Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΗΣ TOSOH ΣΤΟ Δ.Σ. ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 9\11\2012)






  Για μία ακόμη φορά τέθηκε στην προ ημερησίας συζήτηση το θέμα της επικείμενης απόθεσης των αποβλήτων της TOSOH στο παλιό νταμάρι της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. στους πρόποδες του Ολύμπου. Όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, η καθεμία από τη δική της οπτική γωνία, αναφέρθηκαν στο ζήτημα αυτό, ενώ υπήρξε και ειρηνική διαμαρτυρία με ανάρτηση πανό από τη συντονιστική επιτροπή πολιτών εναντίον της απόθεσης.
Από την πλευρά μας, υπογράμμισα ξανά ότι το θέμα είναι μείζον (κι όχι έλασσον, όπως ακούστηκε) κι ότι δεν είναι θέμα του Λιτοχώρου (όπως επίσης ακούστηκε), αλλά ολόκληρου του Δήμου και ολόκληρης της Πιερίας.
  
Επίσης ότι δεν το «σηκώνουν» απλώς κάποιοι λίγοι που θέλουν να βλάψουν την περιοχή και τον τουρισμό ή έχουν προσωπικές εμπάθειες, όπως θέλει να περάσει στην κοινή γνώμη κάνοντας το μαύρο άσπρο η δημοτική αρχή (αλήθεια, νομίζουν πως τους πιστεύει πλέον έστω κι ένας καλοπροαίρετος;), αλλά πέρα από την πληθώρα σχετικών δημοσιευμάτων, έχει απασχολήσει την Ελληνική Βουλή, μεγάλους διεθνείς οργανισμούς και φορείς (π.χ. WWF, UNESCO),έχουν πάρει θέση και οι τέσσερις βουλευτές Πιερίας, ενώ ήδη απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η με ειρωνικό ύφος δήθεν άγνοια του κ. Παπαθανασίου σχετικά με το αν έχει φτάσει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν τουλάχιστον ατυχής. Όσο για το ότι δεν τους «ενόχλησαν» ακόμη από την Επιτροπή, ας μη βιάζεται! Θα έρθει και η ώρα της «ενόχλησης», εκτός αν μας ακούσει επιτέλους και ανακαλέσει νωρίτερα την επίμαχη τροποποίηση). Επιπλέον το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί λίαν συντόμως στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και στο Δ.Σ. του όμορου Δήμου Κατερίνης!
Όλα αυτά καθιστούν «ηλίου φαεινότερο» ότι το θέμα απασχολεί και θεωρείται μείζον από τους πάντες εκτός από τους ελάχιστους που επιμένουν ακόμη να το βλέπουν θετικά!
Ζητήσαμε επίσης εξηγήσεις για την αποστολή μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων προς τους δημ. συμβούλους, μίας «συνέντευξης» του καθ. κ. Αλιφραγκή, καθώς και για το δελτίο τύπου με την απάντηση συναρμόδιων υπουργείωνσχετικά με δήθεν «μη επικινδυνότητα» του αποβλήτου της TOSOH. Ήτανπροσωπική πρωτοβουλία του ειδικού συνεργάτη για θέματα Τύπου του δημάρχου ή λειτούργησε κατόπιν εντολής; Τελικά πρόκειται για γραφείο τύπου του δημάρχου ή του Δήμου; Θα ήταν π.χ. πολύ πιο αντικειμενικό και χρήσιμο για τους συναδέλφους και την κοινή γνώμη, εάν αποστέλλονταν από τον ειδικό συνεργάτη, κατά τον ίδιο τρόπο, ανάλογα δελτία με τις ερωτήσεις και δηλώσεις βουλευτών κι ευρωβουλευτών, (επώνυμα) δημοσιεύματα εφημερίδων πανελλαδικής εμβέλειας κτλ. Τον καλώ να το πράξει, έστω και τώρα!
Επίσης, ποια ήταν η «πηγή» (δεν αναφέρεται πουθενά ο δημοσιογράφος ή το μέσο ενημέρωσης που πήρε τη συνέντευξη) του πρώτου δελτίου; Όσο για την απάντηση των υπουργείων, επεσήμανα ότι είναι ουσιαστικά επανάληψη της απάντησης που είχε δοθεί προ μηνών και δε μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης, παραπέμποντας απλά σε δύο υπηρεσιακά έγγραφα (το ένα υπογράφει ο ίδιος ο κ. Παπαθανασίου).
Τέλος, όπως είχα προαναγγείλει ήδη από τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, ένα τόσο σοβαρό ζήτημα αξίζει να συζητηθεί ξανά σε ειδική συνεδρίαση και να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση και επαναπροσδιορισμός της θέσης (και της ψήφου) του κάθε συμβούλου με δυνατότητα ανάκλησης της απόφασης του Ιουνίου σχετικά με την τροποποίηση Περιβαλλοντικών Όρων της Δ.Ε.Α.Δ.Ο.Για τον λόγο αυτό έδωσα στους παρόντες συναδέλφους (κυρίως της πλειοψηφίας) μία τελευταία ευκαιρία να συνυπογράψουν το αίτημα διενέργειας ειδικής συνεδρίασης. Παρ’ ότι δεν το έπραξαν, το αίτημα αυτό έχει ήδη συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 9 υπογραφές και λίαν προσεχώς θα κατατεθεί στον πρόεδρο του Δ.Σ. Επομένως η ειδική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα!


Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».


Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ