Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

ένα ιδιόμορφο γραφείο ευρέσεως προσωρινής εργασίας.





  Μεροκάματα για αγροτικές δουλειές προσφέρονται από χθες σε ανέργους του νομού Πιερίας, στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των αγροτών της περιοχής και της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης, που έχει δημιουργήσει στην ιστοσελίδα της ένα ιδιόμορφο γραφείο ευρέσεως προσωρινής εργασίας. Η αρχή έγινε ήδη, με την πρώτη προσφορά 45 μεροκάματων για συγκομιδή ακτινιδίων, ενώ στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν άλλα 180, για μάζεμα ελιών!

«Όταν γύρω μας υπάρχει τόση ανεργία, είναι υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο. Εμείς ψάχνουμε ανθρώπους να μαζέψουν την παραγωγή μας, οπότε λέμε: ''όποιος έχει μεράκι να δουλέψει στο χωράφι μας, ας μιλήσει μαζί μας'' και όταν ο έμπορος μας ζητήσει την παραγωγή, εμείς θα φωνάξουμε τον άνεργο να δουλέψει στη συγκομιδή», λέει στο ΑΜΠΕ η παραγωγός Βασιλική Χατζησταματίου, που προσφέρει τα πρώτα 45 μεροκάματα για τη συγκομιδή ακτινιδίων. Η προσφορά αφορά 8ωρη εργασία, με τιμή ημερομίσθιου 25 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του εργόσημου) και πρόσθετη αμοιβή 3 ευρώ/ώρα για τυχόν εργασία πέραν του οκταώρου.

Πάνω από 20 ενδιαφερόμενοι σε λίγες ώρες

Αν και η προσφορά της κας Χατζησταματίου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ομάδας μόλις στη μία τα ξημερώματα σήμερα, η παραγωγός έχει ήδη δεχτεί περισσότερα από 20 τηλεφωνήματα από ανέργους, στη συντριπτική πλειοψηφία τους Έλληνες, που ζητούν περισσότερες πληροφορίες και εκδηλώνουν ενδιαφέρον εργασίας.

«Η νέα αυτή πρωτοβουλία της Ομάδας δένει χέρι-χέρι τους ανέργους, τους παραγωγούς και τους καταναλωτές», σχολιάζει μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο Γιώργος Κωτίδης, μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν.Πιερίας. Όπως εξηγεί, οι πρωτοβουλίες της Ομάδας λειτουργούν σαν μια αλυσίδα: αρχικά, η Ομάδα οργάνωσε την πρωτοβουλία «Χωρίς Μεσάζοντες», δίνοντας στους παραγωγούς τη δυνατότητα να πωλούν την παραγωγή τους απευθείας στον καταναλωτή και να πληρώνονται άμεσα και μάλιστα χωρίς να εμπλακούν οι ίδιοι στη διαδικασία της πώλησης, αφού αυτή την αναλαμβάνουν περίπου 100 εθελοντές.

«Οπότε, ζητούμε κι εμείς από τους αγρότες να ανταποδώσουν αυτή τη βοήθεια. Πώς; Όχι βέβαια με χρήματα, αλλά συνεισφέροντας ένα ποσοστό των προϊόντων τους για το ‘’Κοινωνικό Παντοπωλείο’’, από το οποίο εξυπηρετούνται οικονομικά ασθενείς συνάνθρωποί μας. Επίσης, προσφέροντας εργασία σε ανέργους για τη συγκομιδή. Έτσι ο αγρότης μαζεύει την παραγωγή του με σχετικά χαμηλό ημερομίσθιο, το εργόσημο αποδίδεται, ενώ ο άνεργος βρίσκει έστω περιστασιακή δουλειά και στη συνέχεια μπορεί να επωφεληθεί από τα ίδια τα τρόφιμα που βοηθάει να συγκομισθούν», συμπληρώνει ο κ.Κωτίδης.

Ανταλλαγές προϊόντων μεταξύ ελληνικών πόλεων προς όφελος ανέργων και οικονομικά ασθενών 

Μάλιστα, η πρωτοβουλία, ελαφρώς παραλλαγμένη, ενδέχεται να λάβει πανελλαδική εμβέλεια από το 2013: «έχουμε συναντηθεί 45 ομάδες εθελοντών από 25 πόλεις, για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους ανέργους. Έτσι, σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο ανταλλαγής προϊόντων -π.χ., βερίκοκα από την Κατερίνη για πορτοκάλια από το Άργος- με ένα πολύ μικρό κέρδος για τον παραγωγό, ώστε να τροφοδοτούνται τα κοινωνικά παντοπωλεία και ταυτόχρονα οι άνεργοι να εργάζονται στη συγκομιδή», εξηγεί ο κ.Κωτίδης.

Βέβαια, τα νεότερα για την εν λόγω πρωτοβουλία αναμένονται μετά τα Χριστούγεννα, όταν θα πραγματοποιηθεί στην Κατερίνη η επόμενη συνάντηση/συνέδριο εθελοντικών οργανώσεων.

Η διαδικασία των «μεροκάματων»

Όλες οι προσφορές μεροκάματων θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Ομάδας http://www.otoposmou.gr, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τις απαιτούμενες πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας με τους παραγωγούς. Όσοι αγρότες επιθυμούν να προσφέρουν εργασία μπορούν απευθύνονται στην Ομάδα στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση info@otoposmou.com.

Οι δε ενδιαφερόμενοι για εργασία θα πρέπει να καλούν τους ίδιους τους αγρότες και όχι την Ομάδα, καθώς η ενότητα «Μεροκάματα» στην ιστοσελίδα της λειτουργεί απλά σαν πίνακας ανακοινώσεων.



Aναρτήθηκε από: ΛΑΓΙΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ