Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΚ ΠΙΕΡΙΑΣ. Η ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΩΝ ΓΑΚ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ






ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΦΑ

Ο προϋπολογισμός του 2013, τρίτος σε σειρά μνημονιακός προϋπολογισμός, προβλέπει τόσο τραγικά μειωμένες πιστώσεις για τον πολιτισμό, ώστε όλες οι εκφάνσεις του πολιτισμού μας, τόσο η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία όσο και η πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και η παιδεία, θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια πρωτόγνωρη κατάσταση οικονομικού αφανισμού.

Καταρχήν να επισημάνουμε ότι, με αφορμή τη συνένωση των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, τα οικονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού παρουσιάζονται συγκεχυμένα και ασαφή. Συγκεκριμένα, οι πιστώσεις από τις δημόσιες επενδύσεις αναφέρονται συνολικά στο υπουργείο και δεν επιμερίζονται ανά τομέα, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο τόσο το ακριβές ποσό που δόθηκε για τον πολιτισμό για το 2012 όσο και αυτό που προβλέπεται για το 2013.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι για ολόκληρο το ΥΠΑΙΠΘΑ, δηλαδή για την παιδεία, για τον πολιτισμό και για τον αθλητισμό, για το 2013 προβλέπονται από τον τακτικό προϋπολογισμό και από τις δημόσιες επενδύσεις συνολικά 5.798.143. 000 ευρώ, ενώ για το 2012 προβλέπονταν 6.674.265.333 ευρώ, δηλαδή υπάρχει μείωση κατά 876εκατομμύρια ευρώ!
Aπό την άλλη, στην Κατερίνη και κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου που οργάνωσε η Εστία Πιερίδων Μουσών (2-4 Νοεμβρίου 2012) για την απελευθέρωση της Πιερίας υπογραμμίστηκαν τα λειτουργικά προβλήματα της υπηρεσίας των Γ.Α.Κ. Πιερίας και μάλιστα εκδόθηκε ομοφώνως από τους παρευρισκόμενους και τους συνέδρους και ειδικό ψήφισμα για τον σκοπό αυτό.
Μεταξύ αυτών αναφέρθηκαν το περιορισμένο προσωπικό των Γενικών Αρχείων του Κράτους, η έλλειψη μόνιμης οικείας στέγης (δυστυχώς τόσα χρόνια δεν έγινε δυνατό να εγκατασταθούν σε δημοτικό ή δημόσιο χώρο με αποτέλεσμα σήμερα τα ΓΑΚ να μην μπορούν να πληρώσουν το νοίκι), η περιορισμένη χρηματοδότηση τους και το σημαντικότερο όλων η απροθυμία συνεργασίας των φορέων διοίκησης του Νομού μας για την απόκτηση των ανενεργών αρχείων τους (ειδικά για το τελευταίο αξίζει να πούμε πως πέρα από τον τυπικό χαιρετισμό του δημάρχου με τις γνωστές κορώνες περί ιστορίας και της σημασίας της κλπ. ουδείς άλλος ενεφανίσθη από τον Δήμο).
Και καταλήγει το ψηφισθέν κείμενο με την έκκληση για κατανόηση της ιστορικής σημασίας αυτών των αρχείων και της δουλειάς τους για το μέλλον του τόπου και των ανθρώπων του: «Θεωρώντας αναγκαία την επίλυσή τους καλούμε όλους όσους αναγνωρίζουν την πολλαπλή αξία και σημασία του Αρχειακού υλικού ως πρωταρχικής πηγής έρευνας προκειμένου για την κατανόηση της ιστορίας του τόπου μας να στοιχηθούν πίσω από τις προσπάθειες που καταβάλλει η υπηρεσία των Γ.Α.Κ. Πιερίας έτσι ώστε να επιτευχθεί το ξεπέρασμα των παραπάνω προβλημάτων».
Θα ακούσουν οι υπεύθυνοι την έκκληση των υπευθύνων;



Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ