Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

To «μανταρίνι Χίου» αναγνωρίζεται προϊόν Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης...





Ένα ακόμη ελληνικό προϊόν, το «μανταρίνι Χίου» αναγνωρίστηκε από την ΕΕ ως προϊόν Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Είναι το 97ο ελληνικό προϊόν που έχει ενταχθεί ως σήμερα στο...
ευρωπαϊκό Μητρώο ΠΓΕ και ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).

Το μανταρίνι Χίου ανήκει στην ποικιλία tenore του είδους Citrus deliciosa, το οποίο είναι διαφορετικό από το μανταρίνι κλημεντίνη (Citrus reticulata) και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και έντονο άρομα.

Η κατοχύρωση της ονομασίας δίνει τη δυνατότητα, αφενός στους παραγωγούς του απομακρυσμένου νησιού να βελτιώσουν το εισόδημά τους, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ζήτηση και καλύτερες τιμές, αφετέρου στους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόν εγγυημένης ποιότητας.

Η καλλιέργεια, η παραγωγή, η συγκομιδή, η διαλογή και η τυποποίηση του προϊόντος «Μανταρίνι Χίου» είναι διαδικασίες που πρέπει να εκτελούνται εντός της γεωγραφικής περιοχής των νήσων Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

Μαζί με το μανταρίνι στο μητρώο καταχωρήθηκαν επίσης το ιταλικό αλάτι Sale Marino di Trapani ως ΠΓΕ, το ισπανικό τυρί Queso Camerano ως ΠΟΠ και ο βρετανικός σολομός Scottish Wild Salmon ως ΠΓΕ...



Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ