Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

H Κρίση ταυτότητος στην σημερινή Τουρκία θα είναι το θέμα που θα αναπτύξει την προσεχή Δευτέρα 12 Νοεβρίου 2012 ο γνωστός

 ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

 
  
  
  H Κρίση ταυτότητος στην σημερινή Τουρκία θα είναι το θέμα που θα αναπτύξει την προσεχή Δευτέρα 12 Νοεβρίου 2012 ο γνωστός
Δημοσιογράφος Ερευνητής και Συγγραφέας κ.Νικόλαος ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ. Ο κ.Χειλαδάκης έχοντας ασχοληθεί μακροχρόνια με τις Τούρκικες

μειονότητες, με τους κρυπτοχριστιανούς της Τουρκίας και με όλο το πολυπολιτισμικό υπόβαθρο της γείτονος χώρας, θα παρουσιάσει μέσα από μια σειρά σχετικών και αποκαλυπτικών βίντεο ενδιαφέρουσες πτυχές μέσω πολυετών ερευνών από τις τουρκικές πηγές. Η είσοδος είναι ελεύθερη και η διάλεξη θα γίνει όπως πάντα στο Συνεδριακό Κέντρο της Κατερίνης στις 19:00.
 
    ΠΕΡΙΛΗΨΗ  ΟΜΙΛΙΑΣ
 
Ο προσδιορισμός της ταυτότητας ενός λαού είναι ένα δεδομένο θέμα. Οι περισσότεροι σύγχρονοι λαοί προέρχονται από μια ιστορική διαδρομή που προσδιόρισε και καθόρισε την ιστορική και την σύγχρονη ταυτότητα τους. Αυτό όμως το αυτονόητο δεν συμβαίνει για τους Τούρκους και τους κατοίκους της σημερινής Τουρκίας . Η σύγχρονη τουρκική εθνική συνείδηση και ο καθορισμός της σύγχρονης τουρκικής ταυτότητας, έγινε βάσει ενός επιβαλλόμενου εκ των άνω σχεδίου. Αυτό το σχέδιο καταστρώθηκε  από τον ίδιο τον ιδρυτή της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας και πραγματικό γεννήτορα της τουρκικής εθνικής συνείδησης, τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Πριν από αυτόν και  καθ' όλη την διάρκεια της ιστορικής διαδρομής της πολυθρησκευτικής Οθωμανικής αυτοκρατορίας, προκάτοχου της τουρκικής δημοκρατίας, εκείνο που καθόριζε την ταυτότητα και την διαφορετικότητα των κατοίκων της ήταν  αποκλειστικά και μόνο η θρησκεία.  Έτσι η λέξη Τούρκος δεν  είχε καμία σχέση με την σημερινή σημασία της αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις ήταν κάτι το υποτιμητικό. Ο μουσουλμανικός προσδιορισμός ήταν αυτός που κυριαρχούσε στην συνείδηση των πιστών κατοίκων της αυτοκρατορίας σε αντιδιαστολή με τα άλλα τρία επίσημα θρησκευτικά μιλέτια, δηλαδή τους Ρωμιούς Ορθόδοξους χριστιανούς, τους Εβραίους και τους Αρμένιους Γρηγοριανούς.
 
Τα τελευταία χρόνια μια σειρά απροσδόκητων για πολλούς γεγονότων, έφεραν στην επιφάνεια το τεράστιο πρόβλημα της ταυτότητας των σημερινών κατοίκων της Μικράς Ασίας, ένα τεράστιο πρόβλημα που ανάγει την προέλευση του στην κατ' αρχή ισλαμοποίηση και στην συνέχεια τουρκοποίηση των εκατομμυρίων Ελληνορθόδοξων και άλλων χριστιανών της περιοχής  Αυτή η κατάσταση και η ολοένα και διευρυνόμενη τα τελευταία χρόνια αναζήτησης της ταυτότητας εκατομμυρίων κατοίκων της σύγχρονης Τουρκίας, είναι και το μεγαλύτερο άγχος της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Το τουρκικό κατεστημένο που κυβερνάει αυτή την χώρα, είτε κεμαλικό, είτε ισλαμικό, διακατέχετε τις τελευταίες δεκαετίες από τον μόνιμο φόβο της διάλυσης ενός τεχνητού κράτους παρά την διεθνή εικόνα της ανερχόμενης υπερδύναμης που θέλει να εμφανίζει, πάνω όμως σε άκρως σαθρά θεμέλια.  
 
Η προώθηση του λεγόμενου «θρησκευτικού τουρισμού», έδωσε την δυνατότητα της εκδήλωσης ελληνορθόδοξων θρησκευτικών προτύπων που υπόβοσκαν εδώ και δεκαετίες στο σύγχρονο τουρκικό υποσυνείδητο. Η ραγδαία ανάπτυξη της τουρκικής τηλεόρασης, (και δεν αναφερόμαστε στην θύελλα των τηλεοπτικών σήριαλ που αποβλακώνουν το ελληνικό κοινό), αποκάλυψε στη συνέχεια, πάλι με απροσδόκητο τρόπο, πολλές πτυχές αυτής της χαμένης συνείδησης. Επώνυμα δημόσια άρθρα   ομολογίας της χαμένης ταυτότητας, ακόμα και κινηματογραφικές ταινίες, όπως η περίφημη, «Yüreğine Sor», που αναφέρετε στους κρυπτοχριστιανούς του Πόντου, έδωσαν τεράστια ώθηση σε αυτή την «συνειδησιακή επανάσταση». Παράλληλα μια σειρά από τεράστια ενδογενή προβλήματα, όπως το Κουρδικό, η υποβόσκουσα εκρηκτική διαμάχη Σουνιτών-Αλεβητών, η αύξηση των προβλημάτων της Τουρκίας με όλες σχεδόν τις γειτονικές χώρες σαν αποτέλεσμα της νεοοθωμανικής της πολιτικής, συμπληρώνουν όλο αυτό το εύφλεκτο τοπίο σε μια χώρα που θέλει να προβάλλετε σαν η ανερχόμενη υπερδύναμη, αλλά στην ουσία σαν υποψήφια για μια ιστορική αυτοδιάλυση.
 
Δυστυχώς όλες αυτές οι κοσμοϊστορικές εξελίξεις που συχνά θυμίζουν τις προφητείες του αλησμόνητου πατέρα Παΐσιου, δεν τυγχάνουν της ανάλογης έρευνας και προσοχής στην χώρα μας, την φυσική κληρονόμο της Ρωμιοσύνης της Μικράς Ασίας. Είναι γεγονός ότι σημαντικότατες εξελίξεις τρέχουν στην ευρύτερη περιοχή μας όπου η Ελλάδα «λάμπει» δια της απουσίας της. Οι Νεοέλληνες βουλιάζουν από την εσωτερική   προδοσία  εξουδετερώνοντας κάθε δυνατότητα παρέμβασης τους σε όλες αυτές τις εξελίξεις. Τώρα φαίνεται ξεκάθαρα γιατί μας οδήγησαν εκεί που μας οδήγησαν, αυτοί που μας οδήγησαν. 
 
Σε όλα αυτά όμως θα πρέπει να αντιτάξουμε το ρωμαϊκό φρόνημα μας καθώς είναι το μόνο που μπορεί να μας διασώσει από την «λαίλαπα» των καιρών και παράλληλα να δώσει το μήνυμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου ότι το Αιγαίο είναι μια θάλασσα που ενώνει τις δυο ακτές κάτω από την προαιώνια, ιστορική, ρωμαίικη ταυτότητα του.
 
Στην ομιλία θα προβληθούν και μια σειρά σχετικών και αποκαλυπτικών βίντεο, προϊόν πολυετούς έρευνας από τουρκικές πηγές.
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
 
Ο Νικόλαος Χειλαδάκης, έχει σπουδάσει οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ Αθηνών και τουρκικά στο ΙΜΧΑ Θεσσαλονίκης, ενώ παρακολούθησε   μαθήματα τουρκολογίας στο Παρίσι, στο κέντρο Πομπιντού.  Εκτός από Τουρκικά, μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και καταλαβαίνει αρκετά καλά Ρωσικά. Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών.
 
Έχει διατελέσει ανταποκριτής στην Τουρκία και έχει γράψει πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, τις διεθνείς εξελίξεις, και ιδίως με ότι έχει σχέση με την Τουρκία, (πολιτική, οικονομία, στρατός, εξωτερική πολιτική, κοινωνία, θρησκεία, κ.α.), καθώς και με θέματα παγκόσμιας γεωπολιτικής .
 
Παρακολουθεί ανελλιπώς  πάνω από είκοσι χρόνια τον τουρκικό και διεθνή τύπο, ηλεκτρονικό και έντυπο και έχει ασχοληθεί με διεθνή θέματα και όλες τις εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.
 
Διετέλεσε συντάκτης  πολύ γνωστών ελληνικών εφημερίδων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκη. Επίσης διετέλεσε συντάκτη πολλών   περιοδικών  και παράλληλα συνεργάστηκε με ειδησεογραφικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.  Επίσης διετέλεσε μέλος του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Άμυνας, όπου έχει εκδώσει αρκετές μελέτες του γύρω από τα ελληνοτουρκικά, τις εξελίξεις στην Τουρκία και θέματα γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος. Από το 2005 και μετά έχει ασχοληθεί επίσης με το θέμα της αναβίωσης της χαμένης ταυτότητας της Μικράς Ασίας και τα «Σημάδια Ορθοδοξίας» στην σύγχρονη Τουρκία.
 
Έχει εκδώσει τα εξής βιβλία : «Η προέλευση των Τούρκων- Μια απάντηση στον Τουργκούτ Οζάλ». «Φάκελος  Οτσαλάν». «Τουρκία – Ένας Πονηρός Διπλωμάτης». «Μυστική Τουρκία». «Τουρκία ο Γίγαντας με τα Γυάλινα Πόδια». «Το Τρίγωνο του Διαβόλου», (μια γεωπολιτική μελέτη). «Ανατολική Αυτοκρατορία». «Η Τουρκία στην Ευρώπη ή η Ευρώπη στην Τουρκία».  «Ποιοι Τούρκοι». 


Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ