Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Το «φάντασμα» της παραγραφής...




Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η ερμηνεία του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Έγκριτοι συνταγματολόγοι και νομικοί καταθέτουν την άποψη τους για... το ζήτημα.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, Κώστας Χρυσόγονος τόνισε ότι «υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το δικαστήριο βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος να κρίνει ότι το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου, δηλαδή η παρέμβαση στη λίστα Λαγκάρντ είναι παραγεγραμμένο, διότι έχει παρέλθει ήδη ολόκληρη η επόμενη από την τέλεση του αδικήματος βουλευτική περίοδος, δηλαδή αυτή του Μαΐου 2012».

«Μόνο εφόσον υπάρχει Βουλή, η οποία έχει μπροστά της δυο συνόδους, τότε -και μόνο και εφόσον περάσουν αυτές οι δυο σύνοδοι- μπορεί να μιλήσει κανείς για παραγραφή, δηλαδή ορθότερα για αποσβεστική προθεσμία. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο, το νωρίτερο, έως τον Ιούνιο του 2014», υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του, ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Αθανάσιος Νάκος, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει παραγραφή, διότι η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του Μαΐου δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι σύνοδος κανονική, όπως διάφοροι συνταγματολόγοι επίσης επικαλούνται».

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Πρόκειται για μια χοντροκομμένη σκευωρία»

Ως «χοντροκομμένη σκευωρία» αντιμετωπίζει τη διασταύρωση των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και επιμένει, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής», αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη του στην επιχείρηση «εξαφάνισης» συγγενικών του προσώπων από τη λίστα. «Δεν αφαίρεσα τα ονόματα συγγενικών μου προσώπων, ούτε κανένα άλλο όνομα. Τα αρχεία που παρέλαβα, τα έδωσα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Διώτη», υποστηρίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Πρόκειται για μια χοντροκομμένη σκευωρία που στόχο έχει την κατασκευή της δικής μου ενοχής - και είναι υπερβολικά βολικό για όλους οι ευθύνες για την υπόθεση αυτή να έχουν ένα και μόνο ένα, ονοματεπώνυμο», θεωρεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών.



ΛΑΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ