργα και να δοθούν κίνητρα στους τοπικούς καλλιτέχνες να δημιουργήσουν.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν o . Νομάρχης Γ. Παπαστεργίου, ο τ. Πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου Ι. Τασχουνίδης, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Κατερίνης Π. Μπερεδήμας,ο τ. βουλευτής Ευγένιος Ολύμπιος Παπαδόπουλος,  άνθρωποι του πολιτισμού, συγγραφείς, φίλοι και συνάδελφοι του Χάρη Μπικηρόπουλου.