Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

40 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ 1972-2012. ΕΝΑ ΛΕΥΚΩΜΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΙΕΡΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ






 ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΦΑ


  
  Ένα σπάνιο λεύκωμα 216 σελίδων μεγάλου σχήματος (η Πιερία και δη η Κατερίνη δεν έχει και πολλά ανάλογα για να περηφανεύεται) εξέδωσε και πρόκειται να παρουσιάσει την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου ο ΟΡΦΕΟ. Εκδότης του είναι ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου, την γραφιστική επιμέλεια και τον σχεδιασμό έκανε ο Σπύρος Τσιλιγκιρίδης με βάση τις φωτογραφίες του αρχείου ΟΡΦΕΟ ενώ την επιμέλεια των κειμένων είχε ο υπογραφόμενος. 
 
Το ωραιότερο ίσως κομμάτι των κειμένων είναι αυτό που έγραψε ο Κλέαρχος Γώττας: έντιμο, απολαυστικό, σε πρώτο πρόσωπο, ο Γώττας αφηγείται την ιστορία των πρώτων χρόνων του θεσμού με μεγάλη αγάπη για το αρχαίο θέατρο και την παιδαγωγική του αξία αλλά ταυτόχρονα και με μεγάλη δόση απλόχερης καλοσύνης απέναντι σε όσους και όσες συνέβαλαν στην ενδυνάμωση του θεσμού (τα ονόματα όσων ανθρώπων βοήθησαν με κάθε τρόπο υπερβαίνουν τα εκατό).
Το βιβλίο περιλαμβάνει εκτενή εισαγωγή για τη συμβολή του Φεστιβάλ Ολύμπου στην καλλιτεχνική και πνευματική ανάπτυξη της Πιερίας (προσωπικότητες της τοπικής κοινωνίας, το Δίον ως θεατρικός πόλος έλξης, η αποδοχή του Φεστιβάλ και η συμπαράσταση των εφημερίδων, το Φεστιβάλ ως ευκαιρία ανάδειξης ντόπιων δημιουργών, η δημιουργία του ΟΡΦΕΟ, δράση και διοικητικά συμβούλια, τομείς δράσης) καθώς επίσης και αναφορές στον σπουδαίο ρόλο της Εστίας Πιερίδων.
Στο βιβλίο επίσης περιλαμβάνονται προλογικά κείμενα (Γρηγόρης Παπαχρήστου, Ιάκωβος Τασχουνίδης), συνεντεύξεις και μαρτυρίες των συντελεστών του (Σάκης Τσιαμπέρας, Θανάσης Μπίντας, Γιώργος Μπούρος, Γιώργος Τάκας, Νίκος Πασχαλούδης). To φωτογραφικό υλικό αποτελείται από τέσσερις ενότητες με την παρουσίαση ενδεικτικών φωτογραφιών από την πλούσια διαδρομή των σαράντα χρόνων του Φεστιβάλ Ολύμπου: προγράμματα και φυλλάδια, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά γεγονότα, αρχαιολογικές ομιλίες κλπ. μέσα από τα οποία καταδεικνύεται το υψηλό ποιοτικό επίπεδο των εκδηλώσεων τις οποίες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι Πιεριείς αλλά και οι επισκέπτες του Φεστιβάλ.
Ορισμένα από τα ονόματα όσων σχημάτων αλλά και καλλιτεχνών παρουσίασαν τη δουλειά τους (σε επόμενο κείμενο θα αναφερθώ και στους ντόπιους δημιουργούς) στη σαραντάχρονη διαδρομή του Φεστιβάλ Ολύμπου: Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, Θέατρο Άττις/Θεόδωρος Τερζόπουλος, Θέατρο Τέχνης, ΘΟΚ, ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, Μάνος Κατράκης, Μίνως Βολανάκης, Άννα Συνοδινού, Θανάσης Βέγγος, Κώστας Τσιάνος, Γιάννης Κακλέας, Μίκης Θεοδωράκης, Διονύσης Σαββόπουλος, Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννης Μαρκόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Δημήτρης Σγούρος, Σεζάρια Εβόρα, Λουθ Καζάλ, Γιαν Γκαρμπάρεκ, Γκόραν Μπρέγκοβιτς κ.ά.
Για εκείνους που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν αυτό το αισθαντικό μνημείο της τοπικής ιστορίας ας απευθυνθούν στα γραφεία του Φεστιβάλ Ολύμπου και στον καλλιτεχνικό διευθυντή τους Κώστα Μυστακίδη.


Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ